Všetci to azda poznáme, nepríjemný pocit pálenia záhy po jedle. Pálenie záhy je častý zažívací problém. V poslednom trimestri tehotenstva sa vyskytuje až u 70% žien. Pálenie záhy je nepríjemný, pálčivý alebo pálivý pocit za hrudnou kosťou, ktorý vyžaruje z oblasti žalúdka nahor a šíri sa až do krku. Tam vyvoláva kyslý až horkokyslý pocit. Funkcia tráviaceho systému Tráviaci systém slúži na príjem a spracovanie potravy. K tomu, aby sme z potravy získali všetky potrebné živiny, ktoré sa následne použijú na stavbe alebo obnove tkanív nášho tela, je nutný veľmi zložitý a jemne vybalansovaný systém. Proces spracovania potravy začína už v ústach, kde dochádza k mechanickému oslabenia a premiešanie so slinami. Okrem zvlhčenie sústa slinami začínajú aj trávenie sacharidové zložky stravy pomocou enzýmu amylázy. Sliny majú aj významný vplyv na očistu pažeráka pri prípadnom prieniku kyslého žalúdočného obsahu. Pažerákom sa potrava presunie do žalúdka, ktorý slúži jednak ako rezervoár a ďalej v ňom prebieha ďalšie mechanické i chemická úprava až do vzniku kašovitej tráveniny.
V žalúdku do trávenie živín významne zasahujú žalúdočnej šťavy. Tie sa podieľajú hlavne na trávení bielkovinových zložiek a to jednak výrazne kyslým prostredím a tiež pôsobením enzýmu pepsínu. Zo žalúdka je trávenina postupne vypúšťaná do tenkého čreva, ktorého prvou časťou je dvanástnik. Tu dochádza k neutralizácii kyslého žalúdočného obsahu
a ku zmiešaniu s výlučkami dvoch veľkých žliaz - žlčou z pečene a sekrétom zo slinivky brušnej. Tým sa rozšíri proces trávenia na všetky zložky potravy - bielkoviny, tuky aj cukry. Výsledkom trávenie sú nakoniec veľmi malé častice, ktoré sú schopné vstrebanie v ďalších partiách tenkého čreva. V hrubom čreve prebieha hlavne vstrebávanie vody, trávenie vlákniny
...som človek zaujímajúci sa o politiku, ekonomiku, hospodárstvo, priemysel...o veci medzi nebom a zemou
Zoznam autorových rubrík: Súkromné, Nezaradené