reklama

Vytvárajú nám názory médiá?

Pred pár dňami sa začali majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji. Fandíme našim chlapcom, povzbudzujeme, tlačíme ich dopredu za víťazstvom. O čom však chcem písať ja, nie sú priamo majstrovstvá, ale skôr jeden veľmi zaujímavý fakt, ktorý som si práve pri nich všimol. A tým faktom je podľa mňa umelo vytvorená nenávisť voči našim susedom z Českej republiky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)
Obrázok blogu

Ja osobne som vždy fandil v hokeji rovnako našim chlapcom, ako aj hokejistom z Česka. U veľa ludí som sa v tomto stretol s nepochopením, odsúdením, klepaním si na čelo, ako môžem fandiť nám a zároveň aj im. Moja odpoveď vždy bola, že predsa sú to "naši bratia", náš národ s ktorým sme dlhé roky žili v spoločnom štáte.

Veľká časť Slovákov ich odsudzuje a tvrdí, že oni sa nám pri každej príležitosti vysmievajú a neprajú nám úspech, okradli nás o vlajku, zavinili postup do C-kategórie, atď. Táto nenávisť sa často postupne presúva zo športov aj do reálnych životov. Často sa pýtam prečo?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Takže poďme sa na to pozrieť bližšie, reálnejšie. Keďže bývam asi 5 km od hraníc s Českom, tak tento štát navštevujem pomerne často. Či už tam ideme na nákupy, na diskotéku alebo na nejaký výlet. Môžem povedať, že ešte nikdy som sa nestretol s touto nenávisťou, ktorá je všade prezentovaná. V kľude s nimi pokecáme, rozoberieme aj športy a z drtivo veľkej časti sa stretávam s názormi, že nám aj fandia a držia palce. Viem, že si poviete, to sú ale "moraváci" a nie česi. Ale akože by neboli, veď patria do toho štátu. Oni nás taktisto nerozdeľujú na západniarov, východniarov, atď.

Takže som dospel k faktu, že sa nám vôbec nesmejú vobec nefandia každému inému tímu, ktorý práve hrá proti našim, ba práve naopak. A tu sa dostávam k samotnej téme o ktorej som chcel písať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kde sa berie tá nenávisť? No môj názor je, že je umelo vytváraný médiami. Či chceme, alebo nie, musíme si priznať fakt, že médiá sú v dnešnej dobe veľmi silným nástrojom nielen na komunikáciu, ale aj na ovplyvňovanie ľudí. Zoberiem si noviny a čítame, ako sa nám Česi vysmievajú, ako nám neprajú. Samozrejme, že sa nájdu aj takí. A presne tých si častokrát zoberú na mušku, a hlavne na uverejnenie, práve novinári. Prečo to takto robia a nepíšu (nehovoria) o tom, že nám Češi fandia? Pretože taký článok by mal rozhodne nižšiu čítanosť, sledovanosť alebo príspevkov v diskusii ako taký, ktorý hovorí o vzájomnej nenávisti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V tejto téme by sa samozrejme dalo pokračovať aj ďalej a hlbšie. Pýtať sa a odpovedať na otázky typu, prečo sú napríklad v správach prevažne negatívne informácie a nie pozitívne. Ale to už je o inej téme, aj keď z istého uhľa pohľadu, veľmi úzko súvisiacej.

Na záver chcem povedať len toľko, že neberme veci vždy tak, ako nám ich prezentujú média, ale skúsme si vytvoriť vlastný názor z vlastnej skúsenosti. A nie názor, ktorý nám niekto podsúva.

Preto fandím nielen našim, ale aj Českej republike a budem jej fandiť aj naďalej :-)

Ondrej Chocholáček

Ondrej Chocholáček

Bloger 
  • Počet článkov:  17
  •  | 
  • Páči sa:  0x

S úsmevom na tvári je život krásny, s úsmevom na srdci ešte krajší :-) Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu