
Niektorí z nás určite majú plné zuby reality show v televízii a tak som sa dnes rozhodla začať moju vlastnú. Ako som už spomenula - potrvá 36 dní a dúfam, že sa neskončí skôr.
Áno ide o ryžovú kúru, akýsi ozdravný proces pre organizmus. Nemyslím si, že sa mi podarí zhodiť veľa, i keď také 2-4 kila by neboli zlé. Celý proces sa skladá z štyroch fáz po 9 dní. V prvej fáze sa smie jest len celozrná ryža bez soli a oleja, 2 fáza pridáva sa varená zelenina, tretia fáza pridávajú sa strukoviny, 4 fáza pridáva sa aj surová zelenina. Momentálne som v prvej fáze v treťom dni a poviem nie je to ľahké. Bližšie a podrobnejšie info získate na http://stupala.sk/?id=ryzovakura . Táto forma očisty ma oslovila hlavne z dôvodu, že nemusím hladovať i keď na druhej stranej veľmi sýta sa necítim.
Nákup ryže nebol vôbec jednoduchý, nie vo všetkých obchodoch majú celozrnú ryžu. Našla som celozrnú uncle bens v jednote a jednej bio predajni som objavila exkluzívnu celozrnú ryžu - 219Sk/kg. Ake čo už, aspoň sa najem, veď nebudem šetriť na vlastnom zdraví. Môj kolega objavil celozrnú nelúpanú ryžu - po uvarení má takú bordovo-hnedú farbu a tá málinko drahšia, ale zrejme aj vhodnejšia na túto kúru.
Človek by neveril koľko druhov ryže exsistuje. V bio predajniach majú rôzne druhy hnedej, celozrnej, natural, pololúpane, divokej a iných druhov. Raj pre zástancov veľmi zdravej výživy.
Taktiež jedenie nie je rýchla záležitosť, jesť je potrebné bez čítania novín či sledovania TV a ryžu je potrené poriadne prežuť - až 40 krát, skúste si to. Priznávam 40 krát sa mi nedarí pri 25tom prežúvaní ryža samostatne a nekontrolovane plynie dole krkom. Porcia ryže mi zaberie asi 15 minút.
Tekutiny sú veľmi dôležité pri tejto kúre denne si dám asi 4 čaje a vypijem fľašu minerálky.
V tomto článku budem denne (alebo ako čas dovolí) písať o mojich pocitoch pri tejto kúre. Takže hor sa do stávkovania či to zvládnem.
1. deň 6.2.2006 deň začal pekne, som plná nadšenia a odholdlania, niektorí si myslia, že to nevydržím, niektorí, že áno. Naštaštie mám oporu u kolegu, ktorý sa rozhodol pre rovnaký čin a tak si navzájom vymieňame informácie.
2.deň 7.2.2006 pokračujem naďalej s odhodlaním i keď už som myslela aj na iné raňajky ako celozrnú ryžu. Podvečer mám pocit, že mám akési pomalšie reakcie. Mám trochu obavy čo bude, ak pôjdem večer do sauny. Tak asi hodinu pre saunou som si dala malú dávku ryže. Sauna bola super a cítim sa dobre.
3.deň 8.2.2006 pred raňajkami som si dala pol litra zeleného čaju ako obyčajne a asi rovnaké množstvo vody. Raňajkujem neskôr ako obyčajne, už je 9.30. Okolo obeda mám pocit veľkého hladu. No po šálke zeleného čaju je preč. Obedujem asi o 14.30 o 17 hod pociťujem zas hlad. Je to len dovtedy kým si nedám šálku čaju. Večer nastala prvá zaťažkávacia skúška, asi pol hodinu po večeri som pripravila pre mojho milého rýchlu večeru - hemendex. Poviem Vám dalo to poriadne zabrať, aby som si neodhryzla z dobre prepečenej klobásky s vajíčkom, ale zvládla som to, radšej som išla umyť riad.
4.deň 9.6.2006 akosi som si zvykla na neskoršie raňajky. Zrejme pri väčšom hlade sa viac teším na jedlo, nech je to aj ryža, len aby mi to zahnalo hlad. Počas dňa sa cítim dobre, podvečer som mierne nervózna. 25 minut pilates cvičenia ma trochu ukľudnilo. Večera mi šla dole krkom veeeľmi pomaly, ale už je dobre. Myslím na ďalšiu fázu a snažím sa odohnať chute na korenené a slané veci.
5 - 6.deň mierne náročnejšie obdobie z dôvodu cestovania na východ, a tých dobrôt čo tu je. Zatiaľ sa mi darí, stále pociťujem chuť na niečo slané a tak sa aspoň uspokojím privoňaním si k otvorenému sáčku s zemiakovými lupienkami. Zrejme nie všetci okolo chápu moje počínanie a vyzerá to, že mi fandia občas ma pokúšajú dobrým jedlom, ale ja som odhodlaná bojovať. Ešte 3 dni len ryžu. MUsím vydržať!!!
7-8. deň náročnosť sa akoby zvyšovala, na zeleninku čakám ako na spasenie. Pobyt na východe bol veľmi vyčerpávajúci z dôvodu neustálych nástrach v podobe dobrého jedla. Veď len uznajte taký salaš u Franka (www.salasufranka.sk) má svoje obrovské čaro a tie dobroty, aké tam dokážu navariť. Ale odolala som. Ešte jeden deň!
9. deň 14.2.2006 - huráá posledný deň mám úspešne za sebou. Vydržala som to a dúfam, že všetky toxíny sú preč a ak nie sú tak majú ešte zopár dní na rýchle zbalenie a opustenie mojho tela. Naďalej vediem silný boj! Dnešný deň bol veľmi pomalý, no vízia zajtrajšej rannej kapustičky ma udržala pri živote a moje ruky udržala od dobrôt ako sú - arašidy, káva (niet na lahodnú chuť čerstvej presso kávičky). A pre tých čo chcú vedieť aké budem mať zajtra raňajky tak tu je recept (a aj pre tých, ktorí sa raz rozhodnú podstúpiť túto kúru) Na teflonovej panvici nasucho opražím cibuľku, pridám na drobno posekanú kapustičku a málinko to podlejem. Morskú soľ som si nekúpila a tak budem bez štipky soli. A túto zmes zmiešam s ryžou, to bude dobrotka. A ako to dopadne, tak to Vám napíšem zajtra. A pre tých, ktorí sa aj vďaka môjmu článku rozhodnú pre túto nie veľmi príjemnú činnosť (neustále obchádzanie obchodov, obedovanie len sám so sebou, zadržiavanie tečúcich sliniek nad pekným koláčikom atď), držím place. A myslím, že ak ja som dokázala prežiť týchto 9 dní, určite to zládne každý.
10. deň 15.2.2006 :o) ani by ste nevrili ako nádherne dokáže chutiť nasucho opražená cibuľka s bielou kapustou. Samozrejme trocha vody prispelo k tomu, aby bola mäkkulinka a tak nadherne voňavá. S ryžou to chutí celkom dobre a ani som netušilo koľko jedál chutí dobre bez soli, oleja a rôznych iných prísad. Príval energie, ktorý ma sprevádzal po raňajkách mi vydržal celé dopoludnie.A tiež špenátové listy s cesnakom bez sli sú jedlé (to bola moja dnešná príloha k večeri). Moje úsilie má už aj nejaké to ovocie. Voľnejšie nohavice sú toho neklamným znakom.
11. deň 16.2.2006 celý deň som pociťovala akýsi hlad i keď som sa dostatočne najedla. Nebol to taký úplný hlad ako keď nejete vôbec, ale skor taký ako keď sa najete a stále máte ešte chuť na viac, ale buďme úprimní netreba to s ničím preháňať. Som viac vyčerpaná ako včera. Už sa teším na ráno a na špenátik s pórom. Inak doteraz som schudla 2,5 kg celkom slušné na to, že nemám nejakú obrovskú nadváhu, vlastne myslím si, že nemám žiadnu. Držím všetkým spolubojovníkom palce. Ryži zdar!!
12. deň 17.2.2006 ráno začalo prípravou dennej stravy. Dnes som volila jednoduchosť. V hrci som si do trocha vriacej vody dala nakrájaný pór a po asi 2 minútach pridala rozmrazené špenátove listy 1 balíček z balenia- odporúčam balenie od Boundvele 450 g je praktické - obsahuje 4 tehličky mrazeného špenátu (nespomíman si ako sa to píše). A asi ešte také tri minútky som to spolu podusila pod prikrívkou. Nie je tam potrebné veľké množstvo vody, nakoľko obe zeleninky obsahujú dostatok tekutiny. Takáto kombinácia bola moja celodenná strava. Všetko je zatiaľ v poriadku, alen akosi únava na mňa prichádza skôr ako obyčajne. Taktiež pokušenie na dobrú kávičku je čím ďalej tým viac otravné.
13. deň 18.2.2006, ani neverím, že už takmer dva týždne sa takto veľmi zdravo zbavujme toxínov a iných škodlivín (skôr to vyzerá ako mesiac). Raňajky - udusená biela kapusta s cibuľou a ryža. Obed som už spestrila o brokolicu, karfiol, hrach, kukuricu a cibuľu (cibuľa aj keď sa nezdá je výborným zdrojom vápnika, ani tepelnou úpravou sa táto látka nepoškodí, tak preto ju do všetkého pridávam). k surovinám som priadala po štipke morskej soli - hneď je to iná báseň. Už sa teším na večeru v chladničke na mňa netrpezlivo čaká mladučký kaleráb (ešte nevie, že ho udusím :o) ). Dnes som pripravovala na obed kuriatko (nie pre mňa samozrejme) a musím povedať chce to poriadne sebazaprenie neochutnať.
14. - 15. deň asi si pomaly zvykám. Dni utekajú akosi rýchlejšie. Priznám sa, že už konečne som si kúpila morskú soľ a štipku pridávam do jedla. Je to zmena i to málinko soli cítim a je to rozdiel. Zrejme mi soľ chýbala viac ako som si myslela. Inak dnes som mala veľmi jednoduchú prílohu. Udusený pór, kaleráb (nakrájaný na kocky), kukuricu a hrášok (mrazené). Včera po dlhej dobe (cca 2 týždne) som si znova natiahla svaly a mierne pocvičila (moje svaly sa dnes zobudili pekne nazlostené - cítim ich celý deň veľmi intenzívne). Tip na za zajtrajšiu prílohu: mierne udusené špenátove listy s trochou cesnaku, snáď to po udusení nebude veľmi cítiť. Aj prežúvanie mi ide automaticky, nemusím sa sústrediť (dúfam, že tento zvyk mi zostane aj naďalej).
16. - 17. deň - som takmer zvyknutá (ale nie to len žartujem, samozrejme, že myslím na iné chute - napr. indická kuchyňa, zemiakové lupienky (až doteraz neparili medzi moje obľúbené pochutiny), kvalitná horká čokoláda od výrobcu LINDT, chilli omáčku a iné pochutiny), uvedomujem si veci, ktoré som si doteraz nestihla uvedomiť. Jednou z dôležitých vecí je prežúvanie a pohoda pri jedle, žiadne TV, žiadne čítanie. Ďalšou vecou je, že nie stále potrebujeme veľké množstvo jedla, aby nás zasýtilo, občas je len potrebné jesť pomaly. Čítam si príspevky a bola tam pripomienka aj k vyprázdňovaniu. Myslím si, že aj na takéto činnosti nášho tela má táto kúra vplyv. Samozrejme pokiaľ niekto doteraz mal problém chvíľu zrejme potrvá kým si telo zvykne. Potrebuje si zvyknúť na kvalitu a kvantitu jedla. Neviem či všetci, ale ja jem podstatne menej ako keď som jedla pred kúrou (dúfam, že to tak ostane). Akosi som si zvykla na pocit nenajedenia sa úplne do prasknutia. Koľko málo niekedy stačí, aby človek uspokojil hlad. Tiež sa chcem poďakovať mmm3 za príspevky a odpovede v diskusii a som rada, že tento článok snáď niekomu pomôže. Môj tip na zajtra - varené fazuľové struky. Táto potravina nepatrí k strukovinám, tak ako zelený hrášok. Asi pridám aj zelený hrášok. A pokúsim sa zajtra pridať aj tip na strukoviny. Prajem všetkým pekný deň a všetkým spolubojovníkom pevnú vôľu (víkend sa blíži).
18. deň nie je to vôbec ťažké, až na podvečer, keď na mňa príde obrovská únava. Nie som schopná podniknúť nič extra okrem navarenia večere. Večer skončím pri Tv alebo knihe pokiaľ nezaspím.
19. deň - v prvom rade tip - uvarená lúpaná šošovica a zelenina -brokolica. Obe suroviny uvaríme osobitne, na tanieri servírujeme podľa vlastnej fantázie. KONEČNE aj strukoviny. Zdá sa, že pocit únavy je na ústupe je takmer 6pm a ja som ešte pekne čerstvá. Super, takto sa mi to páči. Zatiaľ žiadne nafukovanie zo strukovín, ale zrejme má na to vplyv aj poriadne prežúvanie. Veď uvidíme neskôr :o). Zajtra si uvarím fazuľu a zelenina bude asi hrášok. Dúfam, že aj vy ostatní, ktorí ste sa rozhodli pre túto kúru máte tak dobrú náladu. Prajem pekný večer.
20. deň - tak v tento deň sa zlomila moja pevná vôľa. To ešte neznamená, že všetko zdám. Priznávam sa k niekoľkým lyžiciam granadíru a kúsočku bábovky (bola z celozrnej múky) a okrem toho som jedla ako sa patrí. Ryžu, fazuľu a kukuricu. Dúfam, že skalní si nevezmú zo mňa príklad. Prosím vyvarujte sa neraňajkovania, pretože dnes som ich preskočila a takto to potom dopadlo.
21. deň - po včerajšku mám pocit viny, ale predsa to nebolo až také hrozné (moje ja-pokušiteľ ma neustále upokojuje), ale aj tak som si ráno dala len čistú ryžu. Aj naďalej budem pokračovať v ozdranej kúre. Verím, že v mojom organizme som nespôsobila veľký chaos (aj keď menší určite). Mpjím dnešným ďalším pokrmom bude ryža s bôbom a karfiol alebo brokolica. DRŽÍM PALCE VÁM AJ SEBE. :o).
22. deň - neverila by som, ze strukoviny su takým obrovským zdrojom energie. Podľa môjho názoru dosť chýbajú v našom jedálničku. Určite ich budem používať častejšie. Správnym varením a poriadným prežutím sa dá predísť aj neprijemnému nadúvaniu. Dnes som objavila druh fazule AZUKI - "drobný" druh fazule, na nete som si našla nejaké info o tejto fazuli, 1. pestovali ju indiáni, 2. posilňuje imunitný systém, 3.môže pomôcť pri bolestiach počas menštruácie. Uvádzam, že tieto info som si našla na nete a ešte ich nemám odskúšané. Táto fazuľa chutí mierne nasladlo a varí sa asi hodinu (bez namočenia). S ryžou je táto pochuťka naozaj vynikajúca a ešte nejaká brokolica k tomu, mňam. Ja som už po večeri.
23. - 24. deň. Zas ma začínajú pokúšať iné chute. Pre mňa je ryža už asi taký stereotyp, ktorý si žiada zmenu. Dnes varím šošovicu, ráno pridám hrášok, kukuricu a mrkvu. No pociťujem obrovskú chuť na zemiaky - len také uvarené bez ničoho. Váha prestala klesať a tak som zvedavá či ešte pôjde dole. Inak sa cítim dobre. Vlastne cítim sa veľmi dobre. Dokonca včera som bola aj cvičiť a bolo to super. Moje obavy z toho, že mi nejako veľmi klesne hladina cukru a bude mi na odpadnutie sú preč. Síce po cvičení som bola oveľa hladnejšia ako obyčajne, ale ryžou som hlad zahnala.
25. - 27. deň. Zvykla som si? Ale nie, už sa veľmi teším na zajtra. Prvé tri etapy mám za sebou. Dnes som si kúpila kyslú kapustu aj nejakú uhorku naloženú v štipľavom náleve (tej som neodolala). Cítim, že moja vôľa pomaly slabne a veľmi sa teším na surovú zeleninu, ryby a pečienky (vlastne ryby ešte nie ani tie pečienky). Takže všetkým, ktorí pokračujú od začiatku - držím Vám palce. Myslím si, že teraz, keď som už blízko konca tých pokušení je stále viac a hlavne niekde vzadu je ten chrobák, ktorý ma neustále pokúša slovami "ale daj si, šak si si toho už odoprela dosť". Mám čo robiť, aby som ho neposlúchla.
28. - 33,5.deň. ďakujem všetkým skalným, ktorí bojujú doteraz. Smozrejme nielen tým, ale aj všetkým, ktorí sa pozastavili a rozhodli sa podstúpiť očisťovaciu kúru (z môjho blízkeho prostredia sú to traja). Všimla som si, že v diskusii je toho dosť o úbytku na váhe. Táto očistná kúra nie je o chudnutí ako to poznamenal jeden stály prispievateľ. Určite tí, ktorí ste už v poslednej fáze ste si všimli, že život a pocity sú nomálne (občas nejký ten čertík pokušiteľ) a dalo by sa takto žiť aj dlho. Je to taká vegánska strava. Ja osobne sa cítim veľmi dobre, už žiaden úbytok váhy za posledných 5 dní nebol a ani mi to nevadí. Stav mojich nechtov sa veľmi zlepšil už sa mi takmer nesšyiepia a to je tot ročné obdobie čo povedať. A samozrejme jeden receptík na mňam zeleninovú prílohu: suroviny - jarná cibuľka, pór, mladaá cukina, klíčky fazule mungo. Na lyžičke oleja si opražíme cibuľku pridáme na kolieska alebo ľubovoľne nakrájanú cukinu poopekáme mierne do hneda, pridáme pór a nakoniec klíčky mungo. Všetko málinko osolíme a môžme pridať sojovú omáčku tamari (je dostať v bio predajniach stojí okolo 100 sk a je fantastická). Takže ešte niekoľko málo dni a sme v cieli. :o).
33,5. - 36. deň - :o). Tak konečne na konci. Je to super pocit i keď tie dva posledné dni neboli celkom košér, ryža tam bola. Cítim sa veľmi dobre a teším sa na zajtra, keď budem raňajkovať zrejme banán. Tí z Vás, ktorí ešte ne konci nie su, sa majú na čo tešiť. Posledných 9 dní ubehne ako voda. Jednou z mnohých vecí čo ma prekvapilo bolo, že po celý čas aj napriek tomu, že som nepoužívala žiadne vitamíny sa na mňa nič nenalepilo aj napriek nepriaznivému počasiu. Takže zrejme stačí mať tu správnu stravu a telo si už pomôže samo. :o)).
Ďakujem všekým zúčastneným aj nezúčastneným a prajem pevné zdravie.
Anka