reklama

Kto nepije s nami, pije proti nám

Iba pred nedávnom sa v tlači objavila správička o tom, že Slováci zaujímajú významné posty v rebríčku konzumácie alkoholu. Najviac alarmujúce v tomto prieskume boli dva fakty: že pijeme veľa tvrdého alkoholu a že sa v priemere opíja stále viac a stále mladších detí... Asi to bude pravda. Neviem. Ja mám iný problém: ako krčmárska vnučka som po dlhoročných útrapách dospela k - abstinencii. Prečo?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)

Určite teraz čakáte srdceryvnú spoveď vyliečenej alkoholičky. Príbeh, v ktorom až na kosť odhalím svoje najvnútornejšie útrapy, podobné odvykaniu od heroínu. Žiaľ, sklamem vás. Moje rozhodnutie malo omnoho paradoxnejšie pozadie.

Možno mi neuveríte, ale nikoho z blízkej rodiny som ako dieťa nikdy nevidela opitého. Moji rodičia sa vedeli zabávať mnoho hodín pri jedinom poháriku vína a v staršom veku kvôli liekom museli alkohol vynechať úplne. Nemali s tým najmenší problém a nestratili nič zo svojej schopnosti zabávať sa v spoločnosti aj naďalej.

Asi som mnohé zdedila po nich a aj ich vzťah k alkoholu, ale odkedy mi pred desiatimi rokmi operovali slepák (neviem, s čím to súviselo), ale odvtedy cítim, že aj jediný pohár vína alebo jediný prípitok mi nerobí dobre. Hneď sa mi začne krútiť hlava, okamžite sčerveniem a chce sa mi spať.

Mám rada ľudí: rada chodím na navštevy, rada sa zoznámim s novými ľuďmi. Ale vždy je mi trápne, keď musím hostiteľom vysvetľovať, prečo nechcem piť. Moje argumenty, že mi tvrdé nechutí, nikto neberie. "No tak aspoň na zahriatie a potom si už dáme niečo iné." Nedajú si vysvetliť, že žiadne potom už nebude, lebo mi bude ťažko.

Občas sa stane, že má hostiteľ sladší jazýček a ponúknu mi niečo, čo dokonca pekne vyzerá a aj mi chutí, no zasa nevedia pochopiť, že už si nedám ďalší pohárik. Tento problém mávam s vínom a aj s likérmi. Niektorí hostitelia sú dokonca takí "štedrí", že mi nalejú aj napriek mojim jasným protestom, pričom sa po čase dozviem, aká som bola nezdvorilá, že som to nedopila a museli to po mne vylievať.

A tak som prestala piť úplne. Nebudem nikomu vysvetlovať, že mi skrátka nechutia tie ich domáce frnžalice, lavórovice, ribizláky, suché vína z prestížnych národných súťaží, ani argentínske červené z Lídla alebo pivo. Prečo mám stále niekomu vysvetľovať, že ak pijem, tak skutočne len za náprstok a aj to iba vtedy, keď mám chuť a že väčšina alkoholov mi aj tak skutočne nechutí!

Nech si okolie myslí, čo chce, ale ja už nemienim liať do seba alkohol len preto, že "sa to patrí" alebo "aby som neurazila". Veď aj Zuzka Smatanová spieva: "Nech pije ten, kto to rád..." A ten, kto nie, ten, kto to nerád, tak nech nie je divný. Som divná: nepijem. Nezláznim sa!(... žeby pomohol zákon na ochranu abstinentov?)

Martina Monošová

Martina Monošová

Bloger 
  • Počet článkov:  119
  •  | 
  • Páči sa:  0x

O všetkom krásnom alebo šokujúcom, čo ma prinútilo napísať o tom aj čosi iné ako román:-) Som autorka románov (nielen pre ženy): Lásky o piatej (2005, 2012), Anglické prebúdzania (2006), Klišé (2010), Zlodeji bozkov (2012), Sladké sny (2013), Lekcie z nenávisti (2013), Miluje-nemiluje, idem! (2014), Perly tej druhej (2014) Zoznam autorových rubrík:  Celkom mimoMixtúraOdraz spoločnostiMódaRecenzieSúkromnéO vzťahochNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu