reklama

Korona ako príležitosť

Po korone sa pomaly vracia život do štandardných koľají. Uplynulé mesiace nám priniesli nové a nebývalé problémy, čo však malo za následok aj to, že sme veľa nového zažili a naučili sa.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Pri pribežnej bilancii by teda nebolo márne zrekapitulovať straty, nálezy... Vždy sa mi páčil výrok, že každý problém je len prezlečenou príležitosťou. Výrok ma viacero podôb, odtieňov a dopátral som sa, že ho prisudzujú Galileo Galileovi, alebo otcom federalistom stojacim pri americkej nezávislosti. 

Znie mi aj dnes v čase odznievajúcej korony, kedy rekapitulujeme, rozmýšľame o druhej vlne, snažíme sa lepšie zariadiť budúcnosť. Ako predošlý primátor hlavného mesta Slovenska si dovolím vysloviť veľkú vďaku a úctu všetkým, ktorí sa podieľali na úspešnom boji s novým, nevyspytateľným a nebezpečným vírusom. Vďaka patrí všetkým zdravotníckym pracovníkom, sestrám, lekárom. Napriek všetkému spoľahlivo fungovalo zásobovanie, preto vďaka patrí aj do všetkých obchodov, čerpacích staníc a ďalších prevádzok. Teším sa, že spoľahlivo fungovali a svoje poslanie zvládli aj pracovníci bratislavských domovov sociálnych služieb, vodiči mestskej hromadnej dopravy, či mestskí policajti. Nechcem opomenúť, ani vedenie mesta a ďalších organizácií, ktoré stáli pred krízou, ku ktorej nebol žiaden manuál, ani skúsenosti. Zvlášť hrdý som na to, ako disciplinovane zvládli situáciu všetci Bratislavčania a Slováci vôbec. Boli sme inšpiratívnym príkladom pre okolitý svet. Mnohí sme spoznali ďalšie a ďalšie zákutia našej krásnej Bratislavy, Malých Karpát, alebo lužných lesov, ale hlavne sme ukázali spolupatričnosť, solidaritu, vzájomný rešpekt a úctu, ktoré sú pre mňa do budúcnosti veľkým povzbudením.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Svet sa ale točí ďalej a boj s vírusom nám mnohé ukázal v inom svetle, ponúka dokonca riešiť a inak uchopiť aj dlhodobé problémy i našej Bratislavy. Ukazuje sa, že Európska únia i národné štáty budú na ekonomickú recesiu spôsobenú koronou reagovať aj masívnou podporou verejných investícií a projektov. V rámci ekonomickej filozofie by sa dalo asi donekonečna debatovať, či ide o správny prístup, som však presvedčený, že Bratislava by nemala premeškať príležitosť byť v tomto procese veľmi aktívna a nezostať bokom. Verím, že nová vláda si múdro poradí s balíkom pomoci z EÚ, hovorí sa o objeme 8 mld. Eur. Sami môžeme aktivitou prispieť k tomu, aby sme čo najväčšiu časť zmysluplne investovali do rozvojových projektov, vedy a vzdelania, aby nevyhrala len okamžitá spotreba a lacný populizmus.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Bratislava sa desaťročia borí s hlbokým investičným dlhom i macošským vzťahom vlád, ktoré len málo reflektovali na dynamický rozvoj mesta a jeho úlohy, ktoré musí plniť ako hlavné mesto a ekonomické centrum. Korona preto ponúka zásadnú príležitosť, aby sa v Bratislave pohlo s nakopenými problémami, ktoré žiadna samospráva nedokáže riešiť bez reálnej spolupráce so štátom. Dokončenie električky do Petržalky, budovanie ďalších električkových tratí, či smerom na Slovnaft, alebo Dúbravku, Hlavná stanica a nová stanica Filiálka , TIOPy, nájomné byty a domovy sociálnych služieb, digitalizácia a integrácia roztrieštenej bratislavskej samosprávy a množstvo ďalších projektov sú určite horúcimi kandidátmi na zmysluplné využite európskej a štátnej pomoci. Budúcnosť patrí pripraveným, preto verím, že primátor a vedenie mesta aktívne pracujú na takýchto projektoch a budú úspešní v komunikácii s novou vládou. Určite by pomohla aj širšia verejná i odborná diskusia o tom, akú Bratislavu tu chceme v dlhodobom horizonte. Táto debata mohla priniesť nielen nové inšpiratívne pohľady, ale aj poukázať na aktuálnosť a akútnosť riešenia spomínaných problémov. Príkladov a inšpirácií chodí denne veľa aj zo sveta. Korona nás učí po celom svete nanovo pozerať na dopravu v meste, úpravu verejných priestranstiev i výzvy, ktoré pred nás kladie zmena klímy. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Priatelia, držme si teda palce, aby sme na dôstojné zvládnutie korona krízy nadviazal, aj ďalšími správnymi rozhodnutiami. To ako obstojíme výrazne ovplyvní a poznamená tvár nášho mesta na ďalšie desaťročia. Korona nás naučila, že len spolu môžeme byť úspešní a verím, že sa potvrdí, že každý problém môže byť aj prezlečenou príležitosťou. Spolu by sme ju mohli využiť.

Ivo Nesrovnal

Ivo Nesrovnal

Bloger 
  • Počet článkov:  67
  •  | 
  • Páči sa:  15x

Bratislavčan Zoznam autorových rubrík:  Nezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu