reklama

Milý Jorge zruš tú zmluvu

Keď dnes priletíš do Bratislavy, budeme sa míňať niekde na Einsteinovej. Dúfam, že pre obmedzenia spojené s Tvojím príchodom nezmeškám let z Viedne.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)

No a keďže sa nestretneme a asi by som sa k Tebe ani nedostal, aj keby som nemusel za prácou do zahraničia, tak by som Ti chcel aspoň touto formou povedať, čo mám na srdci.

Píšem Ti, lebo som Tvojím fanúšikom a teším sa, že prichádzaš na Slovensko. Už niekoľko mesiacov si kadekto láme hlavu nad tým, že prečo práve na Slovensko. Neviem, či Ti to poradcovia povedali, ale ktosi tu vymyslel taký zaujímavý oslí mostík. Vraj ideš na Slovensko preto, lebo sa zaujímaš o ľudí na periférii a o tých, čo sú zaznávaní. Je to veľmi prefíkané. Samozrejme, všetci si na Tebe vážia, že sa zaujímaš o ľudí na okraji. To veľmi imponuje aj mne. Ale to, že niekto hneď celé Slovensko napasoval do šablóny periférie, to považujem za takú trochu perfídnu taktiku.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nieže by sme na Slovensku nemali chudobných a zaznávaných. A je to skvelé, že sa počas svojho programu pozrieš na tie miesta, ktoré sú naozaj výčitkou našej zlyhávajúcej ľudskosti. To veľmi oceňujem. Ako každá spoločnosť, aj my máme mnoho skupín, ktorých právo na ľudskú dôstojnosť je pošliapavané, žijú v extrémnej chudobe, alebo sú terčom výsmechu pre svoju sexuálnu orientáciu, alebo sa boja prehovoriť o sexuálnom zneužívaní, lebo celá dedina by ich poslala do horúcich pekiel, alebo ich tu jednoducho nechceme, lebo sú migranti. Budem veľmi pozorne sledovať Tvoje vystúpenia a prial by som si, aby si tak ako všade, aj tu zasial viac ľudskosti do tvrdých sŕdc.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ale mal by si vedieť, že cirkev na Slovensku nie je žiadnou perifériou. Keď sa stretneš s jej predstaviteľmi, tak Ti asi budú hovoriť o tom, ako ich tu ohrozuje liberalizmus a sekularizácia. Práve preto urobili ten oslí mostík, ktorým Tvoju návštevu slovenskej cirkvi prezentujú ako návštevu tých, čo sú na periférii. Verím však, že veľmi dobre vieš, že práve vďaka zmluve s Tvojím štátom, ktorého si absolutistickým vládcom, majú inštitúcie cirkvi na Slovensku zaistené rozsiahle privilégiá a čerpajú nemalé prostriedky či už ako priamu štátnu podporu alebo nepriamo cez ministerstvá školstva, práce a sociálnych vecí a mnoho ďalších verejných zdrojov. Netvrdím, že z tých peňazí robia niečo zlé. Len poukazujem na to, že keď sa biskupi štylizujú do pozície utláčaných, tak to teda vôbec nesedí. Skôr je to tak, že viac než o ľudí, o ktorých sa zaujímaš aj Ty, sa títo zaujímajú o udržanie svojho postavenia a spoločenského vplyvu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Musím už končiť, lebo zatvárajú cesty v Bratislave a cesta, ktorá by mi inak trvala hodinu, bude dnes kvôli Tebe trvať možno aj tri. Ale to Ti nevyčítam. Si fajn chlapík a hlupákov, ktorí by Ti chceli ublížiť je iste dosť. Len teda jedna prosba na záver: Zruš tú zmluvu, lebo Ty ako absolutistický monarcha na to nepotrebuješ parlament a tu sa k tomu nikto nevie odhodlať. Pomohlo by to všetkým. Veď cirkev konala najväčšie dobro práve vtedy, keď bola chudobná a bez politického vplyvu.

Tvoj brat v Kristovi, Ondrej

Ondrej Prostredník

Ondrej Prostredník

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  94
  •  | 
  • Páči sa:  756x

Som spoločensky angažovaný teológ. Pracujem s ľuďmi v akademickej obci, v občianskej spoločnosti a v cirkevnom prostredí. Naučil som sa počúvať ľudí z rôznych strán názorového spektra. Svoje vedomosti a skúsenosti chcem pretaviť do politických riešení na ochranu dôstojnosti a slobody ľudí v európskej spoločnosti.https://www.facebook.com/prostrednik Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu