reklama

Vitajte na Slovensku, pani veľvyslankyňa

Všetko dobré pani veľvyslankyňa, nech sa Vám u nás darí, vitajte ... aj takto prejavujú svoje pocity ľudia v internetových diskusiách. Nie vždy je však tomu tak aj zo strany médií.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Vážme si súčasnej úrovne vzťahov ČR - SR !
Podľa bývalej pani premiérky SR Ivety Radičovej „Vzťahy medzi Slovenskom a Českom charakterizujú slová dôvera, priateľstvo, spolupráca" a takto je to aj pociťované u veľkej časti spoločnosti na obidvoch stranách hranice. Len ako príklad: na potravinových výrobkoch máme dvojjazyčné nápisy pre CZ a SK (toto malo byť už dávno, hneď po vzniku federácie !). Stále ešte sa Slováci cítia tak trocha doma v Prahe a Česi podobne v Tatrách. Sú tu tisíce individuálnych priateľstiev a väzieb prekračujúcich hranice.
Česi a Slováci vykazujú znaky bratstva už len príbuznosťou jazykov, ktorá je v rámci Európy unikátna. V často nepriaznivých podmienkach prostredia a klímy v časoch tesne pred a po rozdelení, revitalizoval sa a vyrástol kvet dobrých susedských vzťahov a následne sa rozvil do dnešnej podoby; tento stav si zaslúži z obidvoch strán podporu a ochranu. Ďalší vývoj vzťahov je v rozhodujúcej miere závislý aj na postojoch a prejavoch vedúcich činiteľov štátu a mienkotvorných médií v ČR a SR.
Vo vzťahoch ČR a SR sa samozrejme, ako to býva aj v normálnom príbuzenstve, vyskytnú aj momenty disharmónie. Najmä počas majstrovstiev v hokeji príde často na rad ľudové príslovie "škodoradosť je tá najväčšia radosť", alebo zadosťučinenie, že „aj susedovi zdochla koza". V tejto oblasti sa však možno nad podobné prejavy vysoko povzniesť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Iné je, keď sú v prejavoch disharmónie angažovaní predstavitelia štátu alebo médiá. Komentár v internetovom denníku SME od Petera Morvaya napadol už 7. 1. 2013 Miloša Zemana v priebehu prezidentských volieb v ČR: „Miloš Zeman ako favorit prezidentských volieb v Česku je nielen pre našich susedov veľmi zlá správa. Zeman je ten najhorší zo všetkých kandidátov." Toto je ešte veľmi „slabá káva" oproti faulu na súčasnú veľvyslankyňu ČR pani Ing. Líviu Klausovú, CSc v článku "Funkcia: pani Klausová" [TU ], vyprodukovaného zhodou okolností rovnakým komentátorom, s odvolaním sa na interview videoredaktorky Martiny Pažitkovej.
Urážka medzi mužmi sa za rytierskych čias vybavovala súbojom na kordy alebo pištole. Avšak nevyprovokované napadnutie ženy / dámy mužom bolo vždy a je snáď i dodnes považované za niečo neuveriteľne grobianské.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V internetovej diskusii k článku P. Morvaya veľká časť diskutujúcich žiaľ prijala ducha článku, našlo sa však tu aj dostatok príspevkov, ktoré vyjadrovali nezaujatý pohľad na vystúpenie p. veľvyslankyne. Argumentácia v nich sa dá sumarizovať nasledovne:

Pán Morvay!
Pani Klausová, ako veľvyslankyňa Česka, zastupuje na Slovensku záujmy svojej krajiny a je reprezentantkou svojej krajiny. To znamená, že tu neprezentuje svoje vlastné názory, ale názory štátu, ktorý ju sem vyslal, preto sa jej funkcia nazýva (veľ-) vyslankyňa. A je úplne jedno či je tu z vôle prezidenta Zemana, pretože toho si zase českí voliči zvolili na post hlavy štátu. Navyše, podľa medzinárodných zvyklostí, dostala pani veľvyslankyňa agrément, čiže súhlas od našej vlády.
Preto je od vás vrcholne nehorázne "navážať sa" do predstaviteľa cudzieho štátu a dehonestovať ho, v tomto prípade naviac, (veľmi) spriateleného štátu. Ak je tento článok z vašej hlavy, tak ste nevychovanec a hulvát, ak vás k takému článku niekto donútil, mali by ste zvážiť, či takú špinavú prácu chcete vykonávať...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Rozhovor bol vedený veľmi nezdvorilo, agresívne a neprofesionálne. Spovedaný sa dá pritlačiť k múru aj oveľa zdvorilejšie a inteligentnejšie. Takáto prvoplánovosť deklasuje v prvom rade novinára. ... .
Vieme, že väčšina redaktorov chce jednoducho dostať dotyčného do situácie, keď nebude vedieť reagovať. Za každú cenu. Ako keby rozhovor bol boj s vopred odsúdeným nepriateľom. Potom nepredávajú interview, ale predávajú senzačný fakt, že spovedaný nedokázal uniknúť zo siete primitívnych otázok.

Mame tu veľa veľvyslancov, nechápem prečo sa takto pustili akurát do českej veľvyslankyne, ktorá je navyše pôvodne Slovenka. Treba každému nechať čas nech sa prejaví a nemať predsudky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V závere, sme sa dozvedeli, prečo Klausová nie je dobrou veľvyslankyňou, ani človekom: Morvay to správne povedal natvrdo: pretože jej otec žil za slovenského štátu a pracoval preň. Preto Klausová nikdy nebude dobrou veľvyslankyňou, ale iba maximálne "postaršia teta" ... . A neospravedlňuje ju ani to, že otca poznala do svojich 15 rokov.

Neviem prečo sa navážate na pani veľvyslankyňu, je to šarmantná dáma, ktorá bez problémov zvládne svoju funkciu. Držím jej prsty. Dobre to zvládla pani veľvyslankyňa. Veď aké otázky, také odpovede. Čo akože čakali, že im povie?

Nájde sa u nás dostatok súdnych a rozhľadených ľudí, ktorí sa nenechajú naviesť na nekritické preberanie a opakovanie informácií z médií. Naopak, sami sa postavili do pozície rytiera, ktorý sa stal svedkom nepekného správania sa k dáme a je k dispozícii k jej obrane. Vďaka !

Všetko dobré pani veľvyslankyňa, nech sa Vám u nás darí, vitajte.

Autor článku je členom Českého spolku Liptov http://cslh-sk.webnode.sk/, do 09/2013 bol jeho predsedom.

Miroslav Nesrsta

Miroslav Nesrsta

Bloger 
  • Počet článkov:  115
  •  | 
  • Páči sa:  33x

Pôvodom z Brna na Morave; dôchodca, žijem na Liptove od r. 1965. V aktívnom veku konštruktér v odbore IT.Blogovanie robím v rámci intelektuálnej aktivity 3. veku so záujmom porozprávať sa o témach spoločného záujmu. Zoznam autorových rubrík:  filozofia, politika, ekonomikavzdelávaniekultúraautoSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu