reklama

Maďari v našej obci

K nám do obce sa prisťahoval, no lepšie povedané priženil Maďar. Inak zmýšľajúcim  názorom sa to nejako nepozdávalo, ale keď im prvýkrát popýtal pivo a poldeci trochu svoj názor skorigovali. A dokonca už aj náš krčmár rozumie jeho: „Kérek egy sört!“ Je tu už nejaký ten čas a dačo sa už na neho prilepilo, už si pýta „Prosím egy pivo!“

Písmo: A- | A+
Diskusia  (31)


Za ten čas, čo tu je, sme sa s ním akosi zblížili. Sem - tam taká poriadna maďarsko-slovenská opica. Nehovorím, že je to ideálne, ale kým do krčmových debát neťaháme Jobík a našu Pospolitosť, je to super.

Ja osobne som sa s ním skamarátil dosť. Naše debaty sú tiež taká maďarsko-slovenská hatlanina, ale rozumieme si. A pravdupovediac ani Slováci mi niekedy tak ochotne nepomôžu ako on.

Maďarisko Vám začal tu u nás aj podnikať. Založil firmu a zamestnal skoro tridsať chlapov z dediny. Aj mňa lákal, ale nezlákal. Firme sa darilo, biznis prekvital aj pre nás Slováčiskov. Kríza nás tiež lizla, ale zatiaľ sa držíme. Bilaterálne biznis vzťahy sú vynikajúce. S Maďarom sú všetci kamaráti. A dobrí, musím povedať. Niekedy máme pocit, že ten chlap by sa aj rozdal, len aby pomohol. Bez ohľadu na národnosť, rasu, či politické presvedčenie

Nuž, ale to nie je všetko. Všetko ideálne má niekde koniec. Akosi nám od roku 2006 stúpla národná hrdosť. Tak veru. Pri rečiach o autonómii sme si vždy spomenuli na nášho Maďara. A prešlo to, zabudli sme. Ale so stúpajúcou hrdosťou to nie je ľahké. Je to síce náš Maďar a riziko je veľké, ale čo ak tí ostatní zrazu obsadia naše územie. Prídu až toť po Banskú Bystricu a náš Maďar podľahne domovine, tridsať slovenských zamestnancom prepustí a naberie svojich. Čo ak zabudne na priateľské, a tiež na biznis vzťahy. Uf to by hádam zaváňalo aj občianskou vojnou. Teda aspoň u nás v dedine. Keď spočítam u nás v obci počet poľovníkov, čo majú flinty a strelivo, tak prvý maďarský útok by sme hádam aj odrazili a partizánskym spôsobom boja sa ešte nejaký čas udržali, ale tak či tak by nás skôr či neskôr zvalcovali. A životy nevinných civilistov nemôžeme riskovať.

Takže to riziko tu je. A je dosť veľké.

No a my nevieme, čo v dnešnej dobe robiť. Za hranice ho nemôžeme vyhostiť, a to nielen preto, že s Maďarmi už vlastne žiadne nemáme, ale na druhej strane my toho nášho Maďara ani za ne poslať nechceme. Je to kamarát a aj náš biznis partner.

Už sme aj Jankovi do Žiliny písali, ale odpoveď žiadna. Tajne sme dúfali, že on to vyrieši a takáto vážna vec bude u neho mať dostatočnú prioritu, ale stále nič. On predsa národnej hrdosti a biznisu rozumie najlepšie.

Ja Maďara poznám a viem, že čo tu žije, nepočul som od neho nič protislovenské. Aj sme ho párkrát takí podgurážení podpichli, či nechce „autonomizovať“, ale vždy len tak srkol pálenky a povedal nám nech netárame.


Nuž na jednej strane je tu autonómia a naša národná hrdosť, dosť dobra toho času. Na druhej strane je pár Maďarov pri Bystrici a kopec Maďarov tam dole. Čo ak sa dohodnú. Ale zase je tu slovo nášho Maďara a je tu aj biznis, čo robíme s tými Maďarmi.

Nuž, ale dlho sa v neistote žiť nedá. Janko, rob s tým niečo, voľby sa blížia. A Jani, je to biznis, tak mysli aj na to. My sa v rámci vyriešenia veci radi podelíme.

Pavol Ondrejko

Pavol Ondrejko

Bloger 
  • Počet článkov:  58
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som otec, ktorý miluje svoju dcéru a tak to naveky ostane. A niekedy rád fotím - http://www.vodicak.sk/pilot/shako/ Zoznam autorových rubrík:  Moje pocityStaré príbehyFEJTÓNYŠetrenie v ŠSPár veršovSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu