reklama

Pochybenia a zanedbania sa dlhšie tutlať nedali

V lete tohto roku bola Pandorina skrinka otvorená. A rovnako, ako v starej gréckej báji, vyplávali okamžite na povrch mnohé trápenia, zúfania, strasti a bolesť. Všetko, čo v sebe ukrýva ľudská hlúposť, bezohľadnosť, ješitnosť, egoizmus a neobmedzená moc. Na samotnom dne skrinky zostala nádej.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Mediálny tlak a tri nezávislé kontroly nedovolili, aby boli problémy kopnuté pod koberec.

1. Poslanecký prieskum vo veci mimoštátnych osvojení a nútených adopcií zistil závažné pochybenia a zanedbávania povinností na ministerstve práce a na Centre pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže. Na ich základe boli podané dve trestné oznámenia pre podozrenia z marenia úlohy verejným činiteľom a zo zneužívanie právomoci verejného činiteľa.

2. Výsledky kontroly kancelárie verejnej ochrankyne práv zistili, že kompetentní vo všetkých preštudovaných prípadoch konali proti záujmu dieťaťa.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

3. Ministerské samoauditovanie bolo tým pádom nepublikovateľné. Samotná riaditeľka Centra ho odmietla podpísať, vzhľadom na svoje poznanie skutočného stavu. Takže to „nejako poriešili". Netuším, ako inak sa dajú meniť výsledky auditu bez toho, že audit by bol ešte raz dôsledne vykonaný. Ale evidentne to ide. V každom prípade, museli priznať nevyhnutné minimum.

Minister teda tvrdí, že audit nezistil porušenie zákonov z hľadiska trestnoprávnej zodpovednosti. Moc niekedy zatieňuje zdravý úsudok. Ak teda pán minister nevykonával audit za asistencie orgánov činných v trestnom konaní, je pomerne opovážlivé tvrdenie, že neprišlo k trestným činom. O tom rozhodujú totiž absolútne iné ustanovizne a nie politickí nominanti vo vedení rezortov. Aj keď jedného takého strana SMER už má, ktorý v minulom období na tlačovej besede rozhodol, že skutok sa nestal.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ministerstvo pod tlakom udalostí nakoniec muselo voľky nevoľky pripustiť, že boli na základe auditu zistené nedostatky registratúry, evidencie spisov, zmätočné a neprehľadné vedenie spisov.
Myslím, že tým priznali viac, než pôvodne chceli. Pretože vo všetkých prípadoch boli za spomínanými spismi konkrétne deti, ktorým úrady spackali život. 
Jeden spis rovná sa minimálne jedno dieťa. Dosaďme teda za slovo „spis" slovo „dieťa", aby sme sa priblížili k pravde a odfúkli hmly. A teraz si to prečítajme znovu.

Nedostatky v evidencii detí.
Čo to znamená? Existujú snáď deti, ktoré sme nechali v zahraničí a stratili sme o nich vedomosť, záznamy, kontakty?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zmätočné vedenie prípadov detí.
Znamená to snáď, že slovenská strana robila zmätky vtedy, keď bola jediným možným útočiskom pre rodiny a ich deti?

Neprehľadné vedenie prípadov detí.
Znamená to vari, že jednotlivé kroky kompetentných boli zneprehľadňované zámerne, alebo z nedbalosti? Vie sa, k čomu táto neprehľadnosť viedla? Tieto fatálne následky vedia pomenovať obete týchto zlyhaní.

Ak ste pre úradníka „spis" alebo „stránka", ľahšie sa mu prežíva to, že odtrhne deti od rodičov, že po celom svete roztrasie súrodenecké skupiny, že manipuluje životom ľudí ako pánboh. No toto pomenovanie uľahčí iba jeho svedomiu. Skutočnosť zostane stále rovnako hrôzostrašná.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A prirodzene, trafená hus zagága.
Madam Tomanová, pricupitala na ľudskoprávny výbor s informáciami, ktoré nemala odkiaľ legálne získať. Disponovala osobnými údajmi a záznamami zo spisov určených len pre kompetentných zamestnancov. Priznáva tým nadštandardné vzťahy s talianskou stranou, ktorá bola exkluzívnym prijímateľom slovenský detí do adopcie. Sú ich vzťahy až natoľko nadštandardné, že Taliani pre ne prekračujú zákon a postupujú intímne spisové zložky tretím osobám? To by vysvetľovalo mnohé. Hlavne ich vzťah k dodržiavaniu zákonov. V dohovore o medzištátnych osvojeniach stojí nasledovné:
"Osobné údaje získané alebo zaslané podľa dohovoru, najmä údaje uvedené v článkoch 15 a 16, smú sa použiť iba na účely, na aké sa získali alebo zaslali."

A na základe týchto informácií si pani dovolila nesúhlasiť s troma nezávislými kontrolami, ktoré vyhlasujú, že prišlo k mnohým pochybeniam a zanedbaniam. Pani tvrdí, že bolo vždy postupované v prospech detí. Bizarné presvedčenia a strata kontaktu s realitou je zrejme účelová a dúfajme, že nebráni nositeľke v začlenení sa do bežného života.

Madam Tomanová opätovne operuje profesionálnou matkou, ktorá jej leží dlhodobo v žalúdku. Lebo mala a má nefalšovaný strach o deti, ktoré doposiaľ nikto fyzicky neskontroloval aj napriek závažným podozreniam.
Pani exministerka sa snaží navodiť dojem, že profesionálna matka je akýsi druh odľudu, deti jej boli odobrané a ona s profirodičovstvom skončila. Nie je to pravda. Deti išli z rodiny na medzištátne osvojenie a profimama pracuje dodnes ako profesionálny rodič pre iný detský domov. Podotýkam, že veľmi úspešne a s deťmi s ťažkými diagnózami. Ak má madam také dobré kontakty s detskými domovmi, isto si to vie overiť.

Odhliadnuc od tejto jednej osoby s nedostatkami nielen v percepcii, musíme uznať, že na dne Pandorinej skrinky sme po tej všetkej bolesti a strádaní uvideli konečne nádej. Priznaním si vlastných chýb môže začať cesta ich nápravy.

Deti Ivany Boórovej sa snáď vrátia domov. No je veľa takých detí, ktorým slovenské úrady neprivodili žiaden happyend ich strastipnej cesty po svete. Slovensko im dlží ospravedlnenie. A v ich mene a s nimi na pamäti musí urobiť zásadné kroky k tomu, aby sa už nikdy nič podobné neopakovalo.

Natália Blahová

Natália Blahová

Bloger 
  • Počet článkov:  369
  •  | 
  • Páči sa:  49x

Som sociálna poradkyňa. Ľudské práva, práva dieťaťa, rodinná a sociálna politika sú témy, ktorými sa zaoberám celý svoj pracovný život. Túžim po slušnom štáte, ktorý by fungoval pre ľudí a myslel aj na tých najslabších. Zoznam autorových rubrík:  RodinaúvahyPoéziapocitovkyknižnicaKomentáreu násPolitikafotonezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu