reklama

Po intervencii detský domov zmenil názor

Nedávno som vám písala príbeh o Veronike, ktorá sa stala rukojemníčkou detského domova. Jej dcérka je pre ňu jedinou najdôležitejšou osobou v jej živote. Za žiadnych okolností ju nechce opustiť. Postavila sa preto proti vedeniu detského domova, ktorý nemal vôľu jej pomôcť a neuveriteľným spôsobom jej hádzal polená pod nohy. Od zverejnenia článku sa stalo niekoľko dôležitých vecí.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (57)

Podľa toho, čo som sa dozvedela, tak Ústredie práce veľmi prekvapil jednak postup súdov, ale najmä postup detského domova, ktorý spadá pod ich kompetencie. Okamžite vyslali kontrolu, ktorá v detskom domove Veronikin prípad preskúmala a zdokumentovala. Rozprávali sa s vedením aj s Veronikou.

Dnes na Ústredie práce pozvali riaditeľku, zástupkyňu aj sociálnu pracovníčku z detského domova, spolu s Veronikou a so mnou, aby bolo jasné smerovanie nášho spoločného snaženia a aby bolo zarazené toto ich vyčíňanie. Ku podivu bolo zrazu všetkým za stolom zrejmé, že Veronika ako vzorná matka a dospelá osoba si zaslúži pomoc zo strany detského domova a sociálnych pracovníčok. Zrazu nebol problém v tom, aby sa Veronika s Vikinkou presťahovala do prenajatého bytu, aby sa zamestnala, aby sa osamostatnila. Aby sa tak stalo, museli sa najprv dámy ocitnúť na koberčeku pred vedením.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mám veľmi dobrý pocit z toho, ako reagovalo Ústredie práce, ako sa snažili prísť na riešenie a ako svojou podporou a dohľadom pohli veci dopredu. Okamžite porozumeli situácii a ich snaha bola naozaj úprimná a pomoc rýchla. A to si ceníme.

Po tejto intervencii riaditeľka domova vraj Vikinku s mamou na dlhodobý návštevný pobyt pustí. Dnes má ísť osobne skontrolovať byt, ktorý si Veronika našla. Má za úlohu okamžite a spolu s Veronikou vypracovať plán osamostatňovania. V žiadnom prípade v tom pláne nebude figurovať situácia, že by Veronika dcérku čo i len na krátky čas zanechala samú v domove.

To, čo pre nás vyzeralo ešte pred týždňom ako beznádejná situácia, má dnes kontúry niečoho príjemného a šťastného. Konečne. Áno, Veronika bude potrebovať podporu, pomoc a svoju vlastnú silu, o ktorej nepochybujem, lebo ju denne preukazuje tým, že sa ani na chvíľu nevzdala svojich práv a svojich snov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tiež ma veľmi prekvapilo a potešilo, že v túto jej silu a odhodlanosť veria aj neznámi ľudia. Moja mailová schránka je zasypaná ponukami na pomoc. Finančnú aj materiálnu. My, ktorí máme deti vieme, že sú radosťou, ale pritom ohromnou zodpovednosťou. Starosť o to, aby im nič nechýbalo, aby bolo nájomné zaplatené včas, aby bola zabezpečená škôlka v čase, keď je mama v práci. Mamy, ktoré vychovávajú deti samé by vedeli rozprávať. Veronika je sama s Vikinkou. A ja jej svojim príspevkom rada pomôžem. A nielen tým. Verím jej a viem, že trochu obyčajnej ľudskosti a spolupatričnosti jej môže zásadne pomôcť k tomu, aby jej život nabral to správne smerovanie. Všetkým Vám, milí ľudia, ktorí ste jej Vašu láskavú pomoc ponúkli Veronika srdečne ďakuje. A ja Vám ďakujem tiež. Veľmi si to vážim.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dnes to možno klapne a budeme podpisovať zmluvu na malú garsónku. Veronika s Vikinkou budú mať snáď po veľmi dlhej dobe svoj vlastný domov. Nie ten detský. Pretože nech si hovorí kto chce čo chce - detský domov nie je domov. Domov je pohodlie, súkromie, sloboda a útočisko.

Držte nám teda dnes palce, aby sa už nič nepototo. Už toho bolo viac ako dosť. Tieto dve dievčatá si zaslúžia šťastie. Lebo o neho veľmi a celou svojou silou bojujú.

Natália Blahová

Natália Blahová

Bloger 
  • Počet článkov:  369
  •  | 
  • Páči sa:  49x

Som sociálna poradkyňa. Ľudské práva, práva dieťaťa, rodinná a sociálna politika sú témy, ktorými sa zaoberám celý svoj pracovný život. Túžim po slušnom štáte, ktorý by fungoval pre ľudí a myslel aj na tých najslabších. Zoznam autorových rubrík:  RodinaúvahyPoéziapocitovkyknižnicaKomentáreu násPolitikafotonezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu