reklama

Marža bieleho mäsa (RF dream)

Som rád, že súdruhovia si opäť našli svoju obeť. Po elektrárňach, plynároch, zdravotných poisťovniach nasledujú obchodné reťazce. Na Slovenku je príslovie: „Pes, ktorý breše, nehryzie.“ Čo ma celkom ukludňuje, lebo sa nemienim vrátiť do doby, keď moji rodičia čakali na pomaranče a banány niekoľko hodinové rady, a boli radi že sa im ušiel nejaký šmejd. Neboli v partaji. Pán premiér prešiel z neprimeraného zisku zdravotných poisťovní k termínu neadekvátne marže.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (27)
Obrázok blogu

Niektoré marže obchodných reťazcov dosahujú až 40%, čo je na hranici marží obchodníkov s bielym mäsom a obchodmi so zbraňami. Citát z rádia Expres. Správy 12.11.2007 8:03.  

Nieviem čo ho tak rozčúliloJ, ale nebudem hasiť jeho spravodlivý proletársky plamienok.

Rád by som len načrtol, ako to májú tie reťazce jednoduché s kalkuláciou marže. Verím, že média sa opäť dostanú k presným výpočtom, pána premiéra. 

Marža 

Definicia výpočtu marže sa líši od businessu k businessu. Ak by som mal zadefinovať veľmi jednoducho maržu pre maloobchod s 20.000 položkami v regáloch, tak by som odpočítal predajnú pultovú cenu mínus nákupná cena daného artiklu. S tým mi vzniknú nasledovné pikošky. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cena dopravy 

Prvá komplikácia mi nastane, pri zahrnutí ceny dopravy. Niektorý dodávatelia, dodávajú tovar už so zakalkulovanou cenou dopravy, ale pre niektorých si reťazce zabezečujú dopravu sami. Ak bol do vzorky pána premiéra vybratý tovar, kde cena dopravy nebola zahrnutá, tak nedošiel k správnej marži.  

V takýchto prípadoch spoločnosti používajú systém štandardných nákladov, ktorý umožňuje vypočítať odhadovanú maržu s vysokou presnosťou. Tento výpočet sa deje ale na úrovni manažérskeho účtovníctva, do ktorého väčšinou ľudia so štátnej správy nemajú prístup a ani to žiaden zákon neprikazuje.  Zrada môže nastať pri aktualizácii štandartných prepravných nákladoch. Vzhľadom na rastúce ceny pohoných hmôt, ak nedochádza k ich mesačnej aktualizácií, tak údaj v našich podmienkach je skreslený. Spoločnosti, ktoré používajú systém štandardných nákladov ich vo väčšine prípadov aktualizujú na štvrťročnej báze. Výpočet pri 20.000 položkách sú pekné manévre na niekoľko týždňov pre tím skúsených finančných analytikov a kontrolórov. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Artikel 

Komplikácie pokračujú na úrovni regálu. Som čerstvý otec, tak ma teraz zaujímajú „Pampersky“. Choďte do detského oddelenia a zoberte si balenie „Pampersiek“ po 88 kusoch, so zlhčením Aloe, pre Active baby je veľkosť 3 a ešte sa členia 3ky podľa hmotnosti. Toto je len príklad nejednoduchosti predajných artiklov.  Nazvem si tento môj artikel  P001.

V regáli artiklu P001 mám 100 kusov, plus v príručnom sklade ich mám ďalšich cca. 50. A teraz príde ďaľšia finta.  Ani Tesco, nevie povedať kedy tých 150 kusov artiklu P001 bolo dodaného. Ak bol dodaný na tri krát po 50 kusov, tak nech mám ku každej dodávke tri rôzne faktúry.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak sa v priebehu času zmenila kusová fakturovaná cena a cena dopravy, tak každých 50 kusov má rôznu maržu, ale neviem povedať ktorý kus má koľko marže. „Pampersky“ zatiaľ nevyrábajú s unikátnym jedinečným kódov, ako autá, všetky P001 ky majú rovnakých kód. 

Denné preceňovanie 

Aby to nebola také jednoduché, tak Tesco minimálne deklaruje denné preceňovanie vybraných jednotlivých artiklov. Ak mi v priebehu mojej analýzy znížila prípadne zvýšila predajná cena akrtiklu P001, tak takisto ich neviem priradiť, ktoré a kedy bolo 150 kusov dodaných. To som sa zamyslel len nad jedným artiklom P001. Tesco ich má minimálne 20.000.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ďaľsia mína na marže bude visieť nad tovarmi dovezených zo zahraničia, kde sa mi kurz slovenskej koruny mení voči zahraničným menám každý deň. Tento ma vplyv sa dostane do kalkulácie ceny cez kurzový rozdiel, ktorý môže byť náklad alebo výnos. Ak Tesco platí 60 dní po dodávke, tak tento rozdiel môže mať značný vplyv na maržu. 

Alokácia nepriamych nákladov 

Zatiaľ som zostal na úrovni marže ako rozdiel medzi predajnou a nákupnou cenou daného artiklu.

Ale kde sú ostatné prevádzkové náklady, ktoré by mali byť v kalkulácii nákladov na  artikel P001. Kde sú náklady na energie, mzdy, údržbu, nafta pre vysokozdvižné vozíky, vnútorná logistika, odpisy/nájom dane atď. Toto z tej marže má zaplatiť kto? Percentuálna marža mi ešte vôbec nič nepovie.

Ak rožok stojí Sk 1,6 a ak mám na ňom maržu 40 %, tak to predstavuje  Sk 0,64. Ak chcem dať jednému pekárovi mesačný brutto plat Sk 15.000 plus navrch odvody zamestnávateľa štátu ďaľšich 35 % (ilustratívne čislo) to je Sk 19.500. Musim vyprodukovať 30.468 rožkov. To je celkom dosť  

A teraz by som chcel vedieť ako vláda zadefinuje adekvátnosť marže. Bude to v %-tách, alebo v hodnotovom vyjadrení. Bude to na každý artikel zvlášť? Tešim sa aj na systém kontroly marže.

V systéme, kde daňový kotrolóri chodia ešte do podnikov bez počítačov, tak si môžu v Tescu prelistovať 5.000 šanonov s nákupnými faktúrami, ale na nič neprídu.  

Lovu zdar na marže.... 

Oldřich Kovář

Oldřich Kovář

Bloger 
  • Počet článkov:  112
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Mám rád aktívny prístup k životu a milujem jazdenie na divokej vode :-). Čo vás nezabije, vás posilní.Ja. Zoznam autorových rubrík:  Moje obľúbené stránkySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu