reklama

ISLAND - KRAJINA ĽADU

Island mnohí označuju ako krajinu ľadu a snehu, krajinu,kde je tuhá zima a letá nie teplé.Krajina sopiek a lovu rýb a ostrovov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)


je malý ostrovný štát ležiaci na hranici Atlantického a Severného ľadového oceánu, na okrajové častí severnej Európy. Presnejšie 700km od Škótska, 1000 km do Nórska. Často označovaný ako "krajina ohňa a ľadu". A to preto, že sú tu veľké množstvo činných vulkánov, termálnych prameňov a gejzírov, ľadovcových riek, jazier a národných parkov. Jeho hlavné mesto je Reykjavík, a tým sa stáva najsevernejšom položeným mestom sveta. V Európe je najzápadnejším mestom s počtom obyvateľov 295000. Island je republika v čele prezidenta Ólafur Ragnar Grímsson,a počet obyvateľov 320 000. Úradným jazykom je islandský. Najčastejšie náboženstvo je protestantské. Island je jeden zo severných štátov Európy, ktorý má najmenej narušené prírodné prostredie a vysokú životnú úroveň obyvateľov.

 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
island
island 


Sopky: Hvannadalshnúkur, ktorá už bola spomenutá medzi horami, potom Hekla, Askja, Ljótipollur. Hekla je jeden z najznámejších aktívnych vulkánov na Islande. Je súčasťou 40 kilometrov dlhého vulkanického chrbta, ktorý je najmenej 6 600 rokov starý. Leží na južnom okraji východnej riftové zóny. Askja je stratovulkán ležiaci v samom strede islandskej Vysočiny

Najväčšie sopky:
Hvannadalshnúkur, ktorá už bola spomenutá medzi horami, potom Hekla, Askja, Ljótipollur,
Hekla je jeden z najznámejších aktívnych vulkánov na Islande. Je súčasťou 40 kilometrov dlhého vulkanického chrbta, ktorý je najmenej 6 600 rokov starý. Leží na južnom okraji východnej riftové zóny.
Askja je stratovulkán ležiaci v samom strede islandskej Vysočiny. Vďaka ulkanické činnosti sopky sa prepadla do hĺbky 300 m na ploche 11 štvorcových km. Vzniklo jazero Őskjuvatn.
Ljótipollur (Škaredý rybník) je sopka, ktorá je od 15. storočia vyhasnutá. V krátera tejto sopky je 14 m hlboké "červené" jazero Ljótipollur. Kráter má po obvode 18 km.
Katla rozkladá sa severne od Vík í Myrdal, najjužnejšie položené obce na Islande, a na východ od menšieho ľadovca Eyjafjallajökull. Má priemer 10 kilometrov a erupcii vulkánu dochádza bežne vždy za 40 až 80 rokov.
Krafla je vulkanický komplex s 10 km širokou kalderou sa nachádza na severe Islandu. Kaldera vznikla asi pred 100 000 rokmi, čo dokladajú formácie ryolitovýchtuffov z tohto obdobia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
vodopady
vodopady 



Zvieratá: Pred osídlením bola jediným cicavcom na ostrove polárna líška. Z Grónska na ľadových kryhách, plávajú ľadové medvede Neskôr boli dovezené poníky, ovce, srny, myši a potkany. Na ostrove sa nevyskytujú žiadne žaby a plazy ani iní im príbuzní živočíchy.
Vtáky sú tu skutočným bohatstvom. Žije tu cez 241 druhov vtákov. Najrozšírenejším druhom je alka, chaluha a čajka. Typickým vtáčikom je papuch, Na ostrove žijú aj labute a mnoho druhov kačíc,

Povrch ostrova vypĺňa plošina, z ktorej sa dvíhajú jednotlivé horské masívy. Nížin na Islande je pomerne málo, asi najrozsiahlejší nížina sa nachádza pod ľadovcom Vatnajökull av okolí mesta Selfoss. Ďalšie nížiny sú na východe v okolí mesta Egilsstadir, na polostrove Reykjanes av Reykjavíku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu


Flóra
Lesy boli vyklčované a tvorí asi len 1% plochy ostrova. Na ostrove sa vyskytujú subtropické machy a lišajníky. Stromy sú na ostrove veľmi zriedkavé? Sú to trpasličí vŕby, zakrpatené brezy typické pre kobec vegetáciu a jalovec. Islanďania sa snaží o zalesňovania krajiny. Vo vnútrozemí je takzvaná mesačná krajina ktorá slúžila k cvičeniu astronautov pre pristátie na mesiac.
Brusnice a podobné lesné plody sú jedinými druhy ovocia, ktoré rastú na tomto ostrove. Nápadnejšími kvetmi upútajú v krátkom lete napr. pakost, endemický mak, nízky turan, smotánka či zvonček. Z nízkych orchideí môžeme vidieť Platanthera hyperborea, rastie tu všeičo a jednotvárna vegetácia neposkytuje dostatok potravy zveri, ktorá je druhovo veľmi chudobná.

Fauna
Pred osídlením bola jediným cicavcom na ostrove polárna líška. Z Grónska na ľadových kryhách, plávajú ľadové medvede Neskôr boli dovezené poníky, ovce, srny, myši a potkany. Na ostrove sa nevyskytujú žiadne žaby a plazy ani iní im príbuzní živočíchy.
Vtáky sú tu skutočným bohatstvom. Žije tu cez 241 druhov vtákov. Najrozšírenejším druhom je alka, chaluha a čajka. Typickým vtáčikom je papuchálek,
Na ostrove žijú aj labute a mnoho druhov kačíc, ktoré na jazere Mývatn tvoria najväčšie a najrôznorodejšia kolóniu týchto vtákov na svete.
Z ohrozených druhov sa vyskytuje na Islande, orol bielochvostý, chrapkáč, alka malá, potápka a Lyskonoh sivý.
V mori okolo Islandu sa vyskytuje okolo 15 druhov veľrýb, ďalej potom slede, platesa, garnáty, tresky, sumce, homáre, huňáčci červení atď Zo sladkovodných rýb, losos, úhor, pstruh, polárny sivoň.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
lov rýb
lov rýb  


 podnebie
Na Islande je subarktické oceánske podnebie, ale s ohľadom na polohu ostrova tesne pod severným polárnym kruhom oveľa teplejšie ako by sa dalo očakávať, a to preto, že sa tu stretávajú polárna a tropické vetry a dva rôzne morské prúdy, severná vetva Golfského prúdu a chladný Islandský východnej prúd. Vďaka Golfskému prúdu, ktorý ohrieva krajinu, prístavy ležiace na juhozápadnom pobreží nikdy nezamŕzajú. Severné a severovýchodné pobrežie je ovplyvňované studeným grónskym prúdom. Zima je tu mierna, ale leto chladné. Miešanie teplých a chladných morských vôd má za následok vznik výdatných dažďov. Počasie je tu veľmi premenlivé s prevahou vetra, dažďa a hmly. Na Islande môžeme uvidieť polárna žiara.
Množstvo zrážok klesá smerom od juhozápadu na severovýchod. Na juhozápade za rok spadne 1500 až 3000 mm zrážok (podľa nadmorskej výšky), na severovýchode iba 250 až 350 mm. Veľká premenlivosť charakterizuje počasie celého ostrova. V hlavnom meste v Reykjavíku spadne za rok 779 mm zrážok, v Akureyri (4. najväčšie mesto, nachádza sa pri pobreží fjordu) 445 mm zrážok. Takže v Reykjavíku je priemerne 18 daždivých dní za mesiac, v Akureyri len 14 dní.
 Leto niekedy trvá len dva mesiace. Výhodou je, že v lete vôbec neprichádza tma. Slnečný svit pomaly slabne a potom sa naraz zase zosilnie. V túto dobu miestnej ľudia spia naozaj málo. V zime je tu zase niekoľko hodín stále tma, ľudia spia o niekoľko hodín viac. Najkratší deň trvá tu 4, najdlhšia 20-21 hodín. Návštevníci Islandu často trpia kožnými problémami, pretože vlhkosť vzduchu nedosahuje 50%.

ľadovce
ľadovce 


Teplotné rekordy
Najvyššia nameraná teplota bola na juhovýchode to 30,5 stupňov C. Najnižšia vo vnútrozemí -39,7 stupňov C. Najvyššia teplota v Reykjavíku bola nameraná r. 2004 - 25,1 stupňov C. Najnižšie r. 1918 a to -24,5 stupňov C.

Vietor väčšinou fúka z východu, ale výnimočne aj zo západu alebo severozápadu. Rýchlosť vetra slabne smerom k nižším polohám, ale aj v týchto polohách je pri búrkach veľmi silný. Najvyššia nameraná rýchlosť vetra bola väčšia ako 50 m / s (180 km / h).
Búrky
Na Islande sú veľmi zriedkavé. Vyskytujú sa len 5x za rok a to v letných mesiacoch na juhu krajiny. Veľmi výnimočne sa objavujú aj v zime, ak dôjde k tomu, že tlaková níž z juhozápadu prejde Island. Studený vzduch, ktorý cestuje z Kanady sa pri ceste na Island ohreje teplým vzduchom, ktorý veje z Európy a tým vznikajú búrkové mraky. Dokonca tu zasiahol blesk, ktorý zabil 3 osoby, na juhozápade krajiny (r. 1865). Na Islande sa tiež objavujú piesočné búrky, ktoré vznikajú silným vetrom od ľadovcov, predovšetkým od ľadovca Vatnajökull.

 
Heimaey je najväčší ostrov v súostroví Vestmannaeyjar na Islande. Má rozlohu 13,4 km 2. Je to jediný ostrov v súostroví Vestmannaeyjar, ktorý je obývaný. Na ostrove je rybárske mesto Heimaey. Má 4 075 obyvateľov. . Na ostrove je aj letisko.
Hrísey je ostrov, nachádzajúci sa uprostred fjordu Eyjafjör?ur na severe Islandu. Je položený približne 35 km severne od mesta Akureyri, ktoré je hlavným mestom severného regiónu a štvrté najväčšie mesto na Islande. Ostrov je 7,5 km dlhý av južnej časti ostrova je 2,5 km široký. Má rozlohu 7,67 km 2 a 180 obyvateľov.
Grímsey je islandský ostrov a obec ležiaca asi 40 kilometrov severne od pevniny Islandu.
Na severe ostrova Grímsey prechádza severný polárny kruh. Rozloha ostrova je 5,3 km 2. Roku 2006 tu žilo 99 obyvateľov.
Surtsey je novodobý sopečný ostrov vzdialený približne 32 kilometrov južne od Islandu.Vznikla vulkanickými erupciami v roku 1963, Má rozlohu 1,9 km 2. V roku 2008 bol ostrov Surtsey zaradený na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. Na ostrove je len jedna vedecká chata.
 

Monika Haluškova

Monika Haluškova

Bloger 
  • Počet článkov:  30
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Zaujímam sa o rôzne témy,a potom o nich aj napíšem. Mám rada svet. Dokážem prijímat kritiku. Som jednou vetou taký šprtík,ďobnem do každej oblasti. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu