Jameson Írska Whiskey – výroba a história

Umenie destilácie bolo do Írska privezené pravdepodobne z križiackych výprav na blízkom východe. Tamojší arabskí alchymisti túto techniku používali na destilovanie rôznych vôní a parfumov. Neboli by to však Íri, keby pre to nenašli nové, lepšie a pre nich charakteristické uplatnenie – na destiláciu alkoholu:).

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)
To by sa pálilo :).Ale do pivnice to neschováte.
To by sa pálilo :).Ale do pivnice to neschováte. 

História

Začiatok destilácie írskej whiskey (všimnite si, píše sa to inak ako whisky) sa datuje do dvanásteho storočia a patrí medzi prvé silné alkoholické nápoje v Európe. Samotný John Jameson založil svoju destilériu v roku 1780, ktorá od tej doby prekvitala. Na konci devätnásteho storočia írska whiskey ovládala 90% svetového trhu a predovšetkým v Spojených štátoch bola mimoriadne obľúbená. Séria ekonomických udalostí jej však podrazila nohy – prohibícia v USA, veľká recesia v dvadsiatych rokoch minulého storočia a druhá svetová vojna. Posledný klinec do rakvy zatĺkla britská vláda, keď v päťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia výrazne zvýšila clá na dovoz whiskey, respektíve na dovoz akéhokoľvek írskeho tovaru. Trhy na celom svete si tak rozdelili škótska whisky a americký burbon. V súčasnej dobe írsky “zlatavý“ mok zažíva renesanciu a získava si späť svoje stratené miesto na pultoch.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V starej pôvodnej destilérii na Bow Street v Dubline sa whiskey už nepáli, v súčasnosti slúži ako darčeková predajňa a tematické múzeum. Od roku 1978 sa Jameson vyrába v modernej prevádzke v mestečku Midleton pri Corku, ale postup výroby sa až na niektoré drobnosti od osemnásteho storočia v svojej podstate nezmenil. V rámci prehliadky múzea v Dubline sa môžete zoznámiť s kompletným procesom pôvodnej výroby tohto lahodného moku, od zberu jačmeňa až po skladovanie a expedíciu hotového nápoja. Proces výroby

Na začiatku je jačmeň, ktorý kedysi po žatve zvážali sedliaci z celého Írska na kopcom naložených vozoch. Jameson skupoval zrno z celej krajiny a dôkladne ho uskladňoval, keďže mu muselo vystačiť na celú nasledujúcu sezónu. Tento sklad bol špeciálne odvetrávaný a mal režim ako muničný sklad, pretože nahromadené obilie vytváralo mimoriadne výbušnú atmosféru.

SkryťVypnúť reklamu

Samotný proces výroby začínal naklíčením – jačmeň sa polial vodou, nechal sa štyri dni naklíčiť a následne sa sušil v peci bez prístupu dymu. V tomto sa výroba odlišuje od škótskej whisky, ktorá sa suší pomocou rašelinového dymu a tým získava svoju charakteristickú zemitú a dymovú príchuť.

Naklíčený a usušený jačmeň sa následne pomlel, zalial horúcou vodou a za stáleho miešania sa nechal skvasiť v obrovských nádobách, zvaných mash tuns. Po štyroch hodinách sa zmes scedila a zvyškové zrno sa predalo naspäť farmárom ako krmivo pre dobytok. Robí sa to dodnes, takže ak niekedy stretnete na potulkách Írskom v jarku vyvalenú kravu s jazykom vonku a s blaženým úsmevom na tvári, tak viete prečo to je:)

SkryťVypnúť reklamu

Po skvasení prišla na rad destilácia. Všetky írske whiskey sa destilujú trikrát, (na to je zákon) čo im dodáva veľmi hladkú štruktúru. Toto je hlavný rozdiel oproti ostatným whiskám - škótska sa destiluje dva razy a americký bourbon dokonca len raz. Takto čerstvo vydestilovaný alkohol je prakticky bez vône, má ostrú chuť a je pripravený na ďalšiu fázu - zrenie.

Írska Whiskey, na rozdiel od amerického bourbonu, nikdy nezreje v nových sudoch. Odležať sa necháva v použitých sudoch po portskom, sherry alebo priamo po samotnom bourbone. Podľa írskych zákonov musí whiskey zrieť minimálne tri roky, ale väčšina značiek strávi v sudoch päť až sedem rokov. Tieto sudy sa môžu použiť nanajvýš päťkrát, pretože neskôr už strácajú svoju schopnosť vytvoriť v alkohole tú pravú jemnú chuť. Kvalitnejšie značky zrejú podstatne dlhšie a samozrejme aj stoja podstatne viac:). Napríklad darčekové balenie Midleton Very Rare ročník 82 v Jamesons Distilery stojí 2000 eur. Priznám sa - ešte som neochutnal:).

SkryťVypnúť reklamu

Musím sa priznať, že v minulosti som nikdy nebol veľkým fanúšikom žiadnej whiskey, až kým som neprišiel do Írska. Miestny Jameson ma presvedčil, že všade na svete sa dajú nájsť príjemné veci :).

Takto to vyzerá v sklade. Ročník 66. Škoda len, že sú prázdne.


Panoramatický pohľad na všetky ročníky Midleton Very Rare od roku 1978. Každý rok jedna fľaša pribudne.


Leonard Muška

Leonard Muška

Bloger 
  • Počet článkov:  24
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Absolvent Fakulty Riadenia a Informatiky ŽU, momentálne žijúci a pracujúci v IT sektore v Dubline, Írsko Zoznam autorových rubrík:  ÍrskoKomentáreIT a web

Prémioví blogeri

Roman Kebísek

Roman Kebísek

105 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

91 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

766 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
INESS

INESS

108 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu