reklama

Tatranský národný podvod

Ministerstvo životného prostredia zverejnilo na Portáli právnych predpisov návrh nariadenia vlády SR, ktorým sa má od 1. júna rozparcelovať Tatranský národný park tak, ako to vyhovuje niektorým predstaviteľom vlády a ich kamarátom. Ďalšie zjazdovky, výruby lesov, vytrhávanie kosodreviny, boj s prírodou, ešte viac buldozérov a motorových píl – tak sa dá pár slovami zhrnúť predložený zámer (akoby toho už dnes nebolo dosť).

Písmo: A- | A+
Diskusia  (27)

Komercionalizácia, snobizmus a plytká zábava zaplavuje náš najstarší národný park na úkor prírody, prírody aká nemá obdobu hádam nikde. Najstarší národný park na svete - Yellowstonský národný park v USA - je síce 12-krát väčší, avšak iba rozlohou. Prírodnými hodnotami a biologickou rozmanitosťou sa mu Tatry vyrovnajú!

S čím sa však tieto najmenšie veľhory na svete nemusia vyrovnať, je tlak politikov, developerov a lesoinžinierov, ktorému musia v posledných rokoch čeliť. Pre niektorých je to možnosť vytĺcť peniaze, pre niekoho získať lukratívny pozemok, pre niekoho sú Tatry pôsobivým pozadím pre jeho zábavu. Jednoducho povedané - národný park je značka, ktorá láka nielen ľudí hľadajúcich oddych a inšpiráciu v nenarušenej prírode, ale aj ich protipól.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Národný park je však národným parkom v prvom rade preto, že je národným dedičstvom, t.j. všetkých občanov (nielen pár vyvolených), ale aj preto, že ochrana prírody je v ňom nadradená nad ostatné činnosti. To neznamená, že do národného parku nemajú chodiť ľudia. Práve naopak - musia tam chodiť. Avšak využívanie (či lepšie povedané užívanie) národného parku má byť v súlade s jeho primárnym poslaním - ochranou prírody. Tak je to aj podľa medzinárodných pravidiel Svetovej únie ochrany prírody (IUCN).

Ministerstvo životného prostredia ignoruje skutočné poslanie národných parkov, ignoruje ochranu prírody, ignoruje vôľu občanov. Ja to však neignorujem. Cítim určitý diel zodpovednosti. Päť rokov som pracoval v rezorte životného prostredia (aj priamo na MŽP). Málokto má k dispozícii toľko informácii o tom, čo sa za posledných 5 rokov v Tatrách odohralo. Ako boli vyhadzovaní ľudia z práce, prekrúcané právo, znásilňovaná príroda. Veterná smršť v novembri 2004 otvorila Tatry ďalšej - ešte nebezpečnejšej smršti - spoločenskej. A predkladaný návrh nariadenia vlády, ktorým sa majú stanoviť zóny Tatranského národného parku, je ďalším poryvom tejto smršte.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Preto Vás v mene svojom, ale aj v mene mnohých, ktorým záleží na osude tatranskej prírody, v mene jej bezbranných obyvateľov - kamzíkov, svišťov, medveďov, jeleňov, orlov, hlucháňov, chrobákov - prosím o podporu mojej pripomienky k návrhu nebezpečného nariadenia vlády.

Návod ako podporiť moju pripomienku (a vytvoriť z nej hromadnú pripomienku):

Skopírujte text medzi hviezdičkami do tela novej e-mailovej správy a na jeho záver sa podpíšte.

************************************************

Dobrý deň.

V zmysle Legislatívnych pravidiel vlády SR vám v prílohe tohto e-mailu zasielam hromadnú pripomienku k návrhu nariadenia vlády SR, ktorým sa ustanovujú zóny Tatranského národného parku. Dovoľujem si Vás požiadať o akceptovanie všetkých pripomienok v plnom rozsahu. V prípade, že predkladateľ nevyhovie pripomienkam v plnom rozsahu, žiadam o uskutočnenie rozporového konania. Ako môjho zástupcu pri rokovaní o hromadnej pripomienke splnomocňujem Ing. Róberta Oružinského, bytom Krajné 268, 916 16.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

S pozdravom

podpis

************************************************

Do prílohy Vášho e-mailu priložte súbor „hromadna-pripomienka-nv-tanap", ktorý si stiahnete TU.

Do predmetu napíšte: TANAP

Ako hlavného adresáta Vášho e-mailu uveďte predkladateľa: podatelna@enviro.gov.sk

Kópiu e-mailu zašlite na adresu Úradu vlády SR: urad@vlada.gov.sk

Skrytú kópiu zašlite mne na: oruzinsky@gmail.com
(je to tiež dôležité - budem mať priamu spätnú väzbu o počte podporovateľov, aby ma úradníci nemohli oblbnúť, a tiež považujem za dôležité poskytnúť Vám informáciu o tom, ako prípadné rozporové konanie dopadlo)

Odošlite e-mail.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

-------

Termín ukončenia pripomienkového konania je polnoc 31. marca 2010.

Ďakujem v mene seba aj Tatier - ako symbolu slovenskej prírody a národnej hrdosti.
Je to len malá kvapka, ale kvapka ku kvapke nakoniec rozlomí aj tú natvrdšiu skalu.

Róbert Oružinský

Róbert Oružinský

Bloger 
  • Počet článkov:  120
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu