reklama

Sme s vami

Poslednú dobu nestíham popri všetkom, čo sa deje sadnúť za monitor a napísať zopár svojich myšlienok. Posledný víkend ma však primäl pribrzdiť na chvíľu a napísať najbližších pár riadkov. Za ich neobjektivitu sa ospravedlňujem.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)
Obrázok blogu

Priznám sa, ani sám som nečakal, čo so mnou spraví sobotňajší koncert v Gregorovciach. No mnohí kolegovia zo Za slušné Slovensko mi už týždeň predtým na stretnutí v Štiavnici s akýmsi zvláštnym, prázdnym výrazom tváre povedali, že sa nezúčastnia. Vedeli asi, aké emócie by tam na nich čakali. Ja som to veru nevedel.

Už cesta autobusom mala zvláštnu príchuť. Okolie Šarišského hradu, pod ktorým sa cesta do dedinky neďaleko Prešova kľukatí, v rozpuku jari. Zlaté more na poli repky olejnej dotvára idylku východného Slovenska. Deň ako stvorený na svadbu. Samotná obec je skrytá v zákryte troch vrchov, na úpätí ktorých vyrástla v malebnej dolinke. Na zákrute pod kostolom sa autobus prešovského dopravného podniku otáčal. Odtiaľto sa ide na ihrisko, kde sa spomienkový koncert odohráva, pešo.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kráčal som smerom k ihrisku asi so skupinou ďalších 20 ľudí. A vtedy to prišlo. Kráčajúc do prudkého svahu dediny skrytej pod úpätím Stráže, ma zastihli myšlienky ako z iného sveta. Akosi som si uvedomil, že tu vlastne nemám čo hľadať. Ja som dnes mal byť niekde úplne inde. Touto cestou mali kráčať úplne iní ľudia. V oblekoch sa potiť v sobotnom slnku a tešiť sa zo života. Z dvoch mladých životov, z ktorých sa v ten deň stane jeden. 

Pripadal som si v tom dave kráčajúc smerom k ihrisku bokom od dediny celkom nepatrične. Akoby ste sa akýmsi podivným spôsobom ocitli na svadbe, na ktorej nikoho ani poriadne nepoznáte a neviete, čo tam robíte. No zároveň sa nechcete vulgárne otočiť a odísť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Akoby tieto pocity nestačili na potrhnutie zvrátenosti celej situácie, ktorá nás do Gregoroviec prvú májovú sobotu priviedla, cesta sa k ihrisku kľukatila priamo popod cintorín. Tu sa priznám, som stratil akékoľvek zbytky schopnosti udržať na uzde svoje emócie. Oči sa mi podliali slanou tekutinou a pera sa mi nekontrolovateľne roztriasla. Zbytok cesty na ihrisko si pamätám len matne. Vybavujem si len slečnu s úsmevom, ktorá mi do ruky podala špeciálne vydanie SME. Ani som ho neotvoril.

Obrázok blogu

Asi najemotívnejšie pre mňa osobne bolo úvodné vystúpenie Konvergencie Quartet, sláčikového quartetu, keďže obaja, Martina aj Ján milovali klasiku. Celá akcia sa niesla vo veľmi pietnej atmosfére a na všetkých bolo cítiť, že to nie je len nejaký koncert na ihrisku v obci. Priestoru dominovala inštalácia spojili nás, kde symbolicky tento nápis spájal dve poltváre, nevesty a ženícha. Na kopci nad ihriskom sa zasa vynímal nápis SME S VAMI.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Celkovo mi sobota zmenila život. Zanechala vo mne stopy, ktoré už nikdy nepominú. Neviem či niekedy dokážem odpustiť tomu, kto ma donútil byť v tú sobotu v Gregorovciach. Pri pohľade na Martinkin hrob, obklopený množstvom vencov mi na srdci vyskočila posledná jazva toho dňa.

Obrázok blogu

Martina a Ján sa stali kamarátmi, deťmi, bratom a sestrou nám všetkým. Tým bratom, tou sestrou, ktorá vždy pozná morálne správnu odpoveď na ľudskú dilemu. No už nám nikdy neporadia. Pomohli ako vedeli. Teraz je to na nás. Slzavé oči v ten deň už ani nevnímam. Stali sa prirodzenou optikou piateho mája dvetisíc osemnásť.

Autor je organizátorom zhromaždení Za slušné Slovensko a aktívnym členom občianskej platformy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Foto: Zuzana Balenčinová

Obrázok blogu
Matúš Nakata

Matúš Nakata

Bloger 
  • Počet článkov:  17
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Občan, aktivista, občasný publicista. Presvedčený člen generácie ľudí, ktorí sa stanú hybnou silou zmeny v spoločnosti, jej zrkadlom a svedomím. Som presvedčený, že dobre mierené pero vybojuje viac súbojov ako päste. Zoznam autorových rubrík:  Zaujalo maSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu