reklama

RE: Rozchod po chlapsky

Tento článok je mojou reakciou na diskusiu a odôvodnením stiahnutia môjho posledného článku s názvom Rozchod po chlapsky. Hlavnou tému je však otázka novinárskej etiky o hĺbke zverejňovania informácií so súkromným charakterom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (32)

Na úvod, aby som uviedol nezaujatého čitateľa doproblematiky. Vo vyššie spomenutom článku som opisoval vzťah a rozchoddvoch ľudí, kde som citoval dôvody, ktoré uviedol muž danej žene ako príčinuich rozchodu. Krstné meno, ktoré v tomto citáte padlo bolo samozrejmezmenené. Obe osoby zostali v anonymite a celý citát ako aj celýčlánok neobsahoval žiadne informácie, ktoré by čo len naznačovali o kohoide. Môj „zdroj informácií“, teda žena z tohto vzťahu, mi dala jednoznačnépovolenie pre zverejnenie daného článku. Sporný citát, ktorého zverejnenie sapovažovalo za hrubý zásah do súkromia, sa dá len veľmi ťažko opísať, každopádnevšak veľmi dokonale ilustroval aké primitívne zmýšľanie má jeho autor vo vzťahuk ženám. K vetám a myšlienkam, ktoré v tomto citáte padli, bysa autor s najväčšou pravdepodobnosťou nikdy nepriznal, napriek tomu sivšak za nimi hrdo stál. Okrem toho som uviedol aj ďalšiu informáciu, veľmiintímneho charakteru, ktorá by sa dala chápať ako vážna urážka na cti, aj keďpodľa môjho zdroju informácií ide o čistý fakt. Táto informácia však opäťani z ďaleka nebola v rozpore so zachovaním úplnej anonymity obochspomínaných osôb. Cieľom daného článku bolo poukázať šokujúcim spôsobom naľudskú faloš a otvoriť oči ľuďom, ktorí sa možno práve terazv podobnej situácii nachádzajú a nevedia ako ďalej. Podľa môjhosubjektívneho názoru by akákoľvek „menej drastická“ forma vyznela len akootrepaný gýč, ktorých už sú na blogu stovky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Po niekoľkých hodinách od zverejnenia článku pribudlov diskusii množstvo negatívnych reakcií, na základe ktorých ma môj „zdrojinformácií“ požiadal, aby som daný článok stiahol z blogu, čo som ajnásledne bez váhania urobil, pretože spôsobovať stres niekomu, kto už má aj beztoho dosť problémov, to naozaj nechcem. Nemal som však možnosť vyjadriť sak jednotlivým príspevkom v diskusii a preto to robím teraztouto, skôr všeobecnou formou.

Sám od seba by som daný článok nikdy nestiahol, pretože akby bol naozaj v rozpore s pravidlami, ktoré tento blog stanovuje, takby ho stiahol samotný administrátor. V diskusii som bol kritizovaný zazverejňovanie súkromnej pošty, miešanie sa do cudzích vzťahov, inšpiráciublogerov k ohováraniu a ešte aj iných vedľajších (mne neznámych) účinkovmôjho konania. Iné formy osočovania mojej osoby už nebudem ďalej konkretizovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Miestami mi tá diskusia pripadá ako obhajoba. A keďžeosoba daného muža je anonymná a ani ja o nej neviem o moc viacako som napísal, tak to vyzerá ako obhajoba jeho správania, ktoré ja považujemza veľmi zlé. Hrať sa s citmi druhých ľudí a dokonca takto zneužívaťsvoje „postavenie“ v danej situácii, to sa proste nerobí. Niekde som razčítal, že zlu sa darí len tam, kde mu to dobro dovolí. V dnešnej dobe sačlovek s hrubým, drsným, sebeckým a arogantným prístupom dostane skutočneaj cez pancierovú stenu. Ale ak za tou stenou budem stáť ja, tak vám sľubujem,že ďalej sa už nedostane. Ako sa dá vlastne „s dodržiavaním pravidiel“ bojovaťproti ľuďom, pre ktorých žiadne pravidlá neexistujú, ktorým nič nie je sväté?Podľa mňa je to dosť nerovný boj.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Skúsim uviesť jeden trošku extrémny príklad. Všetci si toešte isto pamätáme, keď pred niekoľkými rokmi, jeden riaditeľ SIS, nechal veľmizvláštnym spôsobom vyexportovať syna vtedajšieho prezidenta SR do susednéhoRakúska a poslal tam za ním rakúsku políciu. Predstavte si, že mátenahrávku súkromného telefonátu dokazujúcu jeho vinu, zverejnili by ste ju?Chudáčik, určite by ste mu tým poškodili.

Náplňou práce novinárov, ktorí píšu pre bulvárne denníky jehľadať a zverejňovať akékoľvek povšimnutiahodné veci zo súkromia známychľudí. Takže odhaľujú súkromie konkrétnej osoby a tieto informáciezverejňujú. No keď ste mňa chceli žalovať, tak títo ľudia by si zaslúžili snáďdvojnásobný trest smrti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Záverom ešte raz pre tých menej chápavých a viacejdiskutujúcich. Daný konfliktný článok popisoval všeobecný problém, ktorý sav našej spoločnosti neraz zopakoval a ešte isto neraz zopakuje, nakonkrétnom príklade. Jednotlivé udalosti sú opisované len schematicky. Jadročlánku tvorí citát, ktorý o konkrétnej osobe nehovorí vôbec nič, nijaknenarúša anonymitu, len dobre vykresľuje názory na opačné pohlavie a jasnedemonštruje niečo, čo sa slovami opísať nedá.

Marek Nemečkay

Marek Nemečkay

Bloger 
  • Počet článkov:  8
  •  | 
  • Páči sa:  0x

...nefajčím, nepijem alkohol, nepijem kávu, snažím sa vyhýbať sa sladkým, mastným a korenistým jednám. Nepozerám televíziu, nečítam noviny ani časopisy, rádio počúvam len v aute, keď chcem vedieť, kde je „tmavý Passat“. Pracujem ako softvérový analytik a pod záštitou profesionálnej deformácie zvyknem všetky problémy do detailu rozoberať... Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu