reklama

Katolícki biskupi k očkovaniu zaujali správne stanovisko

V silnejúcej diskusii o vakcinácii proti ochoreniu COVID-19 sa slovenskí katolícki biskupi postavili na správnu stranu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Priklonili sa k vyjadreniam viacerých biskupských konferencií vo svete a odmietli spochybňovanie očkovania vakcínami, ktoré sa už čoskoro majú dostať do distribúcie.

Na prvé počutie sa racionálne uvažujúcemu človeku toto odporúčanie môže zdať nadbytočné. Veď ak je k dispozícii látka, ktorá nás môže ochrániť pred ničivými následkami pandémie, aký by už mohol byť dôvod, aby sme ju nepoužili?

Kto si prečítal stanovisko Konferencie biskupov Slovenska však zistil, že v ňom nejde o zvažovanie možných vedľajších účinkov vakcíny, ani zisky farmafiriem, čo sú hlavné výhrady antivaxerskej scény. Hlavnou témou ich stanoviska je obava o to, či vakcína bola vyvinutá a získaná spôsobom, ktorý je pre cirkev eticky prijateľný.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ešte v auguste totiž biskupi upozorňovali, že niektoré firmy vyvíjajú vakcíny s použitím bunkových línií z usmrtených embryí. Také vakcíny katolícka etika považuje za problematické a radí vyhýbať sa ich podávaniu.

V aktuálnom stanovisku však v tomto ohľade zaznieva významné konštatovanie. „Na strane očkujúcich lekárov a prijímateľov vakcín je morálne prípustné očkovať i dať sa zaočkovať aj takouto vakcínou, ak nie sú k dispozícii iné, eticky úplne bezproblémové vakcíny, a ak existuje závažné nebezpečenstvo pre zdravie.“

Faktom je, že vakcíny, ktoré sú na obzore, sú z pohľadu katolíckej cirkvi eticky nezávadné.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V novembri len 26,8% Slovákov povedalo, že by sa dali zaočkovať proti COVID-19. V tejto situácii je aj hlas katolíckej cirkvi, ktorým odstraňuje možné pochybnosti svojich veriacich, veľmi dôležitý a vítaný.

Napokon, pre evanjeliové príbehy je charakteristický konflikt medzi tradičnými náboženskými predstavami a láskou k blížnemu. V tomto konflikte však má láska k človeku vždy prednosť.

Aj keď katolícki biskupi nezvolali priamo „dáme sa očkovať“, ich hlas si v tejto veci vážim.

Ondrej Prostredník
teológ a publicista
člen predsedníctva Progresívneho Slovenska

Ondrej Prostredník

Ondrej Prostredník

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  94
  •  | 
  • Páči sa:  756x

Som spoločensky angažovaný teológ. Pracujem s ľuďmi v akademickej obci, v občianskej spoločnosti a v cirkevnom prostredí. Naučil som sa počúvať ľudí z rôznych strán názorového spektra. Svoje vedomosti a skúsenosti chcem pretaviť do politických riešení na ochranu dôstojnosti a slobody ľudí v európskej spoločnosti.https://www.facebook.com/prostrednik Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu