reklama

Čo by povedal Lincoln na práva gayov? Moje pocity z jeho mesta.

Slovensko, na prahu najväčšieho medzinárodného konfliktu od čias studenej vojny v Európe, rieši otázku zákonnej emancipácie občanov - gayov cez „ochranu“ manželstva (alebo skôr ide proti nej?). Práve som sa vrátil plný dojmov zo Springfieldu v Illinois, mesta Abrahama Lincolna (áno, to je ten čo oslobodil otrokov a vydal černošské obyvateľstvo USA na cestu emancipácie) – a v čase tohto pnutia medzi „moralizujúcim“ verzus emancipačným prúdom som sa zamyslel, čo by na to povedal veľký emancipátor Abraham Lincoln. Čo by povedal na to, čo sa deje v Amerike? A čo by povedal svetu, veď jeho krok emancipácie bol motivovaný aj tým, že „otroctvo urobilo americkú demokraciu v očiach sveta pokryteckou“. Možno aj preto dnes je Obamova administratíva na čele snáh emancipácie a uznania práv gayov, aby neboli USA pokrytecké v očiach sveta. Podľa prieskumu aj americkí rímski katolíci podporujú práva gayov za uznanie v otázke ich vzťahov – väčšina, až 58 percent. A zato im patrí vďaka. V tomto blogu vás budú sprevádzať aj fotky v mojom ajfóne zo Springfieldu. Ku koncu som si dovolil aj krátku odpoveď na Olegov blog.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (14)
Dúhový obraz Abrahama Lincolna z jeho múzea v Springfielde.
Dúhový obraz Abrahama Lincolna z jeho múzea v Springfielde. (zdroj: Foto Braňo Ondrášik/ autor obrazu: Stephen Fishwick)

Čo by povedal dnes Lincoln o právach gayov nebudeme nikdy presne vedieť, môžeme by špekulovať – napríklad tým, že sa pozrieme do jeho vnútra a morálneho kompasu. Vo svojej dobe by zrejme bol politicky proti, no nakoľko táto debata pred 150 rokmi samozrejme ani nebola na stole, nemohol sa k tomu vyjadriť . Ale čo by povedal Lincoln dnes, čo by povedal pred niekoľkými desaťoročiami, kedy sa hnutie emancipácie začalo. Čo by povedal na cestu západnej Európy k rovnoprávnosti, čo by povedal dnes na volebné právo žien a zrovnoprávnenie žien. To všetko mi vírilo hlavou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Dom Abrahama Lincolna v Springfielde, Illinois - jediný, ktorý kedy vlastnil.

Bojovník a zjednocovateľ

Abraham Lincoln bol líder, politik, bojovník a nakoniec aj zjednocovateľ trpko rozdelenej krajiny v otázke otroctva. Uvidíme, či história vyhodnotí Baracka Obamu ako podobného bojovníka a zjednocovateľa – ale vlastne ani o tom nie je tento blog.

Abraham Lincoln nebol od začiatku bojovník za otrokov, ale jeho politický vývoj to tak dal, že sa z neho stal. A história to tak dala, že téma otroctva v debate o senátne kreslo v Illinois urobila z Lincolna bojovníka za emancipáciu. História to tak dala, že z relatívne neznámeho politika sa v rozhádanej krajine stal prezident. Krajina sa rozpadla, vojna vypukla a Lincoln sa postupne stal skutočným emancipátorom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Lincolna počas života tlač za jeho protiotrokársky postoj zosmiešňovala.

Obrázok blogu

Starý Kapitol v Illinois, Lincoln tu ako právnik a mladý politik strávil veľa času.

Americkí katolíci jasne v pro-gay tábore

Bol to iba začiatok boja, veď južné štáty aj potom praktizovali segregáciu až do druhej polovice 20. storočia. Úplný začiatok v právach gayov už má Amerika za sebou, Slovensko je ešte iba na tomto úplnom začiatku. Amerika sa posunula za posledných 10 rokov výrazne. Podľa prieskumu spred niekoľkých dní, v roku 2003 manželstvá osôb rovnakého pohlavia podporovalo 32 percent ľudí, dnes ich podľa Public Religion Research Institute podporuje 53 percent Američanov, trend zaznamenal za posledné roky aj Gallup – podpora „gay marriage“ sa tak solídne ustálila na väčšinovej podpore, v Gallupe na 52% v roku 2013 (v roku 1996 to bolo iba 27%). Zaujímavé aj náboženské rozloženie podľa prvého prieskumu: 83 percent židov podporuje manželstvá gayov, nasledujú americkí katolíci 58 percent, najmenšia podpora je u bielych evanjelikálnych protestantov 69% je proti a u čiernych 59% proti. Americkí rímski katolíci sú teda solídne v tábore za emancipáciu gayov, začo im patrí vďaka a ukazujú, že práve oni dokážu rozmýšľať srdcom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Lincolnov stôl

Čo by urobil veľký emancipátor Lincoln? Keď guvernér štátu Illinois (odkiaľ bol Lincoln a nakoniec aj Obama) Pat Quinn, podpísal zákon o legalizácii manželstiev osôb rovnakého pohlavia, urobil tak na stole, na ktorom Lincoln v roku 1861 písal svoj inauguračný prezidentský prejav. Je to symbol a znamenie toho, ako politici a aj ich voliči vnímajú Lincolnovo posolstvo v tejto otázke.

Obrázok blogu

Súčasný Kapitol Illinois, aj tu sa otázka rovnoprávnosti gayov dostala na stôl.

Keď niekedy budete mať cestu do Chicaga, určite si odskočte do Lincolnovho mesta Springfield. Všetko je tu o Lincolnovi, nespočetné množstvo sôch, múzeí a kníh. Proste skvelé miesto pre každého Lincolnovho fanúšika.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Jedno z mnohých vyobrazení Lincolna v centre Springfieldu.

Obrázok blogu

Jedna z mnohých sôch.

Obrázok blogu

A jeden z mnohých taxíkov :-)

Odpoveď a rešpekt kamarátovi Olegovi

Dnes som si prečítal blog od Olega, je to môj kamarát a na tom sa nič nezmení. Podporujem ho v tom, aby svoju skúsenosť so životom gaya na Slovensku zdieľal, v niečom má pravdu a v niečom s ním naopak nesúhlasím. Nepáči sa mi výraz homo loby, ktorý vymysleli odporcovia, aby očiernili každého, kto otvorí ústa s iným názorom. Som ja homolobista podľa Olega? Neviem, dúfam, že si to nemyslí.

Lobista je človek, ktorý pracuje za peniaze a ponúka nejakú výhodu politikovi alebo rozhodujúcemu orgánu za podporu záujmov, ktoré zastupuje. Ja nie som lobista, blogujem za seba a verím, že za veľkú časť mojej komunity. Nikto ma neplatí a podobne. Od konca 90. rokov som bol aktivistom Amnesty International Slovensko, ale aj tam som sa venoval skôr kampani o zákaze toho, aby Slovensko neposielalo zbrane do konfliktov v Afrike. Aj sme zaznamenali úspechy. Takže nie som žiaden homolobista, ale aktivista. Môj aktivizmus robím so zápalom, preto lebo ho vnímam ako dobrý pre väčšie dobro spoločnosti a všetkých jeho najrôznejších skupín, a hlavne správny, keď sa pozriem do môjho vnútorného morálneho kompasu.

Súhlasím s ním, že sú aj aktivisti, ktorí síce bojujú so zápalom, ale vcelku môžu skôr poškodiť, obzvlášť ak urážajú – napríklad veriacich a iných. Olegov blog však trochu vyznel ako obžaloba aktivizmu a tu s ním kategoricky nesúhlasím. Bol to aktivizmus, ktorý Ameriku posunul na správnu stranu histórie. Boli to umelci, bol to Hollywood, boli to médiá a boli to aktivisti, ktorí občanov presvedčil, že tento boj je dobrý a správny. Ostatné je Olegova osobná skúsenosť, a tá je pre mňa zaujímavá. V každom prípade mu dávam rešpekt, že sa odvážil o tejto citlivej otázke písať.

Začal som Lincolnom a skončím Lincolnom. Bol pre mňa obrovský zážitok stáť a áno pomodliť sa na jeho hrobe. Na hrobe legendy, veľkého lídra, ale aj mýtu, človeka, ktorý prešiel vývojom a transformáciou. Rovnako ako Amerika. Rovnako, verím, ňou čoskoro prejde aj Slovensko.

Obrázok blogu

Lincolnov hrob.

Preto verím, že keď sa dokončí debata o o rôznych ústavných dodatkoch (nech už dopadne akokoľvek), skončí sa volebná kampaň, tak nastane čas na zmysluplnú debatu o registrovaných partnerstvách pre gayov aj straights v našej krajine a budú aj prijaté. Lebo aj ja s mojim partnerom Rastíkom sme rodina, a verím, že keby ste nás osobne poznali mali by ste nás radi. Obaja veľmi uznávame Lincolna :-)

Snímky: Braňo Ondrášik (free licence, použite ak chcete, ale dajte zdroj :-)

Braňo Ondrášik

Braňo Ondrášik

Bloger 
  • Počet článkov:  45
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Pracoval som ako novinár, vyučujem na vysokej škole a hlavne sa venujem najmä komunikácii v IT spoločnosti. Študoval som na Slovensku, v USA a Británii. Na tomto blogu píšem o tom, čo ma zaujme :-) Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu