reklama

Martin Filko a sláva followerom

Ani jeden líder by nebol lídrom, ak by nemal svojich followerov. Buďme ako Filko a užime si to tu. Sme tu len chvíľu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (37)

Trochu sme spolupracovali. Niekoľko pracovných stretnutí, nejaké emaily a spolupráca na jednom projekte. Nič extra dramatické. Teda, aspoň nie na prvý pohľad. Aj v relatívne malej, ale zato úžasnej spolupráci sa však dal vybadať koncentrát nevídaného prírodného úkazu menom Martin Filko. Môj život je bohatší, lebo som mala možnosť aspoň trochu ho spoznať.

Mnohí až doteraz netušili, aký vzácny človek tu v našej blízkosti žil. Bol jednoducho „udalosťou“ v slovenskom verejnom živote a natrvalo zmenil naše vnímanie toho, čo je možné.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jeho najväčší prínos však nespočíva v tom, že sa mu podarilo vytvoriť novú politiku hodnoty za peniaze vo verejných financiách. Nie je to ani v tom, že zásadne prispel k formovaniu kvalitných verejných inštitúcií. Ani v tom, že bol špičkovým odborníkom v ekonómii zdravotníctva. Jeho najväčší prínos pre túto krajinu spočíva práve v tom, že dokázal zapáliť, inšpirovať a pozitívne ovplyvniť druhých. Svojou víziou lepšieho Slovenska a odhodlanou prácou v smere tohto jeho základného vnútorného imperatívu.

Všetci potrebujeme nejaký životný mýtus. Nejaký dôvod, prečo každé ráno vstaneme z postele a ideme do života. Puebloví indiáni si hovorili synovia a dcéry boha Slnka a verili, že Slnko by vôbec nevyšlo, ak by vynechali svoju každodennú modlitbu. Táto viera dávala zmysel ich existencii a umožňovala im žiť v úzkom prepojení s prírodou. Ak by o túto vieru prišli, ochoreli by. Iste, súviselo to s danou kultúrou a dobou a dnes by to už asi nefungovalo. Každý človek však potrebuje takýto princíp alebo riadiaci mýtus, aby mal jeho život zmysel. Dôležité pritom nie je, aby táto myšlienka alebo predstava boli veľké, malé, seriózne či uletené, ale aby človeku každý deň dodávali dosť chuti do života.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A takýto mýtus potrebuje aj naša krajina. Takýto princíp, ktorý dá naším ťažkostiam zmysel a dá nám chuť znovu žiť a pracovať. Prinášať pozitívne zmeny môže mať toľko rôznych podôb, koľko je ľudí, v ktorých napriek všetkým problémom, ostala čo i len iskierka života.

Sú také slovíčka, ktoré v Nadácii Pontis radi používame: sociálne inovácie, občianska angažovanosť, pozitívne zmeny, mezisektorová spolupráca, sloboda, zodpovednosť... Toľko ich dookola omieľame, až by sme pomaly uverili, že sú skutočné. Oni však SÚ SKUTOČNÉ. Vďaka ľuďom ako Martin Filko.

V tomto zmysle, Martin Filko bol skutočným lídrom. Jednoducho ovplyvnil príliš veľa ľudí. Príliš veľa a príliš hlboko, aby to mohlo len tak vyšumieť. Dnes zvykneme zdôrazňovať hlavne líderstvo, no uniká nám prostý fakt plynúci z podstaty veci. Neexistuje líderstvo bez followerstva. A preto, načerpajme energiu zo smútku nad touto obrovskou stratou a buďme ako Martin:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Buďme provokujúci a inšpiratívni voči sebe a svojmu okoliu.
Buďme vnímaví, počúvajme a podnecujme k rozmýšľaniu.
Hľadajme vlastnú identitu a poďme si svojou cestou. Hlava-nehlava.
Nebojme sa snívať o veľkých veciach a s pokorou prijímajme to, nad čím kontrolu nemáme.
Tešme sa už len z toho zázraku, že žijeme.

Martin Filko môže byť nesmrteľným. Ale len vďaka followerom. Buďme hrdí a dôslední followeri.

Monika Brošková

Monika Brošková

Bloger 
  • Počet článkov:  3
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Rada pozorujem a snívam. Nerada píšem. Pracujem pre Nadáciu Pontis a Ashoka. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu