Zo stredomorskej stravy sa nepriberá

Dietológovia odporúčajú stredomorskú kuchyňu ako najzdravší a zároveň najchutnejší spôsob prípravy jedla. Prečo práve stredomorie, ktoré suroviny sa používajú a čo z nich dokážete uvariť aj doma?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (34)
Jedzte zdravo s množstvom receptov stredomorskej kuchyne nájdete v denníku SME v stredu 2. augusta 2017
Jedzte zdravo s množstvom receptov stredomorskej kuchyne nájdete v denníku SME v stredu 2. augusta 2017 (zdroj: sme.sk)

Stredomorská strava je pojem, s ktorým sa stretávame čoraz častejšie – niektorí dietológovia dokonca používajú pojem „stredomorská diéta“.

Samozrejme, že nejde o žiadnu diétu, ale skôr o výber surovín a ich prípravu, vďaka čomu je jedlo nielen chutné, ale aj zdravé.

Skrátka, stredomorská strava je práve to, čo vám chutí, keď ste na dovolenke pri Stredozemnom mori – ryby a morské potvory, rôznym spôsobom pripravená zelenina, syry, cestoviny z tvrdej pšenice, olivový olej a k tomu aj ľahké vína.

Jedzte zdravo

s množstvom receptov stredomorskej kuchyne nájdete v denníku SME v stredu 2. augusta 2017.

Ktoré suroviny?

Základom je rastlinná strava – patrí sem nielen zelenina a ovocie, ale aj obilniny a najmä olivový olej, ktorý je základom prípravy mnohých jedál stredomorskej kuchyne. Z mäsa sa používa rybacie, kuracie, jahňacina, ale aj tmavé druhy mäsa, z mliečnych produktov takmer denne syry a jogurty. Ako vplýva stredomorská strava na zdravie sa dozviete v prílohe, zároveň si môžete vyskúšať dva recepty na prípravu obľúbených stredomorských polievok: Gaspachia a Francúzskej cibuľačky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ryby a morské potvory

Nevýhodou rýb je, že majú veľa kostí. Výhod je omnoho viac – sú veľmi zdravé, ľahko stráviteľné a najmä sa rýchlo pripravujú. Rovnako nepotrebujete veľa prísad – stačí pár byliniek, olej a citrón. Nuž a k rybám je rovnako dobrá každá príloha – či už zemiaky, ryža alebo chrumkavá bageta. Päť receptov na prípravu rýb a morských potvor od Miloša Mikuša vám poskytne plno inšpirácie, aby ste si to skúsili aj sami.

Cestoviny po stredomorsky

Viete čo je to tvrdá pšenica? Nazýva sa aj „semolina“ a robia sa z nej nielen legendárne talianske cestoviny, ale aj bulgur či kus-kus. Množstvo zdraviu prospešných látok z nich robí lídra zdravej kuchyne a vy si môžete vyskúšať tri recepty v ktorých tvrdá pšenica hrá hlavnú i vedľajšiu úlohu.

SkryťVypnúť reklamu

Stredomorský mäsový mix

Stredomorská kuchyňa nie sú len ryby a zelenina. Pripraviť a vychutnať si môžete aj iné mäso, dôležitý je spôsob, akým si ho pripravíte a čo si k nemu dáte. Stredomorský voňavý králik, kuracia kapsa či hovädzie carpaccio sú recepty, ktoré vám v bežnej reštaurácii nepripravia, hoci nejde o nič zložité ani náročné.

Recept

Tu je jeden z receptov, ktorý nájdete v prílohe Stredomorská kuchyňa. Pripravil ho a nafotil Miloš Mikuš, autor kníh Kuchárka v gatiach a Kuchárka v gatiach na celý rok.

Morský vlk.
Morský vlk. 

Grilovaný morský vlk

Potrebujeme: stredne veľkých morských vlkov (seabass), na každú rybu: 1 PL olivového oleja, 1 strúčik cesnaku, 2 PL citrónovej šťavy, 1 PL petržlenovej vňate, vetvičku oregana, mleté čierne korenie, soľ.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Umyté ryby osušíme a narežeme priečne kožu na boku vo vzdialenosti asi 1,5 cm. Rybu osolíme a okoreníme. Popučený cesnak zmiešame s posekanou petržlenovou vniatkou, olejom a citrónovou šťavou na hladkú kašu. Snažíme sa ju na niesť do jednotlivých zárezov, zvyškom potrieme rybu zvútra. Nakoniec do brušnej dutiny vložíme koleska citrónu a vetvičky oregana. Ugrilujeme z oboch strán.

Čo je nové na sme.sk

Čo je nové na sme.sk

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  264
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Novinky, zlepšenia a vôbec všetko, s čím sa chceme podeliť. Zoznam autorových rubrík:  Novinky na sme.skNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

714 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

2 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
SkryťZatvoriť reklamu