reklama

Nedotknuteľní

V utorok  na obed nad sviečkou s vôňou Paríža a kopou veľmi nezmyselných papierov, v pozadí namiesto rádia pustená nahrávka filmu a vonku sa posledných pár lúčov skrylo za mliečne oblaky. Vpravo pečiatka, podpis a vľavo pár čísel na kalkulačke. V prenesenej reči mojich detí, snehuliaci a paličky...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

 ,,Poď seem"

Už niekoľko mesiacov a možno i rokov, prechádza sa okolo práce jeden pán. Má okolo 80, možno viac, v lete kockovanú košeľu a nohavice, v zime baranicu a starý kabát. Na nohách vychodené topánky. Prechádza denne tú istú trasu, tým istým tempom so starým psom - tučným miešancom pudla. Bielo - sivý akoby vyliezol zo starého bielizníka plného handier.

Jeho jediné tri slová, ktoré som kedy počula sú presne tým istým tónom a rovnakými decibelmi vyslovované každý každučký deň: ,, POĎ SEEM RIKI, POĎ SEEEM."

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tak nástojčivo ich kladie, jedno vedľa druhého, slová, ktoré vám prejdú hlavou ako guľka a na pár minút zabijú všetky myšlienky. Niekedy sa usmejem, niekedy tľapnem po čele a niekedy by som ho posadila a zalepila mu ústa lepiacou páskou.

Každý každučký deň tri prechádzky, tri slová, tri okruhy. Prechádzka typu tri kroky dlhá pauza, tri kroky a pauza a opäť tak...celé tri okruhy.

V lete z balkóna vykrikovala banda mladých teen jeho slávne slovné spojenie, ale on ignorantsky a predpokladám aj trochu hlucho, kričal si na Rikina svoje. Myslím, že ktokoľvek býva tu, niekde v okolí, ho pozná. Neviem ako sa volá, viem len, že žije niekde tu a že jeho najväčší - najmilší priateľ je Riki - predpokladám, že úplne hluchý.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Netuším aký život prežil, ani akým je človekom, ale viem, že chuť každý deň vstať a vykrikovať na Rikiho ,,poď sem" ich oboch drží nad vodou.

Možno to znie ako trápne klišé, ale vždy keď sa stretneme sa za ním otočím a cítim potrebu prihovoriť sa. Vždy sa pozdravím a kráčam ďalej. Chcela by som vedieť veľa vecí a najmä to, či rozum oboch týchto starých pánov je čistý. Či sa nemôžem niečo naučiť či dozvedieť a či si vedia predstaviť život jeden bez druhého. Verím že Riki si myslí, že sa volá ,, poď sem" a ten pán trpí obavou, že Riki zrazu omladne a stane sa z neho rezký, hyperaktívny pudel a zdrhne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pýtala som sa naň a počula som všeličo - vraj bol zlý a potom zase nie...bol neškodný či zákerný, od ďalších vraj ,,ctihodný občan". Nemyslím si nič.

Páči sa mi ich vzťah. Možno len tak vyzerá... Každý deň viem, že sa stretneme. Máme už vlastne - svoj vzťah, o ktorom oni nič netušia.

Vzťah, v ktorom sa každé ráno pozdravíme pred prácou, každé popoludnie keď idem z práce a večer, keď s dievčatami kráčame z nákupu. Sú to dvaja výrazní parťáci s neviditeľným plášťom Harryho Pottera - nedotknuteľní.

Stanislava Mrázová

Stanislava Mrázová

Bloger 
  • Počet článkov:  54
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som človek, ktorý verí, že najväčšia moc človeka, je slobodná vôľa.Že myšlienka tvorí a nič v živote, nie je isté. Som viac realistická ako pozitívna..ale verím, že realita má ešte stále viac pozitív ako tápania v sivej. Stále od začiatku a stále neústupčivo začínam veriť v človeka a pokaždé keď padnem, to skúšam znovu..veď predsalen som človekom a mám tú moc, vždy sa rozhodnúť. Zoznam autorových rubrík:  detskými očami - rozprávkovoSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu