reklama

Zopár desiatok viet k Tisícim slovám

Vyzerá to tak, akoby za všetko mohli politici. Akoby práve týchto niekoľko sto ľudí mohlo zmeniť zvyšok spoločnosti. K politikom sa obracala výzva osobností, verejný lobing ľudí prevažne pôsobiacich v oblasti, ktorou je kultúra. Vládu a politikov verejne vyzývali k zvýšenej pozornosti slovenskej kultúre. A túto pozornosť a opateru si skupina vynucuje v mene skutočných hodnôt a morálnkou. Je to o peniazoch? O politike? O pozornosti? Zaujíma to vôbec niekoho?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Najviac mi učarovala táto pasáž. "Vyzývame preto politikov, aby v rámci svojej morálnej povinnosti (...) venovali pozornosť kultúre ako základnej premise nášho bytia. Hodnoty sa prinavrátia samy(!:)) Politik, ak nerobí nič pre kultúru , je jednoducho nekultúrnym politikom...."
Musím sa priznať, že som čakal zmenu správania umeleckej komunity. Najmä po zavedení tvrdých pravidiel súťaženia, ktoré sprevádzali mnohé reformy. Čakal som, že komunita začne v prvom rade reflektovať samu seba, svoje vzťahy, svoj prístup k sebe, k svojej práci. Čakal som, že si začne všímať okolitý svet a adekvátne naň reagovať. Že sa vymaní zo svojho uzavretého systému a otvorí sa témam, ktoré môžu ľudí osloviť. Nie vo veľkom ako showbiznis. A nie prvoplánovo ako mainstream. Zato však kvalitne. Tak, aby sa zvyšná, neumelecká väčšin ľudí sama mohla presvedčiť o tom, že slovenská kultúra im propieva, uspokojuje ich túžby a napĺňa ich čímsi viac ako televízna zábava. Nič z toho sa však nestalo. Kultúra je naďalej uzavretá za bránami galérii a vysokých škôl, častokrát svoje potreby artikuluje nezrozumiteľným jazykom a používa absurdné argumenty. A navyše: ponúka produkt, ktorý sa jednoducho neosvedčil.
Domnievam sa, že v prípade filmu má zmysel hovoriť o sledovanosti, pretože film bol, je a vždy bude masovým umením a navyše jeho výroba stoj približne toľko, koľko je ročný rozpočet menšieho slovenského mesta. To by však bol najmenší problém, pretože ja osobne by som nesmierne uvítal kvalitný program v televízii, dobrý film, či divadlo a v neposlednom rade by som rád privítal aj zrenovované umelecké zbierky v múzeách, zrekonštruované historické pamiatky, sprístupnené hrady, či zámky atď. Problémom je, že tá naša slovenská kultúra je akási čudná. Signatári výzvy hovorili o blahodárnych účinkoch umenia na spoločnosť. Rovnako tak ťažko možno nesúhlasiť, lenže blahodárny účinok môže mať iba to, čo dokážeme vnímať a čomu dokážeme venovať sústredenú pozornosť. S tým už, domnievam sa, máme problém. Neviem ako vám, ale mne nechýbajú "bratislavské pondelky", ja som sa pri tom príšerne nudil. Ale kto vie, možno chýbajú mnohým. Len ich akosi nepočuť.
Z evolučnej biológie vieme, že ohrozený druh, hoci aj inštiktívne, urobí všetko preto, aby zachoval svoj rod. Slovenská kultúra umiera nielen na nedostatok peňazí, ale najmä umiera na nedostatok záujmu verejnosti. A to už, či sa to našim elitám páči alebo nie, nie je iba otázka peňazí. Pochybujem, že ľudia vstúpia do seba a začnú hromadne chodiť do galérií, divadiel, či kín na domáce filmy. Nepochybujem o tom, že tak mnohí urobili, ale z nejakého dôvodu nenašli motiváciu urobiť to ešte raz. Prečo to tak je? Tá otázka nepatrí "nekultúrnym politikom". A rovnako je zbytočné apelovať na občanov. Tú otázku si musí vyriešiť kultúrna obec sama. A pokúsiť sa pri tom o nemožné: Byť k sebe úprimná:)

Michal Németh

Michal Németh

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  0x

filmový copywriter:) Zoznam autorových rubrík:  MĚDIÁFILMSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu