reklama

Grécko mojimi očami (časť prvá)

Už je to skoro päť rokov, čo som sa do tejto krajiny bezhranične zaľúbila. Nešlo o lásku na prvý pohľad, avšak druhý pokus bol fatálne úspešný. Je to krajina plná kontrastov, pozitívnych, ale aj negatívnych vecí. Myslím, že človek nemôže súdiť žiadnu krajinu, pokiaľ v nej aspoň chvíľu nežije. Vybrala som zopár faktov konkrétnych a tiež všeobecných, ktoré vám čiastočne pomôžu pochopiť Grécko, ľudí a kultúru so všetkými plusmi a mínusmi.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (93)

1. Muži

Gréci sú známi svojou hrdosťou a vysokým sebavedomím. Zdedili to po svojich predkoch a my s tým nič nenarobíme. Mnohým sa môže zdať, že sú nafúkaní a neraz sa vám môže stať, že vás v bare osloví nie úplne najkrajší Grék a vy len nechápavo budete krútiť hlavou, kde sa v ňom tá odvaha vzala. Musím vás uviesť do obrazu. Každý Grék si o sebe myslí, že je sexy. A keď hovorím sexy, tak tým myslím skutočne sexy. Nepýtajte sa ma prečo, sama som si často kládla rovnakú otázku. Oni sa proste ráno zobudia, pozrú do zrkadla a vidia v ňom nie muža, ale GRÉKA. Mala som tú česť s niektorými z nich a poviem vám milé dámy, stojí to za to, aj keď to v niektorých prípadoch môže trvať len pár dní, či mesiacov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Muž Grék je ochotný zniesť vám aj modré z neba. Starostlivý, zábavný, vždy pripravený, aby s vami mohol stráviť každučkú minútu. Ani náhodou neriešia, že niekde doma sedí ich skutočná priateľka, lebo v Grécku nevera zo strany muža neexistuje. A myslím to vážne. Ak je však neverná žena, posudzujú to odlišne. Ak chodíte s Grékom, nikdy neprijmite žiaden drink od cudzieho muža, ktorý na vás mrká z opačného konca baru. Ani v prípade ak váš grécky amor nie je s vami. Vždy sa totiž nájde nejaká dobrá duša, ktorá mu to povie. Je to vec zakázaná a v momente ako sa tak stane, potenciálny obdivovateľ nech berie nohy na plecia. Muž Grék to totiž považuje za urážku najhrubšieho zrna.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Taktiež nemajú radi, keď mu oponujete. Muž Grék má vždy pravdu, aj keď ju nemá. A tak je vždy (teda ak vám na ňom skutočne záleží) lepšie ak mu prikývnete a v duchu si poviete, že pravdu máte vy. Robia to tak všetky moje kamarátky, ktoré žijú s Grékmi  a vedú tak spokojný život. Možno si niektoré z vás povedia, že je to pod úroveň každej ženy, ale občas je nutné ustúpiť plus muž Grék sa nikdy nezmení. Taktiež za vás vždy radi zaplatia a akákoľvek snaha zatiahnuť účet z vašej strany je márna. Radi ženu rozmaznávajú a robia to účelovo. Neznamená to však ,že hneď čakajú, že s ním skočíte do postele. Slovenky ako som sa dozvedela sú v tomto smere opatrnejšie a v očiach gréckych mužov v rebríčku obsadzujeme prvé miesto „Adeptiek na vzťah.“ Na poslednom mieste bývajú zväčšia ruské dievčatá, ktoré nemajú žiadne zábrany vyspať sa s niekým po päťminútovom zoznámení. V očiach každého muža takáto žena stráca šancu na viac než len jednu chvíľku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Muži nemajú žiaden problém osloviť vás a začať s vami flirtovať. Je to jedna z ich najpozitívnejších vlastností vzhľadom k tomu, že muž Slovák je v tomto smere konzervatívnejší. Ak nejaká žena trpí nízkym sebavedomím, neexistuje lepší „ústav“ ako Grécko. Muži tu totiž ženskú krásu vnímajú odlišne. Každá žena je niečím krásna a často sa stane, že sa v bare bavíte s mužom, pre ktorého by bola každá žena spraviť aj nemožné. Nečudo, že potom začnete samu seba vnímať „krásne.“ A to nie je nikdy na škodu.

2. Ľudia

Tak ako všade aj tu sa stretnete s každým typom ľudí. V Grécku žije množstvo obyvateľov z Albánka, Skopje a podobných susediacich krajín. Gréci týchto ľudí vnímajú negatívne. Čo sa týka Skopje, zámerne nepíšem Macedónsko, je to kapitola sama o sebe. Stalo sa mi, že na jednom rande sme prešli k politike a ja som medzi rečou nazvala Skopje Macedónskom. Bezprostredne po tom celý bar stíchol a spustila sa vášnivá debata. Veľmi dôrazne mi bolo povedané, že už nikdy nemám vysloviť slovo Macedónsko. Macedónsko je totiž Grécko a Gréci túto háklivú problematiku vnímajú osobne. Pre nich je Skopje krajina, ktorá si nárokuje na grécke dedičstvo a používajú názov, ktorý im nepatrí. Vysvetlili mi, že mne sa by sa tiež nepáčilo, keby tvrdili, že sme Československo, keď to už tak zopár rokov nie je.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Taktiež sú veľmi hluční a veľa rozprávajú. Dokážu sa s vami baviť o čomkoľvek, ale podobne ako Francúzi, ich najobľúbenejšou témou a činnosťou je jedlo a pitie ich obľúbeného nápoja frappé. Nikdy sa nikam neponáhľajú a na všetko majú kopec času. Ich najobľúbenejšou vetou je: „Aúpio“, v preklade zajtra. Pojem zajtra je však vnímaný v kontexte veľmi ďalekej budúcnosti. A tá nemusí prísť. Všetko riešia s rozvahou a pokojom, čo ma vie vždy vytočiť. Patrím totiž medzi ľudí, ktorí potrebujú odpoveď hneď. V Grécku ma zakaždým chytá infarkt, keď počujem, že si o tom pohovoríme zajtra. Ale aj na to sa dá zvyknúť. Už som počula od mnohých Grékov, že my Slováci sme neurotici a za všetkým sa ženieme ako blázni. Čiastočne s tým musím súhlasiť, ale v zásade nie s patologickým odkladaním vecí na zajtrajšok.

Vo všeobecnosti sú to však ľudia veľmi milí a priateľskí. Veľa Grékov ovláda popri angličtine aj nemčinu. Občas ma dokáže prekvapiť, že aj dôchodcovia vedia nejaké to anglické slovíčko. Je to z dôvodu toho, že všetky televízne programy sa vysielajú v pôvodnom znení s gréckymi titulkami. Čas od času sa teda stane, že sa nejaký ten anglický výraz nalepí aj na 70-ročného dedka.

Ďalšou vecou, ktorá mi na nich málinko vadí je tá, že nech sa stane čokoľvek, všetci o tom vedia. Radi participujú vo veciach, ktoré sa ich vôbec netýkajú. Nič nemôžete urobiť bez toho, aby o tom niekto nevedel. Kamaráti, bratranci zo štvrtého kolena, sestry a bývalé priateľky sú totiž všade. Takto sa môže stať, že dámska jazda, kde sa stiahla fľaša vodky, bude témou číslo jeden celý týždeň.

Radka Mydlarčíková

Radka Mydlarčíková

Bloger 
  • Počet článkov:  13
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som veľkou neznámou aj pre seba samotnú. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu