
Vrátim sa do čias keď fungoval medzi slovenským a ruským školstvom project nazývaný družba - systém priateľských výmen žiakov. Bola som ešte na základnej škole, keď som sa do projectu prihlásila, že radi ubytujeme niekoho z ukrajinskej školy kto príde na návštevu do našej školy. Bola mi „pridelená“ kamarátka Larysa, milé, skromné dievča. Priniesla nám všetkým darčeky a samozrejme aj rôzne sladkosti a vtedy som prvýkrát ochutnala chalvu. Neoslovila ma. Dokonca mi veľmi nechutila.
Neskôr prišla k mojej susedke návšteva z Ruska a priniesli veľa nám neznámych pochúťok Niečo čo bolo v konzerve a tvrdili nám, že to chutí ako čokoláda. Bolo to veľmi chutné, ale vôbec mi to nepripomínalo čokoládu. Vtedy som si spomenula, že niečo podobné som už jedla, ale teraz mi to aj chutí. S odchodom návštevy som zabudla aj na chalvu.
Opäť som chalvu objavila asi o 15 rokov v Anglicku v malom obchodíku, ktorý patril Turkom, mali rozličné druhy akurát zabalená bola v plastovej krabičke s nápisom CHALVA. Bola chutná, ale prisladká. Lyžička dve neuškodia. Na moju obrovskú radosť som chlavu nedávno objavila aj v Bratislave v malých potravinách pri Starej tržnici. Najprv som skúsila malé balenie, no malo veľký úspech. Kúpila som si aj polkilové balenie (stojí okolo 60,-Sk), ktoré mi v chladničke vydrží aj dva týždne (konzumujeme dvaja). Myslím si, že je to zdravá pochúťka.
Popis na obale: Chalva za slnečnicových jadier s hrozienkami arašidami. Zloženie: jadra slnečnice, arašidy, hrozienka, cukor, extrakt koreňa krasovlasu, melasa, vanilín. 100 g obsahuje: Ener. Hodnota: 2234 kj/534 kcal, Uhlovodany 49,8 (priznám sa, že neviem čo je to, žeby Uhľohydráty), Bielkoviny 11,5 g, Tuky 28,4 g (pozor netreba to s jedením preháňať).
Možno Vám chalva prvýkrát nezachutí – nenúťte sa. Aj keď podľa obsahu tuku sa táto pochutina môže zaradiť do nezdravých pochutín, myslime na to, že obsahuje aj veľa dobrých tukov pre naše telo, pretože semiačka akýchkoľvek olejnatých rastlín sú veľmi kalorické :o), ale aj dobré hlavne pre naše srdiečko.
Tip pre športovcov: výhoda chalvy je, že sa na slnku neroztopí ako čokoláda, síce zmäkne, ale jesť sa dá a veľmi rýchlo doplní stratenú energiu (po 30 km na bicykli alebo na korčuliach alebo po plávaní skrátka po všetkom namáhavom).
P.S. preklad na obale - zolotoj vjek - lasej šmatočok- CHALVA - zlaty vek - ... pochúťka - Chalva. (ruština je stale mojím obľubeným jazykom aj keď lepšie sa dohovorím anglicky)