reklama

Keď chýba zdravý rozum, schváli sa ESM

„Val musí prejsť, lebo je to moje hlboké presvedčenie. Bugár, Figeľ, premiérka sme presvedčení, že je to kľúčová vec. Val musí prejsť tak, ako prešiel vo všetkých krajinách eurozóny“.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)
Obrázok blogu

Toto vyhlásenie poskytoval vtedajší predseda SDKÚ M. Dzurinda 11. októbra minulého roku, teda v deň, kedy padla vláda Ivety Radičovej. Títo a im podobní musia byť dnes viac než spokojní. Dnes pred obedom naši poslanci vyjadrili veľkou väčšinou súhlas SR so Zmluvou o založení Európskeho mechanizmu pre stabilitu. Týmto poslancom sa môžeme všetci bez ohľadu na naše politické preferencie poďakovať za to, že malé a ekonomicky slabé Slovensko zaviazali garantovať pôžičky pre omnoho silnejšie štáty, ktoré si za svoju situáciu môžu z drvivej väčšiny sami. Nehovoriac o tom, že mnohým problémom by sa dalo zabrániť, alebo ich aspoň zmierniť, ak by sa začali riešiť včas.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nie je cieľom tohto krátkeho článku rozoberať euroval, jeho fungovanie a budúcnosť, o tom sa už písalo veľa. Avšak spôsob, akým bol tento mechanizmus schválený a hlavne to, v akom rozsahu ma privádza k myšlienke, že zdravý rozum tým, ktorí ho schválili, nielen že prestáva fungovať, ale on už zlyhal. Ten totižto hovorí, že liať vodu do deravého vedra sa neoplatí, vedro nikdy nebude plné a vodou sa bude plytvať. Rovnako starý dlh sa novým nevyrieši, len sa predĺži a dlžníka v budúcnosti dobehne. Schválenie tohto mechanizmu teda znamená absolútne nepochopenie ekonomickej reality a jeho pretláčanie silou mocou je len snahou vyzerať v očiach európskych (aj tých nezodpovedných) partnerov dôveryhodne. Že s týmto krokom nesúhlasia ľudia doma, to predsa nikoho nezaujíma. Tí ľudia, ktorí zarobia za mesiac menej ako Gréci či Španieli za pár dní. My všetci, ktorých sa dotýka tzv. ozdravovanie verejných financií, ktorým je dennodenne predkladaná potreba šetriť. Snaha vlády ušetriť, či konsolidovať je tak v priamom a do očí bijúcom rozpore s tým, čo dnes schválili všetci poslanci našej vládnej strany.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tendencie smerujúce z Bruselu sú jasné – silnejšia centralizácia, menej právomoci pre členské štáty, solidarita založená na nerovnosti a neskôr niečo ako spojené štáty, o ktorých sa už dnes hovorí celkom otvorene, aj keď náš minister zahraničných vecí, a to bez ohľadu na to, ako si jeho prácu vážim, sa k tomuto vyjadril tak, ako keby nešlo o nič. No, zatiaľ áno, ale prirovnať aktivity ministrov k mimovládkam a najmä v tak závažnej téme, nie je vôbec vhodné a zodpovedajúce realite. Čo je totiž dnes neformálnou záležitosťou ministrov, môže byť zajtra na stole a s ohľadom na názorovú orientáciu vrchných predstaviteľov EÚ, pozajtra realita. A vec bude vážna. Najhoršie na tom celom je však to, že o týchto procesoch a peniazoch rozhodujú vo veľkej miere eurokrati, ktorí na to nemajú legitimitu. A z histórie vieme, že o nás, bez nás tu už párkrát bolo a nikdy to nebolo dobré. To, že na peniaze v ESM nebude mať Slovensko reálny vplyv, už ani nehovorím, keďže náš hlas v novom mechanizme je malý a jednohlasnosť už viac nie je potrebná. Obrazne povedané kedykoľvek bude nutnosť poskytnúť ďalšie peniaze, SR nebude mať na výber a peniaze bude musieť poskytnúť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tento účet je vysoký - 659,2 milióna € + 5,1 mld. A bude s veľkou pravdepodobnosťou narastať.Mrzí a štve ma to zároveň. Mrzí ma nezodpovednosť politikov, arogancia moci, čoraz častejší bruselský diktát a naša servilnosť voči nemu. Ak k tomu prirátame pasivitu verejnosti a nezáujem o veci verejné, tak sa niet čomu čudovať. Smutné je aj samotné schvaľovanie. V dnešnej rozprave sa k tomuto bodu vládni poslanci nevyjadrovali. Len poslušne sedeli a čakali, kedy stlačia všetci spoločne, bez zváženia dôsledkov, ten správny gombík. Gombík nakoniec stlačili aj iní, a tak zaviazali SR k prístupu k zmluve, z ktorej sa nedá vystúpiť, teda k novodobému nevoľníctvu. Neschválenie dobrých opozičných pozmeňovacích návrhov, ignorovanie rokovacieho poriadku predsedom NR SR, hlasovanie bez rozmýšľania ako ovečky a ignorovanie práva a demokratických metód ma len naďalej usvedčuje v tom, že smer, ktorým sa momentálne uberáme, nám v budúcnosti neprinesie prosperitu a rast, ako počúvame z každej strany, ale úpadok a chaos, z ktorého sa budeme spamätávať ešte veľmi dlho. Ak vôbec.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

P.S. zoznam zodpovedných nájdete tu

Martin Nastišin

Martin Nastišin

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Občas ma niečo tak zarazí, alebo poteší, že mám chuť písať. Tak píšem. Zoznam autorových rubrík:  PrírodaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu