reklama

Čo ma naučila modelka Diana

V otvorených dverách našej triedy podchvíľou stáli hlúčiky starších chalanov. Cítili sme sa trochu trápne, že si nás, vyjašených prvákov, takto bezostyšne prezerajú ako v ZOO. - No konečne pekné baby!-, zahlásil jeden zo štvrtákov, čo spôsobilo, že sme sa necítili o nič menej trápne, ale aspom sme pochopili.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (51)

Aj na stretnutí po pätnástich rokoch to boli stále tie isté fešné kočky. Jedna z nich si bola už vtedy dávno svojej jedinečnosti vedomá viac. Volala sa Diana. Bola vysoká, štíhla, lokne dlhých vlasov jej zakrývali celý chrbát. Chcela sa stať modelkou, čo bola v čase totáča veľmi neobvyklá profesia. Učila sa chodiť, obliekať, mejkapovať a svoje okolie neustále trápila výzvami k reflexii, či jej to svedčí viac tak alebo onak, či si nemyslíme, že má hrubé členky, či sú lepšie vlasy uviazané alebo rozpustené...

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Občas to sebapozorovanie trošku preháňala. Veď mala pätnásť. A občas to s reakciami na jej otázky prehnali aj spolužiačky. Veď mali pätnásť. Výsledkom bolo, že ohľadom svojho zovňajšku rozohrávala o niečo menej diskusíí. 

V jeden deň som v dobrej nálade rozrazila dvere triedy, zahučala - Dobré ráno! a vyspevujúc zapadla do lavice.
- Didi, ty máš nové tričko. Pekné! - prehodila som. Diana sedela predo mnou. Otočila sa a v očiach mala výraz Alenky z ríše divov.
- Fakt sa ti páči?
- Fakt! Je super.
V tom sa rozžiarila ako slniečko. - Naty, ty si taká milá. Ďakujem.

Nevdojak som začala sledovať svoje vlastné pocity. Bola som šťastná, že je šťastná. A možno som bola šťastnejšia, ako ona.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Možno to bolo ten deň, možno nasledujúci. Maľovala som kulisy na školskú akciu.
- To je krása. Ide ti to dobre!,- hovorí okoloidúci spolužiak a druhý mu pritakáva. Chcela som spustiť obvyklú reakciu s výpočtom toho, čo všetko ešte podľa mňa na tom nie je v poriadku so záverom, že to naozaj nie je krásne a ide mi to pomalšie, ako by som chcela.
No spomenula som si na Dianu a chcela som, aby aj oni vedeli, že mi ich uznanie urobilo radosť. Aby boli radi, že som rada.
- Dík, chalani! Ste zlatí.
Videla som, ako sa usmievajú a tešia tomu, že som rada a že sú zlatí.

Diana sa modelkou nestala. Stala sa obyčajnou maminou ako ja. Ale ja budem stále myslieť na to, čo ma naučila. Nikdy nezahodiť úprimný kompliment. 

Natália Blahová

Natália Blahová

Bloger 
  • Počet článkov:  369
  •  | 
  • Páči sa:  49x

Som sociálna poradkyňa. Ľudské práva, práva dieťaťa, rodinná a sociálna politika sú témy, ktorými sa zaoberám celý svoj pracovný život. Túžim po slušnom štáte, ktorý by fungoval pre ľudí a myslel aj na tých najslabších. Zoznam autorových rubrík:  RodinaúvahyPoéziapocitovkyknižnicaKomentáreu násPolitikafotonezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu