reklama

Nenechávajte ľudí zbytočne zomierať!

Na Slovensku chýbajú tisíce sestier a riešenia sa hľadajú... na papieri. Tie sestry a pôrodné asistentky budú chýbať každému z nás, keď ich bude potrebovať...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Minulý rok vo februári začali sestry a pôrodné asistentky po ťažkom boji za svoju dôstojnosť a adekvátne pracovné podmienky odchádzať z nemocníc. Vymenila sa vláda, prišiel nový minister zdravotníctva. Ten si, žiaľ, až po roku všimol, že na Slovensku chýbajú tisíce sestier. K aktuálnym 31 000 sestrám chýba ďalších potrebných 20% kolegýň, ktoré by zachraňovali životy, ktoré by sa postarali o každého z nás, keď by to v nemocnici potreboval.

Premiér Robert Fico minulý rok sľuboval, že sestry sa môžu vrátiť na svoje pracoviská a platy im klesať nebudú. Realita však bola iná - sestry zažívali šikanu a reálne mzdy im klesli. Je potrebné znovu zdôrazniť, že Slovensko má stále akútny nedostatok sestier a pôrodných asistentiek! Chýba až 6000 sestier!

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Obrátili sme sa preto po roku na premiéra Roberta Fica a poslancov Zdravotníckeho výboru NR SR, aby urýchlene konali a pomohli zabezpečiť lepšiu zdravotnú starostlivosť občanov Slovenska.

Počet sestier na Slovensku klesá

Žiaľ, po roku od výpovedí sa situácia v podstate v ničom nezmenila, čoho dôsledkom je stav, kedy pokles počtu sestier a pôrodných asistentiek na Slovensku pokračuje (ako u jedinej krajiny Európskej únie!). Dostatok sestier a pôrodných asistentiek a ich adekvátne podmienky práce pritom vedú k vyššiemu počtu zachránených ľudských životov a k lepšej zdravotnej starostlivosti (štúdia jedného z najprestížnejších vedeckých žurnálov The Lancet: pri každom náraste počtu sestier s VŠ diplomom o 10% klesá úmernosť pacientov na chirurgických oddeleniach o 6%). Vyššia prítomnosť vzdelaných sestier preukázateľne zachraňuje ľudské životy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Počty sestier v Rakúsku, ČR a na Slovensku a nárast/pokles oproti r. 2000

krajina

Počet sestier r. 2000

Počet sestier r. 2016

Rozdiel

Rozdiel [%]

Rakúsko

57 367

68 388

+ 11 021

+19.21%

Česká republika

77 988

83 492

+ 5 504

+7.06%

Slovensko

40 077

31 000

- 9 077

- 22.65%

Počty sestier na 1000 obyvateľov – priemer OECD, Rakúsko, ČR a Slovensko (rok 2000 a súčasnosť)

krajina

Počet sestier na 1000 obyvateľov v r. 2000

Počet sestier na 1000 obyvateľov dnes

Rozdiel

Rozdiel [%]

Krajiny OECD

-

8.7

-

-

Rakúsko

7.16

8

+ 0.84

+11.73%

ČR

7.61

7.93

+ 0.32

+4.20%

Slovensko

7.43

5.75

-1.68

-22.61%

Počet sestier na Slovensku je rizikovo nízky a ohrozuje zdravie a životy pacientov!

Prečo je to tak? Sú dôvodom odchodu sestier zo Slovenska nedostatočné kompetencie (ktoré sa aj tak dnes reálne prekračujú), ako to opakuje minister Drucker alebo skôr nepreplácané nadčasy, nedodržiavanie Zákonníka práce, aj 24-hodinové služby atď., teda pracovné podmienky v spojení s platmi, aké sestry majú?

Lacná sestra

Sestra a pôrodná asistentka má zodpovednosť za životy ľudí. To snáď nikto nechce porovnávať s výrobou áut či službami. Na druhej strane Slovensko patrí medzi tri krajiny OECD, kde sestry nezarábajú ani priemernú mzdu v národnom hospodárstve. Ak nebudeme brať do úvahy Rakúsko, ktoré je ekonomickou výkonnosťou na inej úrovni, tak v susednej Českej republike je pomer platu sestry k priemernej mzde na úrovni 1,1, na Slovensku je to 0,9. Sestry v Českej republike patria do nadpriemerne zarábajúcej časti spoločnosti, väčšinovo vysokoškolsky vzdelané sestry v Slovenskej republike si nevážime a zarábajú podpriemerne. Ak zoberieme do úvahy dosiahnuté vzdelanie, je situácia ešte oveľa horšia. Priemerný plat absolventov 1. stupňa VŠ v SR je 1035 eu a pre 2. stupeň 1422 eur. Sestry s vysokoškolským titulom sú vo svojej vzdelanostnej kategórii bohužiaľ len chudobným príbuzným. A pritom od nich závisia životy nás všetkých.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Treba poukázať aj na to, že máme z čoho sestry normálne ohodnotiť - slovenská ekonomika rastie rýchlym tempom a korupčné škandály (aj v zdravotníctve) tiež ukazujú, že peňazí je dosť. Perličkou je, že zvyšovanie platov policajtov o takmer 10% si takmer nikto nevšimol, platy rastú aj učiteľom, či zamestnancom štátnej správy. Len preťažené sestry a pôrodné asistentky pri našich lôžkach obchádzajú skrátka.

Dopyt rastie

Demografia je ďalším problémom, ktorý bude situáciu zhoršovať. Ako ukazuje nasledujúca tabuľka, problém nedostatku sestier sa bude časom zásadne zväčšovať, nakoľko Slovensko demograficky veľmi rýchlo starne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Demografický nárast počtu obyvateľov, ktorí sú najväčšími konzumentmi zdravotnej starostlivosti

Počet obyvateľov nad 62 rokov (r.2012)

Počet obyvateľov nad 62 rokov (r.2025)

900 tisíc

1.27 milióna

Povediac tieto tvrdé fakty a prečítajúc si o „riešení“ vedúceho služobného úradu MZ SR, Jozefa Ráža ml. tento stav opäť riešiť iba papierovo s povzdychom „A čo iné s tým môžeme robiť?“, človeku sa chce kričať „Nenechávajte ľudí zbytočne zomierať!“

Monika Kavecká

Monika Kavecká

Bloger 
  • Počet článkov:  21
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Ako predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek som sa rozhodla verejne bojovať za práva sestier. Zároveň som starostkou obce Kunerad v Žilinskom kraji a poslankyňou NR SR. Na tomto blogu chcem prinášať autentické príbehy sestier z rôznych kútov Slovenska, aby verejnosť spoznala ich pohľad na naše zdravotníctvo. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu