reklama

Zelenskyj sa môže stať Mojžišom Európy

Ak sa im Putin vysmieval, že ani nie sú národom, tak Ukrajinci mu teraz ukazujú, ako národ vzniká.

Zelenskyj sa môže stať Mojžišom Európy
In this photo provided by the Ukrainian Presidential Press Office, Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy speaks to the nation via his smartphone in the center of Kyiv, Ukraine, Saturday, Feb. 26, 2022. Russian troops stormed toward Ukraine’s capital Saturday, and street fighting broke out as city officials urged residents to take shelter. The country's president refused an American offer to evacuate, insisting that he would stay. “The fight is here,” he said. (Ukrainian Presidential Press Office via AP)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

A píšu nielen svoje, ale aj naše a európske dejiny.

Vojna na Ukrajine nás zastihla nepripravených. Nemyslím teraz na politické, diplomatické, vojenské, či humanitárne akcie. Tie sa dejú a nesú všetky znaky vyspelosti 21. storočia. Mentálne sme však na fakt vojny v 21. storočí totálne nepripravení. Svojvoľná invázia Ruskej armády a odhodlaný odpor Ukrajincov proti obrovskej vojenskej a ekonomickej presile nám pripadajú ako chyba v systéme 21. storočia. Nemá to tu čo hľadať. Najradšej by sme to vytesnili z mysle. Zúfalo hľadáme príbeh, ktorým by sme to zarámcovali.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prezident Zelenskyj má vo svojej DNA ten príbeh, ako sa dvanásť kmeňov postavilo presile egyptského faraóna. Na začiatku bola krutá cena. Zomieranie, hlad, nekonečné boje s púštnymi národmi, ale aj dezinformácie, zrada. Na konci bola odmena, keď títo bojovníci získali svoju zem a stali sa národom.

Vidím tu paralely. Ukrajinci teraz, v týchto momentoch píšu príbeh, ktorý bude tvoriť jadro ich štátotvornej mytológie v budúcich storočiach. Československo sa v auguste 1968 nechalo znásilniť. Vtedajší lídri štátu vyzvali svoj národ, aby sa nebránil a predišiel tak krviprelievaniu. Prezident Zelenskyj zoči-voči presile ruských rakiet a tankov, so zničenou protivzdušnou obranou a bez jasných prísľubov vojenskej podpory zo zahraničia vyzval svoj národ k ozbrojenému odporu. Šialenstvo? Z vojenského pohľadu áno. Zomrie príliš veľa ľudí. Je len otázkou času, kedy ruská presila stratí trpezlivosť a začne heroický odpor Ukrajincov utápať v krvi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Máme tu pred očami dve stratégie prežitia. Tú československú, ktorú by som označil ako nechať sa znásilniť, ale prežiť. A tú, ktorú teraz zvolila Ukrajina. Áno je to tá stratégia, ktorú sa aj nám tvorcovia našich dejinných mýtov snažili vpísať do sŕdc: „a voľ nebyť, ako byť otrokom“. Lenže v našich dejinách bolo vždy len málo tých, ktorí to naozaj pochopili.

Veľa sa hovorí o tom, ako Putin nezaútočil len na Ukrajinu, ale aj na Európu a jej súčasné geopolitické usporiadanie. To je celkom iste pravda. Mali by sme však hovoriť aj o tom, že Zelenskyj svojím hrdinstvom píše nielen dejiny svojho národa, ale naliehavo volá aj nás a celú Európu, aby sme sa k nemu pridali a pre slobodu a zvrchovanosť niečo konečne obetovali.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako spoločnosť žijeme z dejinných príbehov, ktoré formujú naše hodnoty. To, ako zareagujeme na pozvanie Ukrajincov písať spolu s nimi spoločný európsky príbeh, je rozhodujúce pre našu budúcnosť.

(Foto: TASR)

Ondrej Prostredník

Ondrej Prostredník

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  94
  •  | 
  • Páči sa:  756x

Som spoločensky angažovaný teológ. Pracujem s ľuďmi v akademickej obci, v občianskej spoločnosti a v cirkevnom prostredí. Naučil som sa počúvať ľudí z rôznych strán názorového spektra. Svoje vedomosti a skúsenosti chcem pretaviť do politických riešení na ochranu dôstojnosti a slobody ľudí v európskej spoločnosti.https://www.facebook.com/prostrednik Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu