reklama

Poslanci Smeru chcú odvolať Zemkovú

Podľa informácií blogu O médiách vo výbore pre kultúru a média sa rozhoduje o budúcnosti generálnej riaditeľky Rozhlasu a televízie Slovenska Miloslavy Zemkovej. Poslanci Smeru navrhli hlasovanie o jej odvolaní. Doplnenie (14:29) Poslanci výboru schválili uznesenie, v ktorom odporúčajú parlamentu odvolať riaditeľku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)
Obrázok blogu

Poslanec Smeru Dušan Jarjabek na dnešnom rokovaní parlamentného výboru pre kultúru a médiá navrhol hlasovnie o odvolaní generálnej riaditeľky Miloslavy Zemkovej z pozície šéfky RTVS. Podľa mojích informácií dôvodom je vypísanie verejnej súťaže na projekt mediálneho komplexu.

Hlasovaniu predchádzala správa o hospodárení RTVS, ktorú paradoxne členovia výboru schválili. Návrh na hlasovanie padol po tom ako Zemková opustila miestnosť (pravdepodobne na žiadosť poslancov) a bez toho, aby mala možnosť sa vyjadriť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako potvrdil pre blog zdroj z výboru poslanci (Krajcer a Jarjabek) sa hádajú o tom, či môžu hlasovať, bez toho, aby mala Zemková priestor na vyjadrenie. A o možnosti preložiť hlasovanie.

Informáciu blogu potvrdil predseda Rady RTVS Miroslav Kollár. "Výbor schválil uznesenie, ktorým navrhuje plénu odvolať Zemkovú, ale reálne o tom nič nevieme, lebo to urobili až po tom, čo sme odišli, keď nám jednohlasne schválili výročnú správu RTVS za rok 2011," povedal Kollár.

Generálnu riaditeľku volí a aj odvoláva parlament na návrh výboru pre kutúru a médiá.

Dôvodom je vypísanie súťaže na projekt mediálneho komplexu. Vedenie RTVS zverejnilo výzvu na predloženie "ponuky v obchodnej verejnej súťaži na prenájom budovy/priestorov mediálneho komplexu" pre účely plnenia úloh RTVS deň pred striedaním vlád. Vyhlásenie súťaže bolo nečakané. Privítal ho odchádzajúci minister kultúry Daniel Krajcer (SaS), naopak prekvapený ostal vtedy nastupujúci minister Marek Maďarič (Smer).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Odvolávanie nie je až takým prekvapením. Vládny Smer netají nespokojnosť so Zemkovou a neoficiálne o jej výmene a hľadaní jej náhradníka sa hovorí už od volieb. Pričom ako možní kandidáti sa spomínajú najčastejšie bývalý generálny riaditeľ TV Markíza Václav Mika, bývalý šéf TA3 Michal Gučík ale aj riaditeľ TASR Jaroslav Rezník.

Zemková mala pred niekoľkými týždňami aj neoficiálne stretnutie s Marekom Maďaričom, kde sa rozprávali o jej možnej výmene. Sama odísť odmietla.

Mika: Je to vážne profesionálne rozhodnutie

Obrázok blogu

VÁCLAV MIKA (foto TV Markíza) je považovaný za horúceho kandidáta vládnej koalície na nového šéfa. V rozhovore pre tento blog hovorí o možnej kandidatúre na šéfa RTVS, krátko po tom, ako parlamentný výbor navrhol odvolať Zemkovú:

Dostali ste ponuku na šéfa RTVS?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

"Žiadne oficiálne stretnutie, kde by som dostal ponuku, neprebehlo."

A neoficiálne?

"Neoficiálne sa rozprávam s desiatkami ľudí a svoje mediálné kontakty som neprerušil."

Vzali by ste to?

"Žiadne rozhodnutie som pre seba zatiaľ neprijal, stále je to len v hypotetickej rovine. Je to vážne profesionálne rozhodnutie, ktorým sa budem zaoberať až v čase, keď bude vypísané výberové konanie. A pripomínam, že na poslednom výbere som sa nezúčastnil a vopred som to avizoval."


Viac zo sveta médií na stránke O médiách.

Miroslava Kernová

Miroslava Kernová

Bloger 
  • Počet článkov:  180
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Nové články hodnotiace médiá nájdete na webe OMEDIACH.com. Cieľom blogu je prispieť k väčšej slobode, etike a profesionalite slovenských médií. V minulosti som pracovala pre SME a Trend. V súčasnosti vediem web OMEDIACH.com. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSprávyKomentáre

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu