reklama

Vaše telo nie je choré, je len smädné

Motto: Nie si chorý, si len smädný. Nelieč príznaky smädu liekmi.  Dr. F. Batmanghelidj. Na tom niečo asi bude, treba vyskúšať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (19)

Peňazí pre zdravotníctvo bude asi čoraz menej. Než byť z vlastnej viny chorým, pre činorodého človeka bude dodržiavanie akokoľvek prísnej životosprávy vždy prijateľnejšie ako pre chorobu vyčakávať hodiny v ambulancii u lekára alebo dokonca byť upútaný celé dni na lôžku v nemocnici.

Zaujal ma článok „Nedostatky v pitnom režime - kazuistiky" od doc. MUDr. Viliama Dobiáša, PhD, zverejnený na webe tu http://www.solen.sk/index.php?page=pdf_view&pdf_id=3805&magazine_id=1, kde sa v úvodnom sumáre článku píše Pitie vody ako základnej živiny sa v súčasnosti často nahradzuje pitím kávy, čaju, umelých nápojov. Organizmus potrebuje vodu na výživu, odstraňovanie odpadových látok v organizme cez kožu, pľúca aj obličky a na zabezpečenie miliardy biochemických pochodov. Nedostatok vody je regulovaný subjektívnym pocitom smädu, ktorý často zlyháva. Autor v článku prináša odporúčania pre správny pitný režim. Poukazuje na riziká dehydratácie v bežnom živote (napr. účinky alkoholu, kávy, vplyv športových aktivít, horúčav, chladu, atď.) a dokumentuje ich prípadmi z praxe

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Z článku som si pre vlastné potreby pochopenia podstaty problému a čo treba robiť, vybral (a pokúsil sa preložiť odborné výrazy) najmä nasledovné:

Ak nahradzujeme vodu umelými nápojmi, vyvolávame stresovú reakciu (stimulačný efekt kofeínu a teínu v káve a čaji, taurínu v energetických nápojoch), zvýšené močenie a ďalšie straty vody, zvyšujeme hladinu cukru a stimulujeme pankreas s dosahom nielen na metabolizmus cukrov, ale aj tukov (cholesterol). Namiesto čistej vody, ktorá slúži ako rozpúšťadlo na odplavenie toxických splodín metabolizmu dodávame do organizmu ďalšie chemikálie, ktoré aj tak budú musieť byť detoxikované a spätne vylúčené.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor článku uvádza druhy príznakov dehydratácie a vymenúva ich symptómy:
bolesti hlavy, migrény, srdcové ochorenia, zrýchlené srdce, epilepsia, obezita, bronchiálna astma, zápaly kĺbov (artritídy), tuberkulóza, ochorenia močových ciest vrátane obličiek, zápcha, zrakové problémy, duševné ochorenia ... .

Nedostatok vody v tele
Dehydratácia začína v intravaskulárnom priestore, ale postupne sa straty dopĺňajú z extracelulárnej a intracelulárnej tekutiny. Bunková voda sa už nemá odkiaľ doplniť, a tak vzniká chronická bunková dehydratácia s nedostatočnou exkréciou odpadových látok a narušeným metabolizmom, ktorá imituje príznaky ochorení v orgánoch s vysokým podielom intracelulárnej vody: mozog, koža, tráviaci trakt, obličky, srdce, pečeň.
Alkohol znižuje produkciu antidiuretického hormónu a pravidelné pitie aj malých množstiev prehlbuje dehydratáciu. Jeden pohár piva vyvolá stratu, ktorú treba nahradiť tromi pohármi vody. Jedna šálka kávy má diuretický efekt, ktorý treba nahradiť tromi šálkami pitnej vody. Veľa ľudí má pri náhlom postavení pocity: závrate, poruchy videnia, poruchy koncentrácie, slabosť, tras, pocit úzkosti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

vaskulárny cievny
celulárny bunkový
exkrécia vylučovanie nadbytočných a odpadných látok z tela
osmotický prenikanie molekúl rozpúšťadla v roztoku cez membránu
somatický telesný
diuretický množstvo moči vytvorené ľadvinami za deň

Autor článku taktiež uvádza hodnoty dennej potreby vody pre jednotlivé vekové kategórie

Pite vodu nalačno - čítajte na http://hapave.blog.cz/1107/lek - pridat-komentar. V Japonsku je bežne piť vodu každé ráno a to hneď po prebudení sa:

  • Hneď po prebudení, pred umytím zubov, je potrebné vypiť 4 x 160 ml pohárov vody

  • Po umytí zubov nejesť a nepiť nič počas nasledujúcich 45 minút.

  • Po 45 minútach možno raňajkovať, pomaly, aspoň 15 minút. Tráviaca sústava sa dopoludnia stále zbavuje zvyškov stravy z predošlého dňa.

  • Po hlavných jedlách obsahujúcich oleje a masti sa musí piť teplá voda, alebo čaj (1-2 poháre). Každý chladný nápoj zahusťuje, či stužuje oleje a masti, ktoré sa práve zjedli a to môže napomáhať ochoreniam vnútorných orgánov tela.

Je ráno, šup do seba dva poháre (4 možno zvládneme neskôr) vody, ako Japonec. Žiadne bublinkavé nápoje, coca-coly ba ani tú minerálku. Pred raňajkami pauza 45 minút, raňajkovať min. 15 minút - namiesto ponáhľania sa do práce? Jedno kafe alebo pivo bude potrebné kompenzovať 3 pohármi vody, pozor na to. Ale čo ak táto metóda bude fungovať ..., poznáme to po dlhšom čase aplikácie a poradíme aj priateľom a známym.

Miroslav Nesrsta

Miroslav Nesrsta

Bloger 
  • Počet článkov:  115
  •  | 
  • Páči sa:  33x

Pôvodom z Brna na Morave; dôchodca, žijem na Liptove od r. 1965. V aktívnom veku konštruktér v odbore IT.Blogovanie robím v rámci intelektuálnej aktivity 3. veku so záujmom porozprávať sa o témach spoločného záujmu. Zoznam autorových rubrík:  filozofia, politika, ekonomikavzdelávaniekultúraautoSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu