reklama

Odpoveď verejnej ochrankyne práv pani Dubovcovej

http://nataliablahova.blog.sme.sk/c/306110/Otvoreny-list-aktualizovane.html

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Vážená pani, Natália Blahová,

Asociácia náhradných rodín,

vítam Váš záujem o túto náročnú problematiku , s ktorou sa Kancelária verejného ochrancu práv zaoberá. V apríli 2012 som na 2012 a 2013 stanovila tri priority - TOP TÉMY verejnej ochrankyne práv, jednou z nich je : „ Preskúmavanie bežnej praxe našich inštitúcií a ich postupu pri poskytovaní pomoci maloletým deťom slovenských občanov, ktoré sa ocitli bez starostlivosti rodičov v cudzine." Kancelária verejného ochrancu sa zaoberá šetrením podobných prípadov, a to z pohľadu konania, či nekonania našich orgánov verejnej správy. Tento postup zodpovedá pôsobnosti verejného ochrancu práv, ktorá je daná dovnútra štátu a zodpovedá aj môjmu zmýšľaniu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Považujem za dôležité, aby sme v prvom rade zistili či v SR máme a aké máme mechanizmy pre prípady, ak sa náš občan , aj maloletý , dostane v inom štáte do ťažko riešiteľnej situácie a ako v takýchto prípadoch „ fungujú „ naše orgány verejnej správy a či máme pre takéto prípady vypracovaný a fungujúci systém účinnej pomoci. Som presvedčená o tom, že najskôr by sme mali spoznať naše silné a slabé miesta a na základe tohto poznania , by sme mali prijať účinné riešenia.

Na základe doterajších poznatkov o tomto probléme si v žiadnom prípade nedovolím hodnotiť správnosť postupu orgánov a súdov iných štátov , ich systém , najmä, ak zatiaľ nepoznáme ani našu vlastnú úlohu a náš podiel v tejto veci.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Verím, že môžete prispieť k riešeniu tohto mimoriadne závažného problému, a preto, ak máte konkrétne poznatky, informácie a prípadne aj konkrétne skúsenosti s činnosťou našich orgánov verejnej správy pri riešení prípadov maloletých detí , ktoré sú slovenskými občanmi a v inom štáte sa ocitli bez rodičovskej starostlivosti , bola by som rada, keby ste ich poskytli aj mne, aby som ich mohla zahrnúť do podkladov šetrenia, ktoré práve o tomto probléme robíme.

Ďakujem za Vašu dôveru, s pozdravom , 

Jana Dubovcová

Natália Blahová

Natália Blahová

Bloger 
  • Počet článkov:  369
  •  | 
  • Páči sa:  49x

Som sociálna poradkyňa. Ľudské práva, práva dieťaťa, rodinná a sociálna politika sú témy, ktorými sa zaoberám celý svoj pracovný život. Túžim po slušnom štáte, ktorý by fungoval pre ľudí a myslel aj na tých najslabších. Zoznam autorových rubrík:  RodinaúvahyPoéziapocitovkyknižnicaKomentáreu násPolitikafotonezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu