reklama

Dobrý ujo stráži deti

O Slovensku si robia v zahraničí obraz aj prostredníctvom toho, akých ľudí vysielame, aby zastupovali našu krajinu v nadnárodných inštitúciách. Ak z týchto inštitúcií robíme skladište nepotrebných persón, nemôžeme čakať, že budú hájiť záujmy našich občanov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

BRATISLAVA 19. decembra (SITA) - Slovenského kandidáta Petra Guráňa opätovne zvolili za člena Výboru OSN pre práva dieťaťa na obdobie rokov 2013 - 2017. Stalo sa tak počas utorkového 14. zasadnutia zmluvných strán Dohovoru o právach dieťaťa v New Yorku, kde sa uskutočnili voľby deviatich členov výboru. Agentúru SITA o tom informoval Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

"Guráňove znovuzvolenie je úspechom Slovenska potvrdzujúcim jeho aktívnu politiku v oblasti ochrany práv dieťaťa a súčasne uznaním osobných odborných kvalít kandidáta v oblasti ľudských práv," uviedol tlačový odbor. Výbor OSN pre práva dieťaťa je orgánom založeným Dohovorom o právach dieťaťa s cieľom monitorovať implementáciu dohovoru zmluvnými stranami. Výbor je zložený z 18 členov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Peter Guráň je medzinárodne uznávaný odborník v oblasti ľudských práv, ktorý sa špecializuje na oblasť práv dieťaťa. Aktívne pracuje v tejto oblasti na vládnej i mimovládnej úrovni na Slovensku i v zahraničí. Je autorom značného počtu odborných prác a publikácií venovaných ľudským právam so zvláštnym zreteľom na práva dieťaťa. Ide o prvého kandidáta zo Slovenska, ktorý pôsobí v tzv. zmluvných orgánoch OSN v oblasti ľudských práv.

Tomuto uznávanému odborníkovi koncom minulého roku vypršal mandát na zastupovanie Slovenska v OSN. Počas výkonu jeho funkcie sme sa o ňom a jeho pôsobení na poli ochrany práv detí nedozvedeli absolútne nič. Že máme takéhoto svetového odborníka, mnohí zistili až uprostred jeho funkčného obdobia, keď nedopatrením otvoril ústa a tvrdil, že Hniezda záchrany treba zrušiť, lebo kradnú deťom identitu. Že novorodencom zachraňujú život je pre neho nepodstatné, lebo v prvom rade papiere musia byť v poriadku. Lebo keď to decko leží v babyboxe, my ani nevieme, ako sa volá. A toje naozaj peklo. Keby ležalo mŕtve v smetiaku, polícia by meno matky vypátrala a dieťa by už malo identitu. Opomenul fakt, že v istých prípadoch je človeku identita na dve veci.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keď zožal vlnu obdivu za prezentáciu týchto svojich hm...myšlienok?, zasa o ňom prestalo byť chyrovať. Som presvedčená, že je to určite preto, lebo do roztrhania tela pracoval na tom, aby práva detí na celom svete boli chránené ako sa patrí.

Moje presvedčenie jemne narúša iba fakt, že v čase, kedy celou Európou a najmä Slovenskom hýbu kauzy nelegálnych adopcií, náš skvelý zástupca pri OSN sa hrá s občanmi na schovávačku. Pri téme odoberania slovenských detí v Anglicku nevyvinul žiadnu iniciatívu, napriek tomu, že chránenie práv detí má v popise práce.

O adopciách sa mu asi veľmi hovoriť nechce. Tiež sa to dá pochopiť. Totiž. V roku 2007 Žurnál otvoril tému obchodovania so slovenskými deťmi. Mali vážne podozrenia, že za slovenské deti adoptované do Talianska niekto protizákonne inkasuje čierne platby. Stopa bola horúca a viedla nasledovným smerom:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Viac svetla do tohto prípadu by mohla vniesť Dana Guráňová, ktorá talianskym rodinám tlmočí a robí sprievodcu. Tlmočník-sprievodca je najdôležitejšou osobou pri pobyte zahraničných rodičov na Slovensku. Je v kontakte s naším centrom aj so zahraničnou agentúrou. 

Práve cez Guráňovú prechádzali viaceré platby od agentúr, zastupujúcich talianske páry. Podľa našich informácií by mala vedieť aj o tomto konkrétnom prípade. Guráňová však o platbách a celkovom postupe pri adopciách odmietla so Žurnálom hovoriť. S tým, že nemá čas. 

Guráňová, Mátejová aj šéfka sekcie sociálnej a rodinnej politiky na ministerstve práce Nadežda Šebová sa navzájom dobre poznajú. Práve pod Šebovej sekciu patria aj adopcie. Túto sekciu v minulosti riadil Guráňovej manžel Peter Guráň, ktorý v roku 2002 ako sekčný šéf s Mátejovou ako riaditeľkou centra rozbiehal medzinárodné adopcie.

Guráň, Mátejová a Šebová z ministerstva práce za bývalého vedenia aj odchádzali takmer v rovnakom čase - na jar 2005. Po roku a pol sa Mátejová a Šebová vrátili. Guráň dnes pôsobí v Slovenskom stredisku pre ľudské práva, kde sa venuje oblasti práv detí a monitoruje aj medzištátne osvojenia." (iŽurnál)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ministerstvo zahraničných vecí sa však nedalo obalamutiť a naďalej videlo nesmierne kvality tohto odborníka a menovalo ho za kandidáta na člena do Výboru OSN pre práva dieťaťa. Prvý raz v roku 2008.
A čuduj sa svete, nominovali ho aj druhý krát, teraz v roku 2012 po jeho prázdnom tragikomickom pôsobení v tejto inštitúcii. Zotrvá tam až do roku 2017.

Milé deti všetkých pletí, spite pokojne. Kým sedí v OSN tento ujo, vaše práva sú v dobrých rukách.



vybrali.sme

Natália Blahová

Natália Blahová

Bloger 
  • Počet článkov:  369
  •  | 
  • Páči sa:  49x

Som sociálna poradkyňa. Ľudské práva, práva dieťaťa, rodinná a sociálna politika sú témy, ktorými sa zaoberám celý svoj pracovný život. Túžim po slušnom štáte, ktorý by fungoval pre ľudí a myslel aj na tých najslabších. Zoznam autorových rubrík:  RodinaúvahyPoéziapocitovkyknižnicaKomentáreu násPolitikafotonezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu