reklama

Valentovičova nová finta

Dnes ráno, okolo 10-tej som začul v rádiu Expres nasledovný hlod: „Pán minister zdravotníctva Valentovič uvažuje o zavední degresívnej marže na lieky.“ Započúval som sa. Moderátor po chvíli prišiel s nasledovným vysvetlením:“Ministerstvo začne regulovať marže na lieky. Lacné lieky by mali mať väčšie marže než tie drahšie lieky.“

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)
Obrázok blogu

Ak ministerstvo začne centrálne podporovať lacné lieky na úkor drahších, ako manažér farmaceutickej firmy mám po problémoch.  

Všetok lacný sajrajt vyskladním na Slovensko s istotou, že dosiahnem garantované marže. Tieto budú centrálne zadefinované.  

Drahšie lieky predám do krajín, kde si ľudia radi za zdravie priplatia. Na každú chorobu existuje viacej prípravkov. Lacnejšie varianty môžu mať iné vedľajšie účinky ako tie drahšie.  

Dôvodov prečo je liek lacný môže byť niekoľko. Je menej kvalitný ako v špička v jeho triede, patent je po expirácií (generikum), prípadne sa vyrába vo veľkých množstvách pre viacero krajín.  

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Určite „top nový liek“ k nám dorazí ako generikum o 10 rokov. Zámožnejší si ho medzičasom kúpia v zahraničí, a podporia nenásytné nadnárodné monopoly, ale bežný občan utrie hubu. 

Nie je to taká úniková cesta pre pána ministra, kde sa v teplúčku usadí a bude ryžovať? Kto bude z tejto cenovej politiky profitovať? Uvidíme.

Dávam bolševikovi najviac rok, ale drží sa zuby, nechty. Začínam mať strach ochorieť.

Oldřich Kovář

Oldřich Kovář

Bloger 
  • Počet článkov:  112
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Mám rád aktívny prístup k životu a milujem jazdenie na divokej vode :-). Čo vás nezabije, vás posilní.Ja. Zoznam autorových rubrík:  Moje obľúbené stránkySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu