reklama

NHL TOP 10 - Najhoršie obchody

Nie vždy im to vyšlo...V tejto recenzii si posvietime na nepodarené transfery, nad ktorými dodnes verejnosť krúti hlavou.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

10. Big trade


V roku 1989 Doug Gilmour, Rick Nattress, Jamie Macoun, Rick Wamsey a Kent Manderville odišli do Toronta. Calgary získali Gary Leemana, Michela Petita, Jeffa Reeseho, Craiga Nerubena a Alexandra Godynyuka. Ide tu v podstate len o Gilmoura, ktorému sa v drese Maple leafs náramne darilo, zatiaľ čo ostatným nie.

9. Vyhoďte ho!
Generálny manažér Oilers Glen Sather je odborník na slovo vzatý. 18.marca 1997 vymenil 22-ročného Miroslava Šatana do Buffala Sabres za Barrieho Moora a Craiga Millara. O tom ako hral Šatan v Buffale sa netreba snáď ani zmieňovať. Dvojica Moore-Millar dala dokopy za Edmonton 4 góly. Nezmyselnosť prestupu, Sather komentoval: Keď tréner nechce nejakého hráča nechať hrať, čo má generálny manažér robiť?´

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

8. Najhorší prestup v dejinách Panthers

Roberto Luongo bol z Floridy vymenený do Vancouveru. Spolu s ním išiel aj Lukáš Krajíček plus výber v šiestom kole draftu/Sergei Shirokov/. Opačným smerom za nich išli Todd Bertuzzi, Bryan Allen a brankár Alex Auld. Bertuzzi odohral za Panthers 7 zápasov a po operácii chrbta prešiel prakticky zadarmo k Detroitu. Aulda vytlačil z bránky Ed Belfour. Allen sa na Floride ako tak uchytil, a postupom času začal vykonávať rolu asistenta kapitána. Luongo sa vo Vancouveri vypracoval na jedného z najlepších brankárov ligy.

7. To znie výhodne!

V roku 1996 z Penguins odišiel Markus Naslund do Canucks. Opačným smerom putoval Alek Stojanov. Išlo o mladé talenty a kluby boli v celku spokojné. Napokon sa všetko zmenilo. Naslund sa stal hviezdou NHL. Stojanov za dve sezóny v Pittsburghu zaznamenal 6 bodov a od svojich 24-och rokov hral už iba v nižších súťažiach rovnako slabo ako v NHL.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

6. Tajomstvo
Máte radi mysteriózne záležitosti? Tak tento prípad k nim bezpochyby patrí. V roku 2000 sa na Pittsburghský ľad vrátil Mario Lemieux a nielenže pozdvihol výkony Jaromíra Jágra ale dostal svoj tím do finále konferencie. Mario bol opäť hlavnou hviezdou. Jágr, zvyknutý že je stredobodom práve on bol okamžite v tieni. Požiadal teda o výmenu. To je prvá verzia. Druhá sú samozrejme doláre. Penguins v tej dobe známi svojimi finančnými problémami, si nemohli dovoliť platiť českého útočníka. Ten samozrejme nechcel poľaviť zo svojich finančných nárokov. Washington získal Jágra a Františka Kučeru výmenou za trojicu Kris Beech, Michal Sivek a Ross Lupaschuk /Beech mal celkom dobrú prvú sezónu, ale bolo to podmienené tým že hral v útoku s Lemieuxom. Sivek a Lupaschuk nezaznamenali v NHL žiadny úspech/. Penguins ďalšie 4 roky nepostúpili do play-off. Jágr sa vo Washingtone trápil, takže z prestupu nevyťažil ani jeden klub. Okolnosti prečo Jágr odišiel za tak slabých hráčov sa už asi nikdy nedozvieme.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

5. Nepodarený vtip


Toronto malo záujem o priemerného Toma Kurversa, ktorý v roku 1989 hrával v New Jersey. Devils súhlasili výmenou za prvé kolo draftu. Nešlo o žiadny veľký trejd. Kurvers v Toronte odohral slabé dve sezóny a bol vymenený do Vancouveru. Skôr ide o to, že Devils si v neskôr v drafte vybrali akéhosi Scotta Niedermayera...

4. Rozmaznaný urážlivec

Erica Lindrosa draftoval v roku 1991 Québec. Potom odmietol nastúpiť na zápas a tak jediným riešením teda bolo Erica vymeniť. Okamžite začal tuhý boj. Každý chcel tento talent získať. Rangers ponúkali Douga Weighta, Tony Amonteho, Alexeja Kovaleva, Johna Vanbiesbroucka a k tomu tri prvé výbery v drafte /93,94,95/. Napokon ho získala Philadelphia za Petera Forsberga, Rona Hextalla, Chrisa Simona, Mika Ricciho, Kerry Hoffmana, Steva Duchesneho, výber v drafte roku 93 /Jocelyn Thibault/ a ´všimné´v hodnote 15 miliónov USD. Lindros urobil dobrú individuálnu kariéru, ale vo finále Stanely cupu 1997 zlyhal. Zatiaľ čo Forsberg vyhral pohár hneď dvakrát v drese Avalanche /Quebec sa presťahoval do Colorada/. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

3. Kliatba Svätého Patricka

V decembri roku 1995 sa stretli Canadiens s Red Wings. Detroit vyhral 11-1 a v bráne Montrealu odchytal celý zápas Patrick Roy. Tréner ´Habs´ Roya odmietol vystriedať a Patrick po zápase požiadal vedenie o výmenu. O tri dni nastupoval ako nová akvizícia v drese Colorada Avalanche s ktorým hneď v tej sezóne vyhral Stanleyho pohár. Od tej doby fanúšikovia kanadského klubu zvyknú hovoriť o akejsi kliatbe ktorá bola na nich uvalená pretože Roy bol považovaný v Montreale za poloboha. V roku 2001 Roy zdvihol nad hlavu pohár opäť. Zatiaľ čo Canadiens nie a nie vyhrať svoju vytúženú dvadsiatupiatu trofej.

2. Našťastie sa z toho dostali

21. jún 1997 bol pre Boston Bruins šťastným dňom. V prvom kole draftu si vybrali nasadenú jednotku, Hráča menom Joe Thornton. Od začiatku sa v klube presadzoval a veľmi rýchlo sa stal najlepším hráčom mužstva. Odohral 6 kvalitných sezón a keď prišiel v roku 2004 lock-out hral za švajčiarsky Davos. NHL sa opäť rozbehla a v štvrtine sezóny 05/06 predostrelo San Jose Sharks Bostonu svoju ponuku ne výmenu. Za Thorntona boli ochotní dať tychto hráčov: Marco Sturm, Wayne Primeau a Brad Stuart. Fanúšikovia Bruins sa iba pousmiali nad slabou ponukou. Vedenie Bostonu z nepochopiteľných príčin prikývlo a z medveďa sa stal žralok. Ide o veľký skrat a jednu z najhorších výmen v dejinách NHL.Dnes už v Bostone na túto chybu nemyslia a po problémoch patria opäť k lepším tímom NHL. 1. Može za to Milbury?

Generálny manažér NY Islanders Mike Milbury bol prinajmenšom čudák. V roku 1998 vymenil Todda Bertuzziho a Bryana McCabe do Vancouveru.Do Islanders za nich putoval Trevor Linden. Jeho bilancia u ostrovanov? 117 zápasov, 64 bodov.V roku 2000 mal na výber v drafte Danyho Heatleyho alebo Mariána Gáboríka. Samozrejme si nevybral ani jedného z nich a voľba padla na brankára Ricka DiPietra. Ten istý rok vymenil Roberta Luonga a Olliho Jokinena do Floridy za Marka Parisha a Olega Kvashu. Luongo a Jokinen sa stali v lige uznávanými. Parrish ako tak zbieral body, Kvasha sa nepresadili. Postupne sa zbavoval hráčov ako: Darius Kasparaitis, Wade Redden, Eric Brewer a Bryan Berard. V roku 2001 vymenil Zdena Cháru a právo voľby v prvom kole draftu /Jason Spezza/. Z Ottawy putoval do Islanders Alexej Yashin /Ten bodoval, ale čakalo sa od neho viac. Zatiaľ čo Chára a Spezza sú dnes hviezdy ligy/. Môže za potopenie korábu menom New York Islanders Mike Milbury? Za svoje počínanie si vyslúžil u verejnosti výstižnú prezývku: ´Šialený´

Foto zdroj: nhl.com

Nikolas Winkler

Nikolas Winkler

Bloger 
  • Počet článkov:  55
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Žijem v USA. Mojou najväčšou záľubou je hokej. Hlavne severoamerický. Zoznam autorových rubrík:  TOPRecenzie a analýzyHráči

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu