reklama

Keď porazí outsider favorita rozdielom triedy

Na úvod musím napísať, že už som sa dlho chystal oživiť tento blog. Len akosi k tomu nebola príležitosť či moment. Písať nasilu o niečom nemá zmysel, ale v nedeľu 6. marca mi k tomu dal môj milovaný veľmi ideálnu príležitosť

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Pre Golden State to mal byť "just another day in the office" (iba ďalší deň v kancelárii), ako by to povedali Američania. Všedný, ničím výnimočný večer sa však rozhodli úradujúcim šampiónom pokaziť Los Angeles Lakers, najhoršie mužstvo Západnej konferencie s bilanciou 12 výhier a 51 prehier.

Byť fanúšikom slávneho kalifornského klubu je v ostatných sezónach ťažšie. Hrdí Lakers sa nedostanú do vyraďovacích bojov už tretí rok za sebou a ich prestavba pokračuje. Či ide dobrým smerom, sa ukáže v ďalších ročníkoch. V nedeľu večer si mali podľa papierových predpokladov pripísať ďalšiu, už 52. prehru. Osud to chcel inak, Warriors im ponúkli príležitosť, ktorej sa mladý talentovaný tím chytil.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V NBA sa tímy delia do niekoľkých skupín - ašpiranti na celkové prvenstvo, play-off tímy, neplay-off tímy, no a tým štvrtým zoskupením sú mužstvá, ktoré nielenže nemajú na play-off, ale potácajú sa na dne tabuľky. K takým patria v tejto sezóne aj Lakers. Avšak, v najprestížnejšej basketbalovej lige sveta platí jedno pravidlo či zásada. Ak dáte niektorému tímu pocit, že má šancu na víťazstvo, tak ju využije alebo sa aspoň bude o to snažiť.

Už od prvých minút bolo viditeľné, že tím Stepha Curryho nie je v pohode. Míňal ľahké strely a presadiť sa nevedel ani spoza oblúka. Okrem toho strácal lopty, niektoré po naivných prihrávkach. Prvá štvrtina sa skončila tesným rozdielom, domáci ju vyhrali o bod, avšak potom prišlo niečo, s čím nerátal nikto. Lakers sa síce nedarila streľba, ale vážili si loptu o čosi viac ako Golden State.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Už v polčase bol rozdiel jedenásť bodov, no stále sa čakalo, že prestávka pomôže hosťom a domáci stratia prvopolčasový rytmus a hlavne obrovskú energiu. Nič z toho sa nestalo, nabudený domáci tím okolo lúčiacej sa legendy Kobeho Bryanta neprestal bojovať a pridával do koša hostí ďalšie dôležité body. Zlom nastal v poslednej štvrtine, kedy sa Lakers odpichli dvomi trojkami Nicka Younga a potom už bez problémov dokráčali k výhre 112-95.

Ak stále neveríte, ako zle Warriors hrali, tak len pre zaujímavosť vám môžem poskytnúť štatistiky dvoch najlepších hráčov. Hviezdne duo Steph Curry - Klay Thompson malo kombinovanú štatistiku 13/40, streľbu za tri 1/18 a celkovo trafili strelci hostí spoza veľkého oblúka iba štyri strely z tridsiatich. Takto zlú štatistiku si za ostatné sezóny Golden State snáď ani nepamätajú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
D'Angelo Russell
D'Angelo Russell 

Čo ukázal tento zápas domácemu mužstvu? Výhru netreba veľmi preceňovať, i keď výkon patril k najlepším v sezóne. Žltopurpuroví sa presvedčili, že nie je dôležité, proti komu stoja, ale ako sa budú oni sami prezentovať. Aj v prípade, že by Warriors boli našli rytmus a duel nakoniec otočili, tak by si zaslúžili za výkon pochvalu. Prehry neprekážajú, ak sú so cťou a po tom, čo odovzdáte všetko. Tak to platí aj v živote.

Kľúče od kancelárie postupne preberá nová krv. Rozohrávači D'Angelo Russell a Jordan Clarkson a krídelník Julius Randle si pomaly zvykajú, že práve oni traja budú súčasťou nového jadra, ku ktorému sa ešte v tohtoročnom drafte môže pridať ďalší talentovaný borec. Rozohrávačské duo zaťažilo konto Warriors celkovo 46 bodmi a preukázalo, že by naň mohlo byť v budúcnosti spoľahnutie. Clarkson vystrelil 21-krát, Russell 14-krát, čím je viditeľné, že im tréner verí a necháva im zodpovednosť v rukách.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Rozlúčka pre Kobeho Bryanta s Golden State dopadla výborne, i keď odohral iba polovicu minút. Fanúšikovia Lakers veľa dôvodov na radosť nemajú, ale včerajší zápas im na tváre priniesol určite trochu úsmevu. Tešiť sa môžu aspoň z mladej atletickej krvi, s ktorou ich hádam čakajú úspešnejšie roky ako teraz.

Na záver by som sa rád pozastavil pri šiestich prehrách Warriors. Mužstvo Steva Kerra chce prekonať rekord 72-10, ktorý dosiahlo Chicago Bulls v sezóne 1995/96, takže do záveru základnej časti môže prehrať už iba štyrikrát. Z ich doterajších šiestich porážok boli až štyri proti tímom, ktoré nie sú aktuálne na pozíciách zaručujúce play-off.

Ondrej Herceg

Ondrej Herceg

Bloger 
  • Počet článkov:  13
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som 26-ročný pracujúci. Mám rád všeobecne veľmi veľa športov, no odmalička som inklinoval k pätorke hokej, futbal, tenis, basketbal a F1. Športom žijem teoreticky i prakticky 25 hodín denne a získavam nové informácie a poznatky. V mojom záujme je nahliadať na veci nepovrchným spôsobom, ale ucelene a s pochopením detailov. Tvrdá práca poráža talent, ak talent nepracuje tvrdo. Francesco Totti, Kobe Bryant, Michael Schumacher. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu