reklama

Čo je najdôležitejšie pri zápise do škôlky

Po studenom konci zimy tu máme hneď leto. Jar nám pripomína len pohľad do kalendára, rozkvitnutý orgován, cyklisti a zápisy do škôlok. Sama som v jednej aj riaditeľkou a nápor rodičov je teraz citeľný.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Škôlku ukazujem, trávim hodiny stretávaním sa s rodičmi, vysvetľovaním a najmä vyvracaním obáv. Či na deti kričíme, či ich trestáme, či u nás musia deti spať, jesť, či ich vieme uspať, či máme angličtinu, zdravú stravu, či sme Montessori, či berieme deti s plienkami, či deti jedia z porcelánu, či ich dieťa nebude choré a či to zvládne a na čo sú nám teda tie plastové tanieriky.

Na väčšinu otázok už roky odpovedám aj zo spánku. Na čo však veľmi úprimne odpoviem niečo v zmysle „kedže nie som vedma“, sú otázky týkajúce sa skôr vyššej ako našej moci. A na toto netreba zabúdať. Že čas treba nechať plynúť a deti rásť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak ste momentálne v štádiu zapisovania vášho dieťaťa do škôlky, snáď vám nasledujúcich zopár riadkov pomôže.

Mám dvojročné dieťa a chcem, aby nastúpilo teraz

Ak teda hľadáte škôlku pre vaše dvojročné dieťa, asi by ste mali skôr hľadať medzi súkromnými. Jednak kvôli menšiemu počtu detí, a potom aj kvôli ich nižšiemu nastaveniu latky toho, čo by malo dvojročné dieťa pri nástupe zvládať. Príspevok štátu na starostlivosť vo výške 280 Eur mesačne by vám mal pomôcť finančne preklenúť nezaplatiteľné obdobie v živote vášho dieťaťa, ak ho strávi s ľuďmi, ktorí to s deťmi vedia.

Nezabúdajte, že u dvojročných detí ide občas o zvládnutie separácie matky, nie dieťaťa. Sama si spomínam, ako som bezducho tlačila nákupný vozík po supermarkete, zatiaľ čo sa môj syn šťastne adaptoval. Toto zvážte pri vašom rozhodovaní, či už dieťa prihlásiť do škôlky. Nielen či je pripravené ono, ale či ste pripravená vy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Deti v takomto veku potrebujú ešte podstatne viac bazálnej starostlivosti ako keď majú o rok viac. Preto to stojí, čo to stojí. Vyberajte podľa lokality, vozenie malých detí v zápche je často spúšťačom zlej nálady a tú zrána nepotrebuje nikto. Vyberajte podľa referencií, tie sú veľmi podstatné, pretože marketing je mocný, ale vy potrebujete, aby o vaše dieťa bolo dobre postarané. Vyberajte podľa prístupu a výchovy, ktorá je vám blízka a máte takú podobne nastavenú doma. Dajte na intuíciu, toto nie je oblasť, v ktorej sa dá všetko odmerať.

Mám dvojročné dieťa a chcem, aby nastúpilo do škôlky o rok

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tu zvažujte pokojne aj štátnu škôlku a držte sa hesla „nie všetky súkromné škôlky sú dobré a nie všetky štátne škôlky sú zlé“. Páči sa vám škôlka, do ktorej ste chodili ešte vy ? Zvážte, či vás neopantal len spomienkový sentiment na nové sandálky s lienkou, v ktorých ste do nej šťastná kráčali. My sme boli deťmi „slobodného kraja, pod červenou hviezdou zrodené“, lenže dnešné deti majú iné vyhliadky. Zmenilo sa toho veľa, a to by sa malo odrážať v programe, osadenstve aj vzhľade škôlky. Pýtajte sa aké majú aktivity, pretože prístup personálu je väčšinou jasný hneď od dverí. Choďte sa do svojej milovanej škôlky pozrieť, ako sa to tam zmenilo. Vlastne, choďte sa pozrieť do každej, o ktorej uvažujete, len počítajte s tým, že nie v každej sa vám môžu venovať v rozsahu pre vás uspokojujúcom. Úprimne, neviem si predstaviť, pri počtoch detí v štátnych škôlkach kde by vzali kapacitu na komunikáciu s potenciálnymi rodičmi. O motivácii ani nehovorím, keď namiesto radosti práce s deťmi sú pre učiteľky na prvom mieste výkazy a tabuľky, ktorých zmysel je otázny. Ak ten čas majú, klobúk dole.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Poradovníky a čakárne

Asi v každej škôlke existuje nejaký poradovník, podľa ktorého sú nádejní škôlkari umiestňovaní do tried. Nemalo by však byť jediným kritériom to, kde to vaše dieťa prijmú. Nedajte na davovú psychózu ostatných matiek, vaše dieťa nezostane na ulici ak ho neprihlásite včas, je však na vás, aké máte priority, akú zvolíte taktiku. Možno vás to bude stáť trochu vášho komfortu a samozrejme, je to aj otázka peňazí. Nezabúdajte však, že rok má 12 mesiacov, ktoré v živote znamenajú veľa. Môže sa stať všeličo. Môžete sa presťahovať, otehotnieť, rozviesť sa, vydať sa a vaše miesto v poradovníku zostane len riadkom na papieri.

Ale hlavne nechcite pre svoje dieťa čakáreň. Čakáreň s nádejou na skorý príchod mamičky, s nádejou, že večne kričiaca pani učiteľka bude absentovať, alebo s nádejou, že vaše dieťa nebude musieť sedieť celý deň len preto, že nechcelo kresliť. Chcite pre svoje dieťa miesto, kam bude chodiť šťastné a vy budete vedieť, že kým pracujete, je v bezpečí, rozvíja sa a majú ho tam radi.

Takto sa potom ľady pohnú a naše deti budú spokojnejšie. A rodičia tiež.

Zuzana Nohálová

Zuzana Nohálová

Bloger 
  • Počet článkov:  6
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som majiteľkou škôlky a životného apetítu. Mám rada ľudí malých aj veľkých, cestovanie, pekné veci a rovnováhu. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu