
Potrebujeme: ovsené ovsené vločky (aj vopred namočené aj nenamočené), pšeničné vločky, ľanové semiačka, sézamove semiačka, hrozienka, celozrnú múku, hladkú múku, vajíčka, trocha oleja, cukor, prášok do pečiva a vanilkový cukor.
Presné množstva neuvádzam, aby ste si vyskúšali urobiť tú svoju hmotu podľa seba, len podotýkam, že ovsených vločiek by malo byť aspoň 50 - 60 % hmoty. Zmiešaním všetkých surovín nám vznikne taká lepivá masa. Do ktorej nakoniec môžeme prisypávať surové ovsené vločky. Miešať sa to dá len rukou vareška Vám veľmi nepomôže.
Keď máme hmotu hotovú. Umyjeme si ruky. Zapneme si rúru na 150 - 160C. Na plech si položíme mastný papier na pečenie a na papier ukladáme ručne vyrobené sušienky. Pokiaľ sa nám cesto zdá príliš riedke môžeme pridať celozrnú múku alebo ovsené vločky. Ideálne je mať pri miske s cestom aj misku s vodou, ak si ruky namočíme cesto sa nám nebude lepiť na ruky.
Sušienky ukladáme tak 1,5 až 2cm vzdialené od seba, nakoľko ešte trocha napučia. Sušienky môžeme posypať ľanovými semiačkami alebo čo práve máme po ruke (čokoláda, orechy, kokos, sušené ovocie a pod).
Zrejme sa takýmto spôsobom dá upiecť takmer čokoľvek a tak po dnešnej premiére budem pokračovať vo variáciách cookies.
Odfotené sú dve verzie - prvá len taká skúšobná (bola veľmi málo sladká) a tá druhá verzia je aj s pridaním sézamových semiačok a troškou bieleho jedu (cukru).
P.S. Tip pre mamičky, skúste zamestnať Vaše ratolesti výrobou cookies panáčikov. Môj sa mi veľmi nepodaril nakoľko má veľmi čierny úsmev. Ak by mi náhodou prišli nejake fotos tak môžme usporiadať súťaž o najkrajšieho cookies panáčika. :o).