reklama

McCainovci zmenili Španielske kráľovstvo na republiku

Stáva sa, že Američania si pomýlia Slovensko so Slovinskom, a že starší politici spoza Atlantiku ešte stále radi hovoria o nás alebo o Čechoch ako o Československu, ale keď zahraničnopolitický expert Johna McCaina spraví zo španielskeho premiéra prezidenta, a to práve vtedy, keď chce rozptýliť zdanie, že McCain Zapatera vôbec nepozná, zdá sa mi to predsa len hodné aspoň krátkeho blogu. Španielsko je totiž roky kráľovstvom a žiadneho prezidenta nemá. Pomyselný španielsky prezident sa však vo štvrtok stal kľúčovou postavou amerických mediálnych analýz, ktoré reprodukovanú chybu McCainovho štábu taktne (a niektorí možno nevedomky) premlčali.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (26)
George Bush a Jose Zapatero
George Bush a Jose Zapatero 

McCain si Zapatera najprv pomýlil s latinskoamerickým politikom
Celý omyl vznikol vtedy, keď sa zahraničnopolitický poradca republikánskeho kandidáta Johna McCaina snažil vysvetliť iné McCainovo faux-pax. V krátkosti: McCain dostal v utorok na hispánskom rádiu Caracol otázku, či by sa stretol v Bielom dome s Josém Zapaterom. Reportérka ho už vtedy chybne označila za prezidenta, ale keďže išlo o miestne floridské rádio, chyba by sa dala ospravedlniť. McCain ju však neopravil, ale reagoval akousi vágnou diplomatickou vetou, že sa stretne iba s kooperujúcimi lídrami, ako napríklad s mexickým prezidentom. Z toho si komentátori vyfabrikovali domnienku, že McCain asi nepočul dobre otázku a nevedel, že sa má vyjadriť k stretnutiu so španielskym premiérom, s ktorým chcel mimochodom ešte v apríli zlepšiť naštrbené vzťahy. Prečo by inak hovoril, že si musí zistiť viac údajov, lebo v princípe chce spolupracovať s lídrami z tejto hemisféry a tohto regiónu, pokiaľ s USA spolupracujú a stoja za ľudskými právami?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vedel alebo nevedel o čom hovorí?
Celá tá výmena bola trocha pochybná, a preto trvalo len dva dni, kým ju médiá z lokálneho rádia vytiahli do „veľkých" amerických médií. A tu sa začali množiť „zaručené" interpretácie, že McCain určite nevedel, kto je Zapatero, a preto odpovedal nič a všetko hovoriacou vetou o spolupracujúcich lídroch v regióne. Časť španielskych médií sa uspokojila s tým, že McCain si pomýlil Zapatera so Zapatistom, vodcom rebelov Mexiku. To mimochodom aj dávalo trocha zmysel, keďže v odpovedi vydával za vzor spolupráce Mexického prezidenta Felipeho Calderona. Menšia časť španielskych médií si však McCainove slová interpretovala ako jeho odmietnutie spolupráce so socialistickým španielskym politikom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Neexistujúci španielsky prezident sa stal predmetom politických diskusií
Tak či onak, reportérkina otázka o prezidentovi Zapaterovi sa dostala do celonárodných médií. Väčšina novinárov sa s omylom taktne vysporiadala a vo svojich reakciách hovorili o premiérovi Zapaterovi. Až na hlavného poradcu Johna McCaina pre zahraničnú politiku, Randyho Scheunemanna. „Niet pochybností, že senátor McCain vedel, o kom hovorí," citovali médiá poradcu, ktorý všeobecnosť odpovede svojho šéfa zdôvodnil tým, že „nechcel potvrdiť ani vylúčiť stretnutie v Bielom dome s prezidentom Zapaterom". A aby potvrdil svoj omyl, podobne to vysvetlil aj pre Agentúru Reuters: „Senátor McCain sa odmietol zaviazať k stretnutiu s prezidentom Zapaterom v Bielom dome."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo sa deje s McCainovou reputáciou?
Spoza oceána vyzerá Európa ako jedna malá škvrna nepravidelného tvaru, takže sa niet čo diviť, že slovinský premiér môže byť v očiach amerického prezidenta slovenským premiérom. Veď ani každý Slovák nevie, či majú Florida a Kalifornia od seba ďaleko. Ale pokiaľ prezidentský kandidát, ktorého stranícki priaznivci radi pripomínajú jeho schopnosti a skúsenosti v medzinárodnej politike, chce po zvolení hovoriť s Ruskom o Československu a potom buď nevie, kto je španielsky premiér, alebo jeho poradca nevie, že Španielsko nie je republikou, je ťažké zbaviť sa tieňov pochybností o schopnostiach Johna McCaina. A to už vôbec nehovorím o jeho viceprezidentskej kandidátke, ktorá podľa vlastných slov čerpá zahraničnopolitické skúsenosti aj pri pohľade na Ruskú federáciu z Aljašky a za vplyvnú zahraničnú cestu považuje aj prerušenie letu kvôli doplneniu paliva.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Potom sa niet čo čudovať, že v záujme záchrany malého faux-pax sa McCainov štáb radšej dištancuje od premiéra (ich slovami prezidenta) krajiny, ktorá s Američanmi bojuje v spoločnej aliancii proti terorizmu v Afganistane (pre úplnosť - z Iraku Zapatero Španielov stiahol). Koľko medzinárodných spojencov si však McCain udrží, ak ani tých súčasných buď nepozná alebo sa ich v kampaňovom boji ľahko zrieka?

Marika Ondruchova

Marika Ondruchova

Bloger 
  • Počet článkov:  19
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu