reklama

Vláda Smeru prebúdza ľavicovú tlač, okolo Pravdy je tlačenica

Ľavicové médiá sú od novembra 1989 na Slovensku skôr menšinovým žánrom. Tento priestor patril v posledných rokoch v podstate len denníku Pravda. Po voľbách tam chcú preniknúť aj ďalší starí či noví hráči. O ľavicového čitateľa sa chce pobiť takmer zaniknuté Slovo a s veľkými ambíciami štartuje nový web Kontext, ktorý ma v pláne vychádzať aj ako tlačený časopis. Už po prvých týždňoch je jasné, že plány a sľuby predstihujú realitu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (41)
Obrázok blogu
(zdroj: KONTEXT)

Prvého apríla začal na webe vychádzať časopis Kontext, ktorý založili Juraj Martiny a Branislav Šóoš, odídenci zo SND po škandále spojenom s finančnou kontrolou. Plány majú veľké: "Dnes spúšťame náš web, verím, že po lete spustíme elektronickú podobu nášho časopisu a ak sa ukáže potreba, sme pripravení spustiť aj printovú verziu," napísal v prvom úvodníku Martiny, ktorý je šéfredaktorom Kontextu. "Peniaze do tohto projektu sme vložili my dvaja s Jurajom Martinym," povedal v prvom rozhovore portálu riaditeľ vydavateľstva Šóoš.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Donedávna obaja pracovali pre SND, no po finančnej kontrole museli z divadla odísť. Martiny bol odvolaný z pozície riaditeľa sekcie obchodu a vzťahov s verejnosťou SND, Šóoš mal zrušenú pozíciu manažéra prenájmov. Martiny pracoval v minulosti buď ako hovorca, alebo ako novinár - napríklad v Plus 7 dní, či v týždenníku Markíza. Dnes je hlavným autorom textov. Kritizuje pravicovú vládu, chváli Fica, za to, že kritizuje spravodajstvo STV a vyzýva cirkev na "pravdivý pohľad do zrkadla" v súvislosti s holokaustom.

Web za tri týždne nepriniesol výrazný komentár alebo tému, ktorá by zaujala iné médiá. Neobjavil sa v ňom text od iných výraznejších ľavicových autorov. Redakcia má podľa Šóoša 20 externistov, z ktorých vyzdvihol Barboru Brathovú, výtvarnú kurátorku zo SND, "mladého kreatívca" Marcela Lacka a novinára Zdeňka Urbana, ktorý je síce známy, ale skôr článkami o technických novinkách a zaujímavostiach.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Mňa osobne upútal svojou plytkosťou komentár neznámej autorky Anny Weiss Novinárska obec - čistá ako ľália?, kde píše: „Za celé roky pozorovania médií a najmä podaktorých jej predstaviteľov, ktorí sa hrdo titulujú prívlastkom „investigatívni", sa človek neubráni pocitu, že všetko je to banda korupčne sa správajúcich osôb, ktoré vyťahujú kauzy na povel. A ešte k tomu dobre zaplatený..." Viem, že nie všetci novinári sú čistí ako ľalia. Veľká časť je ale slušná a mnohým sa darí odhaľovať korupciu, či klientelizmus. Weiss píše "ako sa rýchlo vyšvihol východniarsky investigatívec", "Vincko z našej malej dediny", alebo o novinárke, ktorá si dovolila "v hotovosti uhradiť mega-byt na Palisádoch z platu novinára." Bez dôkazov, bez odvahy menovať ich a bez možnosti vyjadriť sa obviňuje novinárov z korupcie. Ak toto je nastavený štýl písania, aký chce Kontext používať, tak už dnes môžem povedať, že nedosahuje ani úroveň slovenského bulváru.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Web má však veľké ambície. "Výtvarnou podobou, množstvom fotografií a vnútornou štruktúrou je to asi Týždeň, názorovo je nám blízka Pravda a jej prílohy. Ale veľký rešpekt máme aj k Slovu, či k projektu Je to tak pána Michala Havrana," povedal pre blog Šoóš.

Slovo čaká podporu z grantov

Ľavicovú tlač ešte pred niekoľkými rokmi zastupoval časopis Slovo, ktorý nadväzoval na tradíciu Nového slova z roku 1944 - niekdajší orgán ÚV KSS. Posledné číslo v printovej verzii vyšlo v júli 2010. Financoval ho Juraj Široký Eduard Šebo, podnikateľ blízky ľavici. (opravené 11:52)
Dnes je jeho vydavateľstvo v likvidácii. Názov a grafiku na základe licencie používa občianske združenie Klub Nového slova a vedie portál www.noveslovo.sk. Považuje sa za pokračovateľa tradície a žije vraj z príspevkov čitateľov a z dobrovoľnosti autorov. Aj toto Slovo však má ambíciu po zmene vlády rásť. „Radi by sme to rozšírili. Okrem politických tém, chceme web rozšítiť o literatúru, čítanie, vedecké štúdie. Chceme skôr revue, aby sme boli silný web a mali čitateľov. Chceli by sme to teraz upevniť, získať prostriedky aj cez granty," povedal pre blog O médiách šéfredaktor Emil Polák. Aké granty, nepovedal. Dnes píšu do Slova hlavne niekdajší prednovembroví novinári, ale aj ľudia blízki Smeru - napríklad Roman Michelko, niekdajší asistent poslanca Smeru. Píše tam napríklad aj plagiátor a člen licenčnej rady Pavol Dinka.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Hodnotnejší ľavicový obsah, ktorý má zrejme najbližšie k moderným ľavicovým médiám, možno nájsť na portáli www.jetotak.sk. Sám seba sa netituluje ako ľavicový portál, ale vytvára priestor pre ľavicovo zmýšľajúcich spisovateľov, novinárov a publicistov.

Do charakteru tradične ľavicového denníka Pravda pred niekoľkými rokmi výrazne zasiahol český šéfredaktor Petr Šabata. Zmenil nielen layout novín, ale aj charakter - vyhýbali sa ľavicovosti. Po výmenách majiteľov a nástupe novej šéfredaktorky Nory Sliškovej sa vrátila Pravda do starých koľají. Jej hlavným inzerentom je dnes finančná skupina J&T.

V textoch Pravde je cítiť väčšia zhovievavosť k Smeru, na rozdiel od SME alebo Hospodárskych novín, ktoré sú zamerané skôr pravicovo. „Pravda tradične stojí na ľavej strane, podporujeme vyššiu ochranu ľudí a menšín v spoločnosti, silnejšie sociálne zázemie, sme za väčšiu solidaritu v sociálnej aj ekonomickej oblasti. Táto pozícia Pravdy je podstatná aj pre názorovú diskusiu a rozdielnosti, vzhľadom na to, že väčšina tlače u nás je orientovaná doprava. Bolo na škodu veci, ak tu v jednom období, pred pár rokmi, takáto diskusia vôbec nebola," povedala Slišková.

„Denník Pravda má bližšie k ľavici, ale nie je to typický ľavicový denník, má príliš silné mocenské prepojenia," povedal pre blog O médiách ľavicový publicista Eduard Chmelár. Podľa neho na Slovensku chýbajú predovšetkým kvalitné médiá ako také. „Ľavicové médium v 21. storočí znamená predovšetkým alternatívne, progresívne médium, niečo ako britský The Guardian. A to tu nemáme. Internetové médiá nemajú taký dosah. Názorová pluralita médií, ktorá patrí na Slovensku medzi najnižšie v celej EÚ, môže verejnej diskusii len prospieť," myslí si Chmelár. Či túto medzeru zaplní Kontext je podľa neho otázne, lebo takýto druh periodika si vyžaduje predovšetkým kvalitných autorov a ich dôveru v redakciu. „Ak to má byť iba v online verzii, tak v tomto priestore môže ťažko konkurovať etablovanému portálu jetotak.sk. Najmä ak za ním nestojí potrebné intelektuálne zázemie," dodal.

Je dobré, keď tlač nie je bezpohlavná a hlási sa pri komentároch k istému názorovému spektru. V zahraničí je bežné, že printy inklinujú k pravicovým či ľavicovým názorom, k liberálnym či konzervatívnym. Napríklad v Rakúsku k ľavici inklinuje Der Standard, k pravici Die Presse. V Británii skôr k ľavici The Guardian a k pravici Financial Times. Na to, že väčšina ľudí vo voľbách na Slovensku hlasovala za ľavicu, na poli printových médií nemá široký výber.

Viac zo sveta médií na FB stránke Slobodne o médiách.

Miroslava Kernová

Miroslava Kernová

Bloger 
  • Počet článkov:  180
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Nové články hodnotiace médiá nájdete na webe OMEDIACH.com. Cieľom blogu je prispieť k väčšej slobode, etike a profesionalite slovenských médií. V minulosti som pracovala pre SME a Trend. V súčasnosti vediem web OMEDIACH.com. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSprávyKomentáre

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu