reklama

Máme (ne)kvalitné vysoké školy?

Je ich veľa a preto sú nekvalitné? Alebo ich máme primeraný počet a všetci robia čo môžu? Alebo dokonca málo? Na tieto otázky má každý človek svoj subjektívny názor a nikomu zaň nemôžeme nadávať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Ja som svoj výber vysokej školy veľmi dlho zvažovala. Po prvé som nevedela čo ma baví a po druhé, nevedela som, čo ma v živote bude baviť. Jediné čo som vedela bolo, aby tam nebola matematika, fyzika, biológia a chémia. Tým sa výber rapídne zúžil. Vždy ma fascinovala práca v médiách, no baví ma aj práca deťmi. Prišla som k záveru: masmediálka v Trnave, predškolská a elementárna pedagogika v Nitre a špeciálna pedagogika v Bratislave. Vyhrala to FMK.

Či to bol práve šťastný výber neviem, už veľakrát som o tom pochybovala. Vlastne, už v zimnom semestri v prvom ročníku to prišlo prvýkrát. No stále je niečo, čo ma tu drží. No najmä na tejto škole platí, že keď chceš aby niečo z teba bolo, musíš sa zapájať a snažiť sa. To však musíš robiť vo svojom voľnom čase. Škola ponúka dosť možností, ja sama som po jednej siahla. Tá ma posunula ďalej a dokonca som si vďaka tomu našla prácu. Takže áno aj tu platí, že musíš makať aby si ťa niekto všimol. Nesmieš čakať, že vyštuduješ a všetci ťa privítajú s otvorenou náručou, lebo ty si vyštudoval masmediálku a práve teba chceme. Musíš dokázať iným a hlavne sám sebe, že na to máš a si ten, koho potrebujú. Fotograf, PR manager, redaktor, novinár .... atď. Či už je kvalitná samostatná výučba na škole je iná pesnička. Osobne si myslím, že aj áno, aj nie. Nikdy nepochopím, prečo niektorí vyučujúci berú práve svoj predmet na smrť vážne, aj keď je za dva kredity a robia študentom problémy. Je tu bohužiaľ viac teórie ako praxe, tú získaš naozaj len vtedy, keď sa sám zapájaš. Jasné, aj teória je v živote (najmä na skúškach) dôležitá, ale som si istá, že veľa vecí mi bude k ničomu. No vedieť ich musím, aby som spravila predmet. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako je to na iných školách neviem posúdiť, keďže ich neštudujem. No mám kamarátov na medicíne, na technickej i na informatike. Keď mi kamarátka z informatiky len prečítala názov svojej bakalárskej práce chcelo sa mi plakať a stratila som sa pri treťom slove. Nezávidím im, koľko toho majú oni. Zápočty, obrovské mraky kníh, rovnice, tabuľky, chemické prvky a iné. Naozaj, klobúk dolu pred každým, kto tieto veci vyštuduje a nespraví školu za peniaze.

Neviem posúdiť, či je vysokých škôl veľa a sú nekvalitné. Je však smutné, keď niekto študuje 5 rokov a potom sa nevie zamestnať v odbore. Je smutné, že počas štúdia stratí škola akreditáciu a tým príde o pár rokov života. Je však isté, že teraz chce každý čo najmenej robiť a hneď pri nástupe do zamestnania zarábať "ťažké" prachy. Bohužiaľ, trh je týmto typom ľudí presýtený a preto si vysokoškoláci často nevedia nájsť prácu. Či a ako sa dá riešiť táto situácia je ťažké rozhodnúť, snáď na to raz na Slovensku niekto príde a zaručí mladým ľuďom prácu tu, doma. 

Martina Orságová

Martina Orságová

Bloger 
  • Počet článkov:  1
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Ahoj, som Maťa. Študujem na FMK v Trnave, kde aj trávim väčšinu svojho času. Rada prijímam nové výzvy a blog je práve jednou z nich! :) Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu