reklama

Gary Neville si vzal veľké sústo a neuspel

Do španielskeho prístavného mesta prišiel v decembri s nálepkou neskúseného v brandži. Mal sebadôveru, akou sa pravidelne prezentoval aj v drese 20-násobného anglického majstra, trénerský chlebík je však o čosi ťažší.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Gary Neville bude vždy spájaný s Manchestrom United. Je členom výnimočnej generácie z roku 1992, ktorá žala obrovské úspechy pod Sirom Alexom Fergusonom. 41-ročný Brit mal dlhé roky privlastnenú pravú stranu obrany a bol perfektný na oboch koncoch trávnika. Keď sa jeho kariéra skončila, tak sa po istom čase začal venovať podrobným analýzam zápasov v anglickej televízii Sky Sports.

Dovolím si tvrdiť, že tieto rozbory zápasov patrili k tomu najlepšiemu, čo sa v populárnej britskej športovej televízii vysielalo. Neville pravidelne ukazoval, že počas rokov ako hráč nadobudol perfektný pohľad na futbal a v pozápasových analýzach poukazoval na veci, ktoré bežný divák počas deväťdesiatich minút voľným okom nemal šancu postrehnúť. Ako dôkaz prikladám ukážku, keď sa venoval hre Cristiana Ronalda:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Veľa ľudí sledujúcich futbal si vedelo Nevilla predstaviť aj na lavičke nejakého klubu. Dočkali sa v decembri, kedy sa uvoľnilo miesto vo Valencii po mimoriadne kritizovanom trénerovi Nunovi. Na jeho hlavu sa kydalo čoraz viac a keď bola situácia neúnosná, vedenie tímu konalo a kouča odvolalo. Náhrada však šokovala a s odstupom času je jasné, že bola unáhlená a nepremyslená.

Gary Neville si túto výzvu možno namaľoval príliš ružovo. Trénovať známy klub opradený históriou a náročnými fanúšikmi nie je iba tak. Hoci stále upokojoval sám seba a celé okolie, že výsledky sa skôr či neskôr musia dostaviť a celú situáciu napokon obráti o 180 stupňov, nestalo sa. Teda, aby som bol presný, na pár zápasov sa tak stalo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V období od 13. do 25. februára vyhrali Los Che štyrikrát pri celkovom skóre 14-2. Netopiere postupne porazili po tvrdo vybojovanom obrate z 0-1 na 2-1 Espanyol Barcelona, čo im dodalo výraznú dávku sebadôvery. Následne prišla demolácia Rapidu Viedeň 6-0 na Mestalle, triumf na pôde podpriemernej Granady 2-1 a odveta v Rakúsku vyšla Valencii taktiež perfektným spôsobom, zvíťazila 4-0.

Potom sa vrátilo všetko do starých koľají a z ďalších siedmich zápasov prehrala Valencia až päť, dva doviedla do víťazného konca, pričom jedno víťazstvo sčasti spôsobil kiksom gólman Malagy Carlos Kameni a to druhé nemalo príliš vysokú hodnotu, pretože po ňom tím z 800-tisícového mesta vypadlo z Európskej ligy. Nevillov osud dokonala domáca porážka od Celty Vigo pomerom 0-2.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ťažká skúška v celosvetovo známom klube Garymu nevyšla, ale najhoršie by bolo, ak by sa vzdal trénerského sna. Každý v živote robí chyby a neuspeje, najdôležitejšie bude, aby si z toho zobral to, čo sa mu vydarilo a z toho zlého sa poučil. Aktuálne má niekoľko možností na pokračovanie.

Obrázok blogu

Prvou možnosťou je ísť k niektorému z mládežníckych tímov, mám na mysli jeho materský klub Manchester United. Týmto smerom sa mohol vybrať už skôr, lebo výberom Valencie hneď na úvod dosť prestrelil. Aj v iných brandžiach sa ľudia postupne prepracúvajú smerom nahor a nik nie je hneď vedúci vo firme. Trebárs aj futbaloví rozhodcovia začínajú od najmenších kategórii, veď predsa im nik nedá pískať zápasy mužov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak by Neville nemal záujem o trénovanie mládeže v milovanom klube, potom sa mu ponúka nižšia anglická súťaž, či už tretia, štvrtá alebo piata. Z toľkého množstva mužstiev by sa určite jeden našiel, ktorý by mu dal príležitosť ukázať, že teoretické znalosti a postrehy dokáže preniesť aj na svojich zverencov ako tréner.

V prípade, že by do menšieho klubu nechcel ísť, môže zostať v Manchestri United, ale nie ako hlavný manažér prvého tímu. Miesto by sa mohlo preňho nájsť na stoličke asistenta trénera, keďže ním pravdepodobne bude po van Gaalovi niekto nový. Otázkou zostáva, či chce byť Neville iba pomocníkom, alebo chce mať absolútnu moc nad rozhodnutiami ohľadom zápasovej zostavy a ďalších vecí, o ktorých môže rozhodovať iba manažér.

Posledná eventualita je návrat k rozpitvávaniu zápasov, avšak tiež nie je veľmi jasné, či sa chce do tejto pozície vrátiť. Ktorá alternatíva je teda najlepšia pre bývalého anglického reprezentanta? Menší klub? Mládež Manchestru United? Čo si o tom myslíte? Isté je, že neúspech vo Valencii by ho nemal odradiť a mal by pokračovať v načatej práci. Azda sám vyhodnotí posledné mesiace ako niečo, do čoho sa nemal púšťať. Aspoň má poučenie a v budúcnosti sa vyvaruje podobným chybám.

Ondrej Herceg

Ondrej Herceg

Bloger 
  • Počet článkov:  13
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som 26-ročný pracujúci. Mám rád všeobecne veľmi veľa športov, no odmalička som inklinoval k pätorke hokej, futbal, tenis, basketbal a F1. Športom žijem teoreticky i prakticky 25 hodín denne a získavam nové informácie a poznatky. V mojom záujme je nahliadať na veci nepovrchným spôsobom, ale ucelene a s pochopením detailov. Tvrdá práca poráža talent, ak talent nepracuje tvrdo. Francesco Totti, Kobe Bryant, Michael Schumacher. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu