reklama

Otázky, ktoré vo mne evokujú migranti.

Horúcou témou súčasného žeravého leta sú bezo sporu migranti. Ich exodus určite nikoho nenecháva chladným. Ich utrpenie máme každodenne v priamom prenose. Našou výhodou je, že to môžeme vypnúť, alebo aspoň prepnúť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)

Tento problém oni ani my nemôžeme vyriešiť. Ich migrácia však vo mne vyvoláva veľa otázok, na ktoré váham s odpoveďou. Aspoň niektoré z nich:

  1. Na utečencov z vojnou zničeného územia vyzerajú príliš dobre, zdravo a plní energie. (Teší ma to. Jedna česká komentátorka povedala „jako kdyby právě složili zbraně“). Nezriedka sú vidieť s cigaretou v ústach. Väčšina z nich má lepší mobil ako ja. Dokážu preskakovať a podliezať ostnaté ploty, pobiť sa s policajtmi. Vodiči kamiónov pred nimi ustupujú. Zablokujú tunel pod kanálom. Rozbíjajú zariadenie v ubytovni v Čechách. Cesta z Turecka do Nemecka (údajne) vyjde na 3000 € (a viac) na hlavu. Je to najdrahšia "cestovka" o akej som kedy počul. Koľkí z nás by si to mohli dovoliť?

  2. Ak by našinec utekal pred vojnou, asi by išiel len do najbližšieho bezpečného miesta. Takých miest na svojej ceste nájdu veľa, oni však stále putujú ďalej, napriek tomu, že už nie sú na vojnovom území. Aj so svojimi malými deťmi. Nevystavujú ich smrteľnému nebezpečenstvu len z dôvodu vyvolania ľútosti a tým získania výhod pred ostatnými utečencami a solidaritu domácich?

  3. Emigrant zo Somálska (nie je tam vojna) sa v priamom prenose sťažuje, že v Rakúsku dostávajú jesť len raz denne a aj nízke vreckové (u nás sa za tú sumu musí zúčastniť aktivačných prác). Údajne, tam sa mal lepšie! Iný je nespokojný, že v stane majú až šesť postelí a je ich veľa (majú so sebou veľa detí). Z rakúskej nemocnice ujdú rodičia s tromi deťmi, ktorých predtým zachránili pred umretím! Nepríjemne na prekvapil postoj emigrantov ústami toho, kto im denne pomáha v Nemecku TU. (Odkazujú na to aj iní diskutujúci).

  4. Prečo nemôžu emigrovať legálne cez zastupiteľské úrady? Ak sú vojnoví utečenci, určite by sa im pomohlo. Ľahšie, lacnejšie, bezpečnejšie a ľudsky dôstojnejšie. Napr. Česi vyriešili problematiku volynských Čechov, aj keď nie sú priamo z vojnových oblastí. Ak nie je legálna možnosť úniku pred vojnou, prečo to EÚ nerieši?

Emigranti v danom prevenience vyvolávajú ľútosť aj u najsilnejších pováh. Zrejme z toho plynú aj výzvy našich osobností na „konanie“ vlády SR. Vládu vyzývajú tí, ktorí za nič nezodpovedajú. Vláda nesie zodpovednosť za súčasnosť ale aj za budúcnosť. Problémy, ak nenastanú teraz, môžu nastať v budúcnosti. Ako napr. vo Francúzsku. Generál de Gaule bol múdry človek a tvrdý vojak. Pre nedostatok mužov po vojne „doviezol“ pracovné sily z vtedajších francúzskych mandátnych území zo severnej Afriky. Vedeli jazyk a boli to vlastne exteritoriálni Francúzi. Prvá generácia bola povďačná, išla do lepších podmienok ako mali doma. Ďalšie generácie však už boli s podmienkami nespokojní, rýchlo sa radikalizovali. Za jeho vtedajšie rozhodnutie zomierajú mnohí dnešní Francúzi. Aj pani kancelárka Merkelová je múdra žena. Nechápem však jej presadzovanie povinných kvót, keď pre „ubiedených“ utečencov nie sme dosť dobrá krajina. K nám nechcú a keď aj áno, tak len do Bratislavy. Ak by sme k nám zobrali 1 200 utečencov (aj nasilu) určite by 1 000 z nich pri najbližšej príležitosti odišlo do „jej“ Nemecka a severnejšie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Je iluzórne si myslieť, že imigranti u nás niečo vyriešia, napr. nedostatočný počet zamestnancov v automobilkách (ako som to čítal v jednom komentári). Kto pozná mentalitu ľudí z týchto území vie, že živobytie sa tam väčšinou nezabezpečuje mužskou prácou. A už vôbec nie v priemysle. K čomu môžu byť vychované deti, ktoré nevedia jazyk, ani žiadny európsky a už štyri roky neboli v škole (podľa vyjadrenia jedného utečenca).

Podľa môjho názoru vláda SR koná múdro, prezieravo, humánne a zodpovedne, voči svojim občanom – súčasným aj budúcim a aj voči emigrantom. Prijmeme len tých, ktorí k nám chcú prísť a spĺňajú naše predstavy o budúcom spolužití. Humánne preto, že ak treba pomôžeme. Aj v Gabčíkove, aby v Rakúsku nemuseli prespávať v parkoch, ale aby na azylovú procedúru čakali v ľudskejších podmienkach.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Slováci určite nie sú xenofóbni, len opatrní. Preto ich viac ako 70 % nechce na Slovensku utečencov (a takmer 100 % utečencov nechce nás, Slovákov). Ak by sme mali pomôcť, tak určite tým, ktorí nemajú na to sily ani peniaze, aby odkiaľsi kamsi utekali. Ešte otrasnejšie, ako to čo dnes vidíme, sú obrázky od hladu umierajúcich detí v subsaharskej Afrike.

Za destabilizáciu severoafrických štátov nemôže Slovensko. To, čo pán premiér naznačuje len diplomaticky, pán I. Maiga povedal na plné ústa TU. Ja s ním súhlasím. Mali by niesť zodpovednosť tí, čo tam priniesli (vojenskou silou) svoju predstavu o slobode a destabilizovali relatívne dobre fungujúce štáty. Lenže USA sú od nich ďaleko a Veľká Británia je relatívne chránená vodou. Aspoň Francúzsko znáša svoj podiel viny v Calais.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na univerzite v Nitre študovalo veľa študentov z arabských štátov. V posledných niekoľkých rokov aj ako doktorandi. Boli tu aj s rodinami. Ich deti chodili do slovenských škôlok. Vedeli po slovensky. Ponúkol som im pomoc. Ak budú mať problémy a dostanú sa k nám legálne, určite im na Slovensku s kolegami pomôžeme. Berú na vedomie, že tu majú priateľov.

Zostáva vo mne celý rad nezodpovedaných otázok. V jednej veci však začínam mať jasno. Európska únia nie je do nepohody!

Imrich Okenka

Imrich Okenka

Bloger 
  • Počet článkov:  17
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Pôsobím dlhodobo v systéme vysokoškolského vzdelávania. Veľa si pamätám. Chcem písať najmä o vzdelávaní, hlavne na základe svojich skúseností a vedomostí. Uvádzam len vlastný názor. Všetko ostatné a podstatné je na Internete. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu