reklama

Démon zvaný Juvenilná justícia

"Brainwanshing je násilné ovplyvňovanie postojov, vôle a spôsobov myslenia psychickým nátlakom, systematickou demagógiou a narúšaním kritického myslenia podľa toho, ako to vyhovuje manipulátorovi. Podmienkou úspešného brainwashingu je, aby bol objekt udržiavaný v permanentnom strese, pretože vtedy je potenciálne najlepšie prístupný manipulácii." (def. zdroj wiki) Juvenilná justícia je strašiak, ktorý absolútne spĺňa tieto kritériá.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (161)
Juvenilná justícia je fikcia
Juvenilná justícia je fikcia (zdroj: internet)

Koordinovaný postup viacerých webových stránok a facebookových skupín o juvenilnej justícii zodpovedá definícii pre vymývanie mozgov. Cez Juvenilnú justíciu vyvolávajú strach a šíria poplašné správy s úmyslom udržať si sledovanosť svojich stránok. O deti im ani zďaleka nejde. Početné publikum šíriace tieto demagógie o juvenilnej justícii, sa pre deti stáva dokonca nebezpečným.

Uvediem niekoľko najčastejšie vyslovovaných demagógií o juvenilnej justícii, ktoré pospletané do nezmyselných rámcov vytvárajú konšpiračné teórie o tom, že nastal pogrom na deti žijúce v rodinách. Pomenovali ho Juvenilná justícia. Juvenilná justícia má byť akýmsi tajným celosvetovým plánom a má viesť k tomu, že deti budú prostredníctvom štátnej moci - juvenilnej justície, vytŕhané z rodín a stanú sa terčom zneužívania hlavne homosexuálov, pedofilov alebo sa prostredníctvom juvenilnej justície budú finančne obohacovať davy profesionálnych náhradných rodičov, prípadne budú rozobrané na orgány. Cieľom tejto aktivity štátu s názvom Juvenilná justícia má byť deštrukcia tradičnej rodiny a nový svetový poriadok .

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Už po tomto úvode musí byť kriticky rozmýšľajúcemu človeku jasné, čo si má o Juvenilnej justícii myslieť. Bohužiaľ, kritické myslenie je devízou, ktorou nedisponuje každý. Preto si rozmeňme Juvenilnú justíciu na drobné:

1. "Sociálni pracovníci Juvenilnej justície budú vtŕhať do bytov a brať slovenské deti z rúk ich rodičov"

Sociálny pracovník nemá právomoc dieťa vyňať z rodiny. Túto právomoc majú jedine súdy a to až po riadnom pojednávaní, na ktorom sú prítomní aj rodičia dieťaťa. Dôvody na vyňatie dieťaťa z rodiny musia byť vážne, a to ak je ohrozený život, zdravie a vývoj dieťaťa.
Problémom v tejto oblasti na Slovensku nie je žiadna Juvenilná justícia ale to, že naša sociálka je podvyživená personálne, odborne a finančne. Sociálni pracovníci nemajú žiadne metodiky na diagnostikovanie rodiny, nemajú časové, personálne ani odborné kapacity na to, aby vedeli sanovať rodiny v kríze, alebo aby sa venovali prevencii.
Preto sa stáva pravý opak toho, čo šíria demagógovia a prívrženci teórie o juvenilnej justícii . Často krát totiž dieťa zotrváva v rodine, kde je vystavené násiliu, zneužívaniu a týraniu. A naopak, pre neschopnosť odhadnúť stav a poskytnúť rodine pomoc v núdzi, sú z rodín vynímané deti, ktoré by mohli v rodine zostať, ak by jej mal kto pomôcť.
Preto najhoršou možnou stratégiou v tejto situácii je vyzývať k tomu, aby bol zachovaný status quo a strašenie juvenilnou justíciou. Napriek tomu, že náš štát nie je reálne schopný zabezpečovať sociálnoprávnu ochranu nad dieťaťom, demagógovia kričia - nechajte to tak! Lebo "juvenilná justícia".

SkryťVypnúť reklamu
reklama

2. "Deti bude juvenilná justícia dávať na adopciu a prevýchovu gay párom a pedofilom"

Prekvapenie. Gay páry nemajú vo všeobecnosti vôľu adoptovať si deti z detských domovov. Aj z celej päťmiliónovej slovenskej populácie je len 300 ľudí ročne, ktorý takýto záujem majú a deti si adoptujú. Argumentácie, s ktorými som sa zo strany homosexuálne orientovaných ľudí stretla sú, že nechcú vystaviť dieťa traume, ktorú by im spôsobovalo najmä okolie. Spoločnosť má totiž nastavené všeobecne tvrdé kritériá, ktoré by dala pocítiť aj dieťaťu.
Ak hovoria o adopcii, tá sa často týka detí, s ktorými už prišli do vzťahu z minulých stroskotaných heterosexuálnych manželstiev. Ide teda o problém, ako zabezpečiť to, aby druhý partner alebo partnerka mohla byť informovaná napr. o zdravotnom stave dieťaťa alebo aby mohla podpísať dieťaťu v mene právneho zástupcu papier, že môže ísť na školský výlet, až po to, čo sa s dieťaťom stane, ak jeden z páru zomrie.
Ak by teda štát či "juvenilná justícia" chcela rozdávať deti homosexuálnym párom, museli by im ich nasilu nanútiť a ešte stále by nedostali preč z domovov všetkých tých 5000 detí, ktoré sú tam teraz. A už vôbec by kvôli tomu nemusela Juvenilná justícia pristupovať k nejakému násilnému odoberaniu detí.
No a akú by mala mať "juvenilná justícia" motiváciu k tomu, aby práve tejto skupine vnucoval deti, to si skutočne neviem vysvetliť.
Rovnako neviem vysvetliť, aký zvrhlý by to musel byť systém, ktorý by plánovite vyhľadával pedofilov za účelom sprostredkovať im adopciu dieťaťa. A to hlavne v našom slovenskom prípade, kedy štát a jeho úrady nie sú schopní riešiť ani incestné zneužívanie detí, teda zneužívanie detí v biologických rodinách.
Čiže opäť naopak, než tvrdia naši demagógovia a hlásatelia "juvenilnej justície". K sexuálnemu násiliu na deťoch prichádza najmä v našich „tradičných" rodinách. Tieto násilnosti na deťoch sú páchané za zatvorenými dverami a sociálka nemá žiadne nástroje na pomoc zneužitým deťom. Nie sú dokonca žiadne relevantné štatistiky ani štúdie, ktoré by sa im venovali, nie je k dispozícii žiadna diagnostika, na ktorú by sa dalo spoliehať, žiadna podpora a pomoc zneužitým deťom. A demagógovia hovoria - nechajte to tak! Lebo všetko nové je "juvenilná justícia".

SkryťVypnúť reklamu
reklama

3. Na deťoch sa cez juvenilnú justíciu nabalia profesionálni pestúni

"Už to sem ide! A priamo zo susedného Česka. Začala u nich mátožiť Juvenilná justícia. Idú zakladať profesionálne pestúnske rodiny. Teraz budú vytŕhať deti slušným rodinám a strkať ich týmto zvrhlíkom, ktorí budú na starostlivosti o deti nevýslovne ryžovať. Zachráň sa kto môžeš!"

Opäť omyl. Táto „juvenilná justícia" prišla zo Slovenska do Čiech. To Česi odkukávali od nás. Pretože u nás už máme profesionálne rodiny viac ako 15 rokov. Česi išli našou cestou a to preto, že patria na najvyššiu priečku európskych štátov v počte detí umiestnených v detských domovoch. A to je naozaj veľký „průšvih", ako by bratia povedali.
V ústavnom zariadení totiž dieťa trpí psychickou depriváciou, ktorá ho môže poznačiť na celý život. Preto na Slovensku vznikol inštitút profesionálneho rodičovstva. Do profesionálnej rodiny idú deti, nad ktorými bola nariadená ústavná starostlivosť, teda by inak skončili v domove. Žiadne dieťa by nemalo vyrastať v ústave. Malé dieťa totiž potrebuje individuálnu starostlivosť, lásku a pozornosť. Inak stráda. Profesionálna rodina mu poskytne neporovnateľne viac ako ústav. Ak má byť toto ten armagedon, tá "juvenilná justícia", tak to vítam. Lebo je v prospech detí.
A ak si niekto myslí, že profesionálni rodičia sa na niečom nabaľujú, mal by sa v dohľadnej dobe porozprávať aspoň s jedným z nich. Sú zamestnancami detského domova. Sú to vychovávatelia, ktorí ale nepracujú v budove detského domova ale doma. Starajú sa o deti. No ich plat nezodpovedá ani výške platu vychovávateľa v detskom domove, pričom pracujú 24 hodín denne, 356 dní v roku.
Venujú sa cudzím deťom, aby im dali do života viac než ústav. A nakoniec ich tie deti opustia. Odídu do svojej pôvodnej alebo do náhradnej rodiny. Títo ľudia majú moju hlbokú úctu.
No a napokon - nie je žiaden dôvod aby juvenilná justícia trhala deti zo slušných rodín preto, aby mali profesionálni rodičia zabezpečený job. Pretože v profesionálnych rodinách je do tejto chvíle viac ako tisíc detí, no ďalších 4000 čaká stále v detských domovoch. Aj tie by mali byť v rodinách. Ale naši demagógovia hovoria - žiadne rodiny pre deti! Nechajte to tak! Lebo Juvenilná justícia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

4. "Štát cez juvenilnú justíciu získa za deti obrovské financie"

„Štát za pomoci Juvenilnej justície bude získavať ohromné finančné prostriedky tým, že bude brať deti zo slušných rodín. Ohrozený je každý."

A každý, kto trochu vidí do rozpočtu štátu vie, že deti vyňaté zo svojich rodín stoja štát ohromné peniaze. Je to viac ako 40 miliónov eur ročne. Neviem si vysvetliť, ako by bolo možné, aby si z toho urobil štát a nejaká juvenilná justícia profit. Každé dieťa vyňaté z rodiny stojí daňovníkov takmer 2000€ mesačne. Koľko výdavkov na vaše dieťa máte za mesiac vy? Zrejme oveľa menej. Dieťa, žijúce v usporiadanej rodine, kde sa zdravo vyvíja a vzdeláva sa, štát nestojí nič.
Naši demagógovia sa ale spoliehajú na to, že ich slová budú bez premýšľania prijímané.


5. "Dôkazom existencie Juvenilnej justície sú Boórových chlapci a ďalšie rodiny v Anglicku"

„Juvenilná justícia existuje. Dôkazom sú deti odoberané našim občanom v iných krajinách. Najmä v Anglicku."

Sociálne systémy v niektorých krajinách Európy majú mnohé a závažné problémy týkajúce sa práv dieťaťa a všeobecne ľudských práv. Sú to deravé systémy, ktoré stvorili ľudia a ktoré spravujú nedokonalí ľudia. Robia ohromné a devastačné chyby a tie majú priamy vplyv na život rodín. Presne tak isto ako u nás.
No tieto sociálne systémy a chyby jednotlivcov nie sú produktom celosvetového sprisahania juvenilnej justície, ale sú dielom ľudskej omylnosti. Treba ich napraviť a nie volať po stagnácii.
A bohužiaľ to, čo sa deje so slovenskými deťmi za hranicami, je opätovne len dôkazom toho, ako sa nevie Slovensko postarať o svojich občanov v zahraničí.
Po kontrole ombudsmanky na Ministerstve práce a na Centre pre medzinárodnoprávnu ochranu detí vyplávali na povrch katastrofálne zistenia týkajúce sa ochrany našich občanov za hranicami. Je hanbou, ako Slovensko nebránilo svoje deti. Neexistujú štandardné postupy, ktoré by ministerstvo a CIPC používalo, ohľadne detí odobraných v cudzine. Z 95 skúmaných spisov bolo 59 neukončených a to najmä z Veľkej Británie, vo väčšine prípadov boli porušené práva dieťaťa a nečinnosť bola príznačná pre takmer všetky spisy. Naši úradníci nechceli a nevedeli svojim najmenším občanom pomôcť. No mohli a mali.

To, aké zákony platia v iných krajinách sa nám môže nepáčiť, no napriek tomu do suverenity iných štátov nie je možné zasahovať. Tieto systémy môžu meniť občania danej krajiny a ich volení zástupcovia.
Pre nás je dôležité sústrediť sa na to, či Slovensko vie účinne pomáhať svojim občanom v zahraničí. To je úlohou nášho štátu. A túto úlohu si neplníme.
Čo na to demagógovia? - Každá zmena je zlá! Lebo Juvenilná justícia.

6. "Zo západu nám diktujú, aby sme prijali nové zákony Juvenilnej justície"

„Západné štáty na nás tlačia. Nový zákon dá sociálnym pracovníkom také právomoci, aby mohla „Juvenilná justícia" nastúpiť v plnej sile, aby mohli bez problémov vtrhnúť do bytu a zobrať vám dieťa."

Slovensko je suverénnym štátom, do ktorého zákonov týkajúcich sa sociálnych vecí a rodiny nemôže zasahovať žiadna nadnárodná organizácia ani iný štát. Inými slovami, zákony v tejto oblasti budú presne také, akými ich urobia naši vládny predstavitelia a Vami zvolení zástupcovia v parlamente. Nediktuje ich Európska únia ani OSN. Sociálne zákony nepodliehajú smerniciam. Ani žiadnej juvenilnej justícii. Každý štát má toľko autonómie koľko potrebuje. Ak samozrejme „nezhreší" proti základným ľudským právam a slobodám. A dokonca ani vtedy nemajú medzinárodné organizácie páky na to, aby v suverénnom štáte zasiahli. Jedine ak vyvolaním ozbrojeného konfliktu. Nehovorím, že je to dobré, ale je to tak.
Žiaden zákon "juvenilnej justície" ešte nie je na svete, a už existuje petícia za jeho zastavenie. Pretože demagógovia majú pocit, že by mohol byť zlý a že juvenilná justícia prichádza. Ja nemám ich opovážlivosť tvrdiť o niečom, čo nepoznám, že je to zlé. Zlá sa mi zdá realita, pretože každému, komu ide v tomto štáte o deti sa snaží, aby sa systém ich ochrany zlepšoval, aby bolo čo najmenej detí v detských domovoch, aby deti netrpeli týraním a zneužívaním, aby existoval funkčný systém pomoci.

Demagógom sa to ale páči pravý opak - nech všetko zostane tak, ako to je. Lebo juvenilná justícia. O čo im vlastne ide? O deti? To ťažko. Ide im o to, podržať na svojich stránkach a mítingoch čo najviac ovečiek veriacich v démona juvenilnej justície. A to aj za cenu toho, že ich budú strašiť a klamať. Za odmenu budú mať ich podporu a na ich strachu z vymyslenej juvenilnej justície si oni postavia zmysel svojej existencie.

7. V Košiciach sa bude pochodovať proti Juvenilnej justícii

„V súvislosti s "POCHODOM ZA ŽIVOT", ktorý sa bude konať 22.9.2013 v Košiciach - tento pochod bude venovaný aj boju proti Juvenilnej justícii - aj keď vo včerajšom vysielaní rádia, to bolo mylne prezentované trochu ináč - list totiž bol písaný v čase keď tento problém ešte nerezonoval v spoločnosti."

Títo ľudia, sa neštítia naozaj ničoho. Konferencia biskupov Slovenska je hlavným usporiadateľom Pochodu za život. Pri tejto príležitosti vydali pastiersky list, ktorý v minulú nedeľu počuli státisíce ľudí v kostoloch. Takže list bol písaný v reálnom čase. No nepadlo v ňom ani slovo o Juvenilnej justícii. Stáli tam však aj tieto slová:
„Preto vás, ktorí veríte v hodnotu života, pozývame na Pochod za život, aby sa naším spoločným pričinením mohlo zmeniť zmýšľanie postmoderného človeka, ktorý sa dáva klamať masívnym útokom na ľudské vedomie prostredníctvom poloprávd a tendenčných informácií."
Nebolo toto vyzvanie namierené práve proti tým, ktorí zneužívajú ľudský strach na manipuláciu masami? Nebolo toto vyzvanie práve proti tým, ktorí klamú a zavádzajú? Proti tým, ktorí šíria strach a neznášanlivosť?
Naši demagógovia sa však nanominujú aj na pochod, ktorý je namierený de facto proti nim.

Záverom
Juvenilná justícia je meno pre fikciu, organizovanú stratu sebareflexie a kritického myslenia. Ak si uvedomíme, že strach, nenávisť a nezmysly o Juvenilnej justícii šíria v internetovom priestore v podstate štyri stránky, treba vzdať hold ich schopnosti vrtieť psom. Naplno využívajú prvú signálnu sústavu ľudí, ktorých strach z juvenilnej justície opantá natoľko, že zabudnú premýšľať. No premýšľanie je to, čo odlišuje ľudí od zvierat.
Svojou demagógiou a vymysleným démonom juvenilnej justície priamo poškodzujú deti, pretože sa im stav našej sociálnoprávnej ochrany detí páči, sú s ním spokojní a trvajú na tom, aby sa nič nezmenilo. Nerozumejú súčasným problémom, nemajú odborné znalosti, nepoznajú reálny stav našej spoločnosti.
Ak Juvenilná justícia je neschopnosťou štátu postarať sa o deti v kríze, tak tento démon tu šarapatí už desiatky rokov. Demagógovia sa však neštítia toho, aby si týranými, zneužívanými a opustenými deťmi hladkali svoje ego. Páči sa im zakonzervovanie v čase. Nevideli a nespoznali opustené deti, deti poznačené hroznými traumami, nepoznajú ústavy a život v nich, nestretli smutných rodičov, navždy zničené existencie.
Vymysleli si generálnu líniu, fikciu menom Juvenilná justícia a na základe tej prídu oni k legitimite. No deti sú ich štítom, rovnako ako pešiaci v prvej línii. Prvé padnú za obeť. Lebo keď vyhráva demagógia, vždy trpia malí, slabí a bezbranní.

K boju proti fiktívnym nepriateľom sa ja nepridávam. Pretože je naozaj veľa problémov skutočných a reálnych. Tie treba riešiť. A ľuďmi, ktorí zneužívajú na svoj vlastný prospech ľudské utrpenie a naviac utrpenie detí, tými hlboko opovrhujem. Niet hlbšieho dna.

Natália Blahová

Natália Blahová

Bloger 
  • Počet článkov:  369
  •  | 
  • Páči sa:  49x

Som sociálna poradkyňa. Ľudské práva, práva dieťaťa, rodinná a sociálna politika sú témy, ktorými sa zaoberám celý svoj pracovný život. Túžim po slušnom štáte, ktorý by fungoval pre ľudí a myslel aj na tých najslabších. Zoznam autorových rubrík:  RodinaúvahyPoéziapocitovkyknižnicaKomentáreu násPolitikafotonezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu