reklama

Stúpa nám tlak?

Stúpa nám tlak....dostávame sa do závratných čísel, primárna hypertenzia vedie medzi diagnózami vo výške nákladov v našej najväčšej zdravotnej poisťovni. Ročne na jej liečbu ide takmer 60 miliónov eur.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Začína to asi takto:

Príde pacient k lekárovi na preventívnu prehliadku. Zmeria mu tlak a oboznámi ho, že ho má zvýšený, preto by bolo vhodné znížiť ho liekmi. „Viete“, hovorí lekár a podsúva prvú dávku informácií: „Vysoký krvný tlak je tichý zabijak, je lepšie, keď ho znížime, chcete sa predsa dožiť ešte vnúčat,“ zavtipkuje.

„Ďakujem, ale nemyslím si, že keď mám zvýšený krvný tlak, musím začať brať lieky“, oponuje pacient.

Lekár sa nevzdáva a tak nastupuje s odvetou: „Človeče, čítate vy noviny? Až polovica ľudí má vyšší krvný tlak. Viete, aké je to nebezpečné? Vysoký krvný tlak spôsobuje zmeny cievneho systému, môže spôsobiť mozgovú porážku, pri ktorej buď umriete, alebo zostanete s ťažkým zdravotným postihnutím odkázaný na okolie.“ Argumentuje lekár dúfajúc, že keď vytiahne smrteľné nebezpečenstvo, bude úspešný.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pacient sa ale nevzdáva a stále si hudie svoje: „Zvýšený tlak ešte nemusí znamenať, že ho mám stále vysoký. Starší ľudia majú napríklad prirodzene zvýšený tlak, na čo lekári často neberú ohľad a hneď im predpisujú lieky na vysoký krvný tlak.“

Lekár svoje stanovisko obhajuje však aj naďalej: „Viete, najhoršie je, že asi 40 % ľudí vôbec netuší aké sú optimálne hodnoty a to je priam „trestuhodný“ počet ľudí, ktorí nepoznajú vlastné základné parametre tlaku. Minule som dokonca čítal, že 80 % Slovákov nevie, aký má cholesterol, no rozumiete tomu? Ako niekto môže takto zanedbávať svoje zdravie?

Pacient oponuje: „Náklady na liečbu a lieky poisťovniam stále rastú, štát upozorňuje, aby ľudia častejšie chodili k lekárom na kontroly, kde vám namiesto odporúčania jedzte viac zeleniny a cvičte, dajú lieky na cholesterol alebo zvýšený tlak. Chce mať štát viac zdravých ľudí? Nech je lacnejšia zelenina, prispieva im na dovolenky a schváli viac dní voľna, aby ľudia žili a nie iba prežívali.“

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Hmm, mudrlant,“ mrmle si lekár popod nos a mykne s plecami.

Nič sa nedeje, tentokrát sa biznis nevydaril. Pacient odchádza a lekár vykukne z ambulancie do čakárne. Je plná pacientov, ktorí budú vďační, že im lekár predpíše lieky na vysoký krvný tlak.

Monika Sobeková

Monika Sobeková

Bloger 
  • Počet článkov:  38
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Z času na čas sa potrebujem vypísať, aby sa mi ľahšie dýchalo ... Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu