reklama

Irena

Cisárovná Irena dala oslepiť svojho vlastného syna, aby nemohol vidieť špinavosti jej vládnutia. Keď dospel a mal nastúpiť na trón, zabila ho, lebo neobmedzená moc mala pre ňu väčšiu hodnotu, než vlastné dieťa. To bolo v ôsmom storočí. Odvtedy sa nič nezmenilo.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)


Žijeme v totalite. Presne v takej istej, ako pred rokmi a storočiami. No na rozdiel od tej, dnes nevládne niekto zjavný a konkrétny. Územie si rozdelila tieňová vláda zločinu a peňazí. Je prerastená ako tumor všetkými sférami - politikou, obchodom, úradmi. Vláda tieňov si dala len o trochu viac námahy, ako tí v minulosti a vymaľovala túto potemkinovu dedinu demokratickými farbami. 

Ľudia v skutočnosti nemajú žiadnu moc a nepodieľajú sa na nej. Mnohí na to dokonca nikdy neprídu, lebo tú moc nikdy nechceli a nikdy ju nepotrebovali. Potrebujú len chlieb a hry. A dokonca ani to nie. Potrebujú len prežívať. Stačí, že majú svoju kobku, že dýchajú a bije im srdce. Tak sa vraj rozozná život od smrti. No nie je to pravda.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Neuvedomujú si, že túto krajinu nemáme zdedenú po našich otcoch, ale máme ju požičanú od našich detí. A my sme ju bez náznaku odporu odovzdali tieňom. Boli sme oslepení, umlčaní a zabití. A mnohí z nás na to nikdy neprídu.

Kryl by sa spýtal - "Chceš hluchým vyprávět, co píseň znamená, a slepým, co jsou křídla labutí?"
Odpoviem, že chcem. Lebo pravda nie je subjektívna veličina. Nejestvuje veľa právd. Pravda je len jedna a je nezávislá na stave nášho vedomia. Pravda je skutočnosť. A bude tu stále. Aj keď všetci oslepneme.
Aj keď nás všetkých oslepia.

Karek Kryl - Irena

Natália Blahová

Natália Blahová

Bloger 
  • Počet článkov:  369
  •  | 
  • Páči sa:  49x

Som sociálna poradkyňa. Ľudské práva, práva dieťaťa, rodinná a sociálna politika sú témy, ktorými sa zaoberám celý svoj pracovný život. Túžim po slušnom štáte, ktorý by fungoval pre ľudí a myslel aj na tých najslabších. Zoznam autorových rubrík:  RodinaúvahyPoéziapocitovkyknižnicaKomentáreu násPolitikafotonezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu