reklama

Cigarety sú svinstvo...

Dym z cigariet obsahuje viac ako tri tisíc rôznych chemických látok napr. AKROLIN : toxická, bezfarebná tekutina, vylučujúca dráždivé, rakovinotvorné výpary. OXID UHOĹNATÝ : vysoko toxický, horľavý plyn, používa sa pri výrobe mnohých chemických produktov. Vdychovanie oxidu uhoľnatého tiež bráni prenosu kyslíka do pľúc a tkanív, kde je potrebný NIKOTÝN : Jedovatý alkaloid, ktorý je hlavne návykovou látkou v tabaku. Používa sa tiež ako prípravok proti hmyzu a na ničenie parazitických červov u zvierat.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

ČPAVOK : plynná, zásaditá zlúčenina dusíka a vodíka, používaná ako chladiaca kvapalina v ľadničkách a klimatizačných zariadeniach, pri výrobe výbušní, umelých hnojív a dezinfikačných prípravkov.

KYSELINA MRAVČIA : tekutá látka, používaná pri spracovávaní koží a textílií. Dráždi sliznicu a spôsobuje puchiere.

KYANOVODÍK : prudko jedovatá tekutina, používaná pri mnohých chemických procesoch, pri kalení železa a oceli. V plynnom stave sa používa ako smrtiaca bojová látka.

OXID DUSÍKU : skupina dráždivých a niekedy jedovatých plynov, ktoré v kombinácii s uhľovodíkmi vytvárajú smog. Zvyšujú náchylnosť k dýchacím chorobám.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

FORMALDEHYD : plyn používaný hlavne ako dezinfekcia a konzervačné činidlo. Silne dráždi sliznicu.

FENOL : žieravá, jedovatá, alkalická zlúčenina obsiahnutá v uhlí a dechte, používaná v dezinfekčných prípravkoch

ACETALDEHYD : Vysoko toxická, horľavá kvapalina, ktorá dráždi oči sliznicu a zrýchľuje srdcovú činnosť. Pri dlhšom pôsobení zvyšuje krvný tlak.

SÝROVODÍK : jedovatý plyn, prirodzene produkovaný hnijúcimi látkami a používaný v rozsiahlom merítku v chemických laboratóriách.

PYRIDIN : horľavá tekutina ´, používaná vo farmaceutickom priemysle a pri výrobe baktericídov a herbicídov.

METYLCHLORID : toxický plyn, používaný pri výrobe gumy a ako antidetonátor v benzíne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

ACETONITRIL : toxická zlúčenina, nachádzajúca sa v uhoľnom dechte a melase. Používa sa pri výrobe umelých hmôt, gumy, akrilových vlákien, antisekticídov a parfémov. Pokračovanie tu.

ondrej ziman

ondrej ziman

Bloger 
  • Počet článkov:  52
  •  | 
  • Páči sa:  1x

...som človek zaujímajúci sa o politiku, ekonomiku, hospodárstvo, priemysel...o veci medzi nebom a zemou Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu