reklama

Karel Kryl a odkazy Altamíry

Bojím sa, že zabudneme na jeho odkaz. Na jeho fundamentálne postoje a myšlienky precízne vyskladané zo slov, čo vytvárali odkazy. Sú podobné zvieratám kresleným uhľom na steny jaskyne Altamíry. Odkazy o dobe, čo bola. Odkazy o dobe, z ktorej pochádzame my - ešte stále živí. A tým, čo nosíme v sebe, ovplyvňujeme budúcnosť, ktorú on pomenoval. Preto sa budúcnosť ešte stále ponáša na nás a na tie obrazy maľované slovami.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (25)

Poézia nie sú len rýmy na konci riadku. Poézia je myšlienka odovzdaná v pocitoch. Ak vie básnik svoje city preniesť na čitateľa - je to umelec.
Ak dokáže sto rokov po svojej smrti zanechať odkaz o tom, čo cítil a čím žil on a jeho rovesníci- je to klenot.

Klenoty by mali byť vážené a chránené. Ja sa o jeden takýto klenot bojím. Bojím sa o Karla Kryla. Nie o neho, ani o jeho meno. Ale o jeho odkaz. Pretože Kryl je naším Van Goghom. Odrezal si miesto ucha krajinu, ktorú miloval. Či bol jej súčasťou alebo jej vyhnancom, bol stále s ňou. Jeho tvorba smerovala domov. Povzbudzoval a posiľoval ľudí v tom, aby videli boľavú realitu. Podával ju na papierových táckach s teplým pivom, aby budil aj nezobudených.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Krylova poetika bolí, lebo odhaľuje. Pomenúva obrazmi, v ktorých sa nachádzame malí a slabí. Tým burcuje. Sám tušil, že jeho poslanie je v tom, že uprostred skazy musí "hluchým vyprávět, co píseň znamená a slepým, co jsou křídla labutí."

Chápal realitu, napriek tomu vedel, že ľudia jeho tvorbu potrebujú, aby vytrvali. Aby nezabudli. Aby cítili to, s čím bol pobrataný. So slobodou a spravodlivosťou.

Nezabudnime.
My všetci môžeme mať jeho silu. Silu nezmieriť sa. Bojovať.

Natália Blahová

Natália Blahová

Bloger 
  • Počet článkov:  369
  •  | 
  • Páči sa:  49x

Som sociálna poradkyňa. Ľudské práva, práva dieťaťa, rodinná a sociálna politika sú témy, ktorými sa zaoberám celý svoj pracovný život. Túžim po slušnom štáte, ktorý by fungoval pre ľudí a myslel aj na tých najslabších. Zoznam autorových rubrík:  RodinaúvahyPoéziapocitovkyknižnicaKomentáreu násPolitikafotonezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu