reklama

NHL TOP 10 - Hráči rokov 90-tych

Dnes sa pozriem na najlepších hráčov poslednej éry 20-teho storočia. Tento článok je o nich ale aj o najkontrovreznejšom období NHL.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Prečo najkontroverznejšie obdobie? Mnohí majú za názor, že 90-te roky NHL boli ,,nemasné-neslané,, Zvykne sa polemizovať o atraktívnosti jednotlivých zápasov. Výrazne pribudla reklama, kvôli ktorej sa zvýšil počet prerušení v zápase. Respektíve sa ani tak nezvýšil, ako sa predĺžila doba prerušenia určená komerčným účelom. Vedenie ligy hľadalo ako tieto nedostatky odstraňovať. Preto menilo pravidlá aby sa hra prerušovala čo najmenej. Jedná sa hlavne o zrušenie zákazu prihrávky cez dve čiary.

Môj názor
Ja osobne zastávam názor, že NHL rokov 90-tych sa stala oveľa defenzívnejšou a zákernejšou než v predošlej dekáde rokov 80-tych. Zvýšil sa dôraz na bránenie najlepších hráčov súpera. Začala sa čoraz častejšie využívať ofsajdová pasca /New Jersey Devils ju doviedli v roku 1995 do dokonalosti keď získali Stanley cup/. To však neznamená, že NHL stratila na atraktívnosti. Naopak v niečom 80-te roky dokonca predstihla. Ďalšie posudzovanie už nechám na vás teraz prejdime k najlepším hráčom tohto obdobia. 10. Mark Messier

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Keď odišiel z mužstva Oilers Wayne Gretzky hovorilo sa o tom, že je to koniec éry Edmontonu. Odborníci sa však mýlili. Messier to zobral na seba a Oilers v roku 1990 získali pohár. Mark získal Stanley cup aj v drese Rangers v roku 1994. V oboch prípadoch ako kapitán, čo je výnimočný počin. Nakoniec sa vypracoval na najlepšieho kapitána v histórii NHL. Je po ňom aj pomenovaná cena určená najlepšiemu kapitánovi sezóny.
Bilancia: 694z - 275g - 544a - 819b
9. Ray Bourque

Nesmie chýbať. 3x krát bral trofej pre najlepšieho obrancu. 6x bol nominovaný do prvého All-star tímu, 2x do druhého. 9x hral zápas hviezd. Čo mu možno vytknúť? Veď Raymond bol Waynom Gretzkym medzi obrancami. Celé 90-te roky strávil v mužstve Bruins, takže s podpriemerným klubom nezískal vytúžený pohár. Bol to neuveriteľne presný hráč s milimetrovou strelou. Osobne som ho videl na zápase hviezd kde v súťaži zručností triafal terče jedna radosť. Veľmi rád strieľal na bránku a v NHL nenájdete nikoho kto má väčší počet streleckých pokusov ako on.
Bilancia: 735z - 174g - 538a - 712b
  8. Joe Sakic

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V roku 1996 vyhral Stanley cup. V tom istom roku získal aj Conn Smyth trophy. V play-off strelil vtedy 18 gólov. Napokon je ôsmym najproduktívnejším hráčom histórie NHL. Tri dni pred koncom roka 1999 získal svoj 1500-tý bod v NHL.
Bilancia: 722z - 352g - 565a - 917b 7. Steve Yzerman

Steve si zaslúži pochvalu. 4x prekročil hranicu 100 bodov. V 90-tych rokoch odviedol kvalitnú prácu a úspechy sa dostavili. Čo sa týka individuálnych trofejí, nie je žiadnym rekordmanom. Hoci jeho indviduálne štatistiky sú úchvatné. On bol v prvom rade veľký srdciar a hlavne správny vodca Detroitu Red Wings. 2x vyhral pohár. Od svojich 21 rokov bol kapitánom Detroitu a zostal ním až do konca kariéry.
Bilancia: 743z - 363g - 555a - 918b 6. Patrick Roy

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Že ide o veľmi výraznú postavu histórie snáď ani netreba pripomínať. Roy bol veľkým obľúbencom v mužstve Canadiens kde vyhral Stanleyho pohár. Po prestupe do Colorada Avalanche triumfoval znova. Dva krát získal cenu pre najlepšieho brankára roka. 7x hral v zápasoch All-star. Bol známy svojou poverčivosťou, keď prekračoval čiary na ľade alebo sa rozprával s bránkou. Pravdou ostáva, že inšpiroval mnoho fanúšikov a mnohí o ňom hovoria ako o najlepšom brankárovi histórie.
5. Brian Leetch

Nepodceňujme tohto borca. Áno hral spolu s Messierom v jednom mužstve, pričom Mark bol hlavnou hviezdou mužstva. Ale dušou tímu bol Leetch. Dvakrát vyhral trofej pre najlepšieho obrancu NHL. V sezóne 1991-92 získal 102 kanadských bodov! V 90-tych rokoch pokoril hranicu 70 a viac bodov celkovo 5-krát. V roku 1994 vyhral Stanley cup a vyhlásili ho za najužitočnejšieho hráča play-off. Áno mužstvo doviedol na vrchol Messier ale Leetch ho /nielen vtedy/ zatienil. 8 krát bol nominovaný do zápasu hviezd. Jednoznačne najlepší obranca 90-tych rokov. Poklonu mu zložil aj Gretzky keď prestúpil k Rangers a odmietol kapitánske ,,céčko,, so slovami: ,,Je to Brianove mužstvo,,
Bilancia: 722z - 152g - 518a - 670b
4. Jaromír Jágr

SkryťVypnúť reklamu
reklama

3x získal Art Ross trophy, raz MVP, 7x nominácia do zápasu hviezd, 4x výber do prvého All star tímu, 2x do druhého. Samozrejme 2x Stanleyho pohár. To všetko v Pittsburghu. Po odchode Maria Lemieuxa do hokejového dôchodku v roku 1993 spadla všetka ťarcha zodpovednosti na neho. Jágr sa chytil šance vystúpil z Lemieuxovho tieňa. Bodoval ako na bežiacom páse a odľahčil smútok za Mariom Lemieuxom, ktorý sa však do mužstva neskôr znovu vrátil.
Bilancia: 662z - 345g - 517a - 862b
3. Wayne Gretzky

Mnoho ľudí zvykne hovoriť, že Gretzky 90-tych rokov bol len odvarom hráča rokov 80-tych. S tým sa samozrejme nedá súhlasiť. Áno nastala zmena - Gretzky mierne ubral na produktivite /čo pri pohľade na jeho bilanciu z rokov 90-tych znie prinajmenšom smiešne/. Ale hokejovo dozrel po všetkých stránkach. Získal 4x Lady Byng trophy. 3x Art Ross. 6x bol lídrom v počte asistencií. Samozrejme hral všetky All star zápasy ktoré sa dali. Takže o poklese výkonnosti sa dá polemizovať. Doviedol mužstvo Kings do finále NHL. A aj keď už pohár nevyhral - stal sa tvárou NHL.
Bilancia: 713z - 257g - 763a - 1020b
2. Dominik Hašek

Opäť kandidát na najlepšieho brankára histórie. 5x vyhral Vezinovu trofe a 4x bol nominovaný do prvého All star tímu. Rovnako štyrikrát si zahral aj v zápase hviezd. Tieto čísla len potvrdzujú jeho pevné postavenie medzi najlepšími. Bol prvým brankárom od roku 1962 ktorý získal MVP - tradične udeľovanú útočníkom. To je výnimočný úspech. Áno Brodeur má skoro všetky brankárske rekordy, ale nedokázal v bráne to čo Hašek. Dominik bol jednoducho neuveriteľne mrštný, pohyblivý a rýchly. Jeho brankársky štýl je unikátny a nenapodobiteľný. Jediným problémom prečo nie je na prvom mieste je že v 90-tych rokoch nevyhral Stanley cup. Chytal za podpriemerné Chicago a Buffalo. Práve so Sabres sa mu to takmer podarilo. Stanley cup neskôr vyhral v drese Red Wings ale to už je iný príbeh.
1. Mario Lemieux

On mal byť v 90-tych rokoch ým čím bol pre NHL Gretzky v 80-tych. Mala sa okolo neho budovať dynastia Penguins. Začal výborne - 2x vyhral pohár ale v roku 1993 mu diagnostikovali Hodkingovu chorobu. Fanúšikovia ostali zdrvený. O dva mesiace sa vrátil a ešte stihol uchmatnúť aj trofej pre najproduktívnejšieho hráča, keď v 60-tich zápasoch bodoval 160 krát. Odohral len 7 sezón. Keby bol stopercentne fit - jeho čísla by dosahovali astronomické výšiny. V roku 1997 opäť s hokejom skončil. V tom čase mal viac než 2 body na zápas. Po skončení kariéry bol okamžite zaradený do siene slávy. Nemusel ani čakať povinnú trojročnú lehotu. Kongres len mávol rukou a udelil veľkému Mariovi výnimku.
Bilancia: 376z - 313g - 466a - 779b

fotozdroj:nhl.com

Nikolas Winkler

Nikolas Winkler

Bloger 
  • Počet článkov:  55
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Žijem v USA. Mojou najväčšou záľubou je hokej. Hlavne severoamerický. Zoznam autorových rubrík:  TOPRecenzie a analýzyHráči

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu