reklama

KBS sa môže poučiť od írskeho prímasa: "Homofóbovia urážajú Boha"

Ani katolícka cirkev nie je jednoliata vo svojom kritickom postoji ku gayom a nie je katolík ako katolík. Písal som tu už o otvorenosti pápeža Františka, a ktorého otvorenosť biskupi u nás ignorujú. On však nie je jediný, ktorý dokáže načúvať. KBS si namiesto kardinála a arcibiskupa Petra Turksona, ktorý sa netají svojim odporom voči LGBT komunite, mohla nabudúce zavolať niekoho, kto vníma cirkev cez lásku. Niekoho, od ktorého by sa o láske a pochopení mohla niečo naučiť - napríklad dublinského arcibiskupa Diarmuida Martina. Ten len pred pár dňami homofóbnych ľudí označil aj za "bohofóbnych".

Písmo: A- | A+
Diskusia  (143)
Obrázok blogu
(zdroj: Irish Independent)

Pososltvo Diarmuida Martina nenávidiacim ľuďom bolo jasné, keď pre noviny Irish Independent povedal: „Boh nikdy nestvoril nikoho, ktorého by nemiloval. Znamená to, že každý, kto ku gayom a lesbám neprejaví lásku uráža Boha. Nie sú iba homofóbni, ak to robia – ale je zároveň „bohofóbny“, pretože Boh miluje všetkých týchto ľudí“.

Tento rok bol pre írsku televíziu RTE, citovaný Belfast Telegraph, ešte špecifickejší v otázke registrovaných partnerstiev osôb rovnakého pohlavia: „Katolícka cirkev si má dať záležať, aby debata o zväzkoch rovnakého pohlavia nebola homofóbna. Cirkev hovorí, že manželstvo je iba medzi mužom a ženou, ale tento prístup nemôže vylúčiť gayov z toho, aby oslávili svoje zväzky inými formami“.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo sa týka registrovaných partnerstiev osôb rovnakého pohlavia, tento rímsko-katolícky arcibiskup z Dublinu povedal už dávnejšie: „V episkopálnej konferencii sme nezaujali stanovisko... A hoci katolícka cirkev uprednostňuje manželstvo, nie je proti iným formám intímnosti“, cituje Wikipedia Irish Times. Už v roku 2004 pre Irish Independent jasne podporil práva gayov, narozdiel od nášho kléru, ktorý dnes rozdúchava vatričku, Dr. Martin povedal: „Uznávam, že existuje viacero typov milujúcich a starostlivých vzťahov... Štát môže cítiť, že je spravodlivé, aby ľudia v týchto vzťahoch boli chránení.“ Irish Independent píše, že arcibiskup nehovoril iba o vzťahoch gayov, ale o všetkých vzťahoch, kde sú ľudia na sebe závislý, avšak tým myslí aj homosexuálne vzťahy. „Hovorím o veľa druhov vzťahov, nevylučujem vzťahy gayov, ide mi ale o to, aby išlo o láskavé vzťahy, kde sa vytvárajú isté závislosti“.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zatiaľ čo ghanský kardinál si myslí, že za pedofíliu môžu gayovia, keď hovorí, že tradičný africký systém chráni populáciu proti tejto tendencii. „Pretože v Afrike a našej spoločnosti nie je homosexualita alebo akákoľvek aférka medzi rovnakým pohlavím povzbudzovaná“... arcibiskup Martin si to nemyslí. V roku 2005 povedal, že otázka sexuálnej orientácie by nikomu nemala brániť stať sa kňazom „Nemôžete identifikovať homosexualitu s pedofíliou. Pedofília nie je výsledkom ani homosexuality, ani výsledkom celibátu.“ Progresívny duchovný je jedným z mála vysokopostavených predstaviteľov cirkvi, ktorý otvorene kritizuje ako sa cirkev zaoberá obvineniami v prípadoch, kde kňazi zneužívali deti, píše The Guardian. „Teraz nie je čas zabudnúť... problémy tu stále sú...“.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nabudúce by si naozaj mohla KBS zavolať na debatu o ľudských právach niekoho, kto naozaj prizná ľuďom aj práva. Lenže naša rímska cirkev sa rozhodla ísť inou cestou, takou, ktorá je viac podobná iným tradíciam, ako tradíciám demokratickej a vyspelej spoločnosti. Smutný stav mysle slovenských biskupov na čele s metropolitom. Tu platí ako všade: nie je veru katolík ako katolík.

Braňo Ondrášik

Braňo Ondrášik

Bloger 
  • Počet článkov:  45
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Pracoval som ako novinár, vyučujem na vysokej škole a hlavne sa venujem najmä komunikácii v IT spoločnosti. Študoval som na Slovensku, v USA a Británii. Na tomto blogu píšem o tom, čo ma zaujme :-) Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu