reklama

Zemiakové krokety s medvedím cesnakom a nivou

Príjemne sa usadte, začíname! Toto je môj prvý príspevok o jedle a veľmi sa z neho teším. Dnes si spolu uvaríme niečo s medvedieho cesnaku, ktorý má neuveriteľnú silu (aj vôňu) a preto ho treba na jar konzumovať vo veľkom!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Jar je obdobie, kedy chodíme pravidelne zbierať medvedí cesnak a potom ho máme plnú chladničku a pridávame ho úplne všade. Je to zelený lístok, ktorý obsahuje neskutočné množstvo vitamínov a použiť sa dá na veľa spôsobov. Pripraviť si z neho môžete polievku, prívarok, omáčku, pesto, šalát alebo len tak zahryznúť k chlebíku. Naši predkovia ho používali okrem korenia aj ako liek pri liečení mnohých ochorení. Prečo sa však volá medvedí? Môže to byť aj preto, že má toľko sily, ako medveď alebo keď ho spracovávate v kuchyni, tak kuchyňa vonia ešte aj na druhý deň po cesnaku. No legenda však tvrdí, že medvedí cesnak sa volá práve preto, že je to prvá rastlina, ktorú medveď konzumuje po dlhom zimnom spánku. Dávate si pozor keď pôjdete zbierať medvedí cesnak, aby ste sa teda nestreli s nejakým tým medveďom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Zemiakové krokretky v akcií.
Zemiakové krokretky v akcií.  (zdroj: www.bonapeteat.sk)

Typ: Ak nemáte čas robiť domáce zemiakové cesto, určite skvelo budú chutiť aj zo zemiakového práškového cesta.

INGREDIECIE:

  • cca 50 lístkov medvedieho cesnaku

  • 250 g syru niva – alebo iného aký máte práve doma

  • 250 g zemiakov

  • 75 g hladkej múku

  • soľ

  • olej

  • cibuľa na ozdobu

  • kyslá smotana na ozdobu

Zemiakové krokety s medvedím cesnakom a nivou
Zemiakové krokety s medvedím cesnakom a nivou (zdroj: https://bonapeteat.sk/wp-content/uploads/2021/03/Zemiakove%CC%81-krokety-s-nivou3-1536x1024.jpg)

POSTUP:

Zemiaky uveríme v šupke najlepšie deň dopredu. Na druhý deň ich ošúpeme a nastrúhame na tej jemnejšej strane strúžika, pridáme múku a soľ. Vypracujeme príjemné nelepivé cesto. Múku prisypávajte postupne, pretože sa môže stať, že vaše zemiačky budú potrebovať menej alebo viac múky ako tie naše. Z cesta vyvaľkáme valec, z ktorého odtrhávame kúsky cesta. Z nich tvarujeme placky, ktoré plníme syrom a medvedím cesnakom. Nivu si nakrájame dopredu na také 0,5 cm kocky a môžeme si ich rovno aj obaliť v medveďom cesnaku. Do stredu placky dáme kúsok syra s medvedím cesnakom. Placku uzavrieme a vytvarujeme guľku, ktorú smažíme na dobre rozpálenom oleji z každej strany pokým nie sú pekne sfarbené do zlatova. Vyťahujeme na kuchynskú utierku, aby sa prebytočný tuk vsal a podávať môžeme s kyslou smotanou a osmaženou cibuľkou. Dobrú chuť!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Typ: Najlepšie je ich zjesť ešte horúce, aby sa vám syr pekne v strede ťahal. Krokety si však môžete pripraviť aj dopredu, dať do mrazničky a vytvoriť si tak domáci polotovar. Potom bude stačiť iba rozpáliť tuk a obed bude hotový raz, dva, tri! Tak isto ako pri všetkých ostatných našich receptoch, treba využiť čo je v chladničke, preto naplniť si krokety môžete hoc čím, čo máte radi.

Pre viac podobných receptov nezabudni navštíviť aj www.bonapeteat.sk !

Nora Bělousovová

Nora Bělousovová

Bloger 
  • Počet článkov:  1
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Ahojte ! Volám sa Nora a som zakladateľka stránky o jedle www.bonapeteat.sk, ktorej cieľom je sprístupniť Vám recepty zo zahraničia. Kto je Nora? Rada pečie zdravé, ale aj nezdravé veci a aj keď jej kilá pribúdajú neberie to v zlom a stále si rada odhryzne kúsok slaniny. Spoznáte ju podľa úsmevu na perách a mapy v ruke. Totižto jej veľká láska po varení a pečení je práve cestovanie. Preto na foodblogu bonapeteat.sk má aj podkapitolu Korenie života, kde pridáva svoje príbehy zo zahraničia a zaujímavosti o ovocí a zelenine. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu